‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermieri: Piața e invadată cu varză de import. În țară, nu știm ce cantități...

Fermieri: Piața e invadată cu varză de import. În țară, nu știm ce cantități să creștem ca să nu aruncăm apoi recolta

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Legumicultorii autohtoni sunt dezamăgiți de situația în care s-au pomenit din cauza prețurilor foarte mici la producție, dar și din cauza importului masiv de legume. 

Aceștia susțin că, deși au investit foarte mult în producere, acum nu au cui vinde marfa, iar angrosiștii importă legume la prețuri mult mai mici decât costul de producere pe care îl au producătorii autohtoni.

Veaceslav Lazăr, legumicultor din raionul Orhei, spune că de mai bine de trei ani se ocupă cu creșterea legumelor atât în seră, care are o suprafață de 3600 de m2, unde crește roșii, cât și în câmp deschis, unde crește pe 0,7 ha varză, 0,5 ha cartofi și aproximativ un ha cu ardei, tomate și vânătă. 

„Dacă în anii precedenți am mai găsit careva soluții ca să nu cedăm, cu toate că au fost, la fel, prețuri foarte mici, la moment însă, suntem într-o situație destul de complicată. Deși am plantat varză timpurie, cu gândul că voi reuși să o vând la un preț mai bun, nu am reușit nici cheltuielile să mi le întorc. Suntem invadați de varză importată din Macedonia, la un preț mult mai mic decât avem noi costul de producere.

Noi încercăm să comercializăm varza la piața din Orhei, însă majoritatea angrosiștilor se aprovizionează de la piața angro și respectiv, noi nu putem cere un preț mai mare, pentru că ei o au pe cea din Macedonia, la un preț foarte mic. La fel, este și cu legumele din câmp deschis. Desigur că, o parte din vină o au însăși producătorii, care scad prețurile deoarece nu au cui vinde producția și eu consider că este o decizie greșită, pentru că aceasta nu ne ajută să vindem marfa, dar odată prețul scăzut nu mai ajunge să crească. Este foarte multă varză pe piață, oameni nu sunt, piețele sunt goale.

Magazinele și rețele lucrează doar cu compania care îi aprovizionează cu marfă și respectiv producătorul autohton este lăsat în voia sorții. Dar și magazinele nu oferă un preț mai mare decât cel de la piața angro. Marea majoritate a cumpărătorilor își fac cumpărăturile de la magazine, respectiv, consider că anume legumele autohtone ar trebui să se vândă acolo. Personal, am circa 50 de tone de varză pe câmp și nu am cui să o vând, angrosiștii nu dau mai mult de 2,5 lei per kg, deși în marketuri aceasta are prețul de 8-9 lei. Dar chiar și cu așa preț nimeni nu o cumpără.

Toții colegii din sector spun că în anul curent, în ceea ce ține de legume, vom avea un dezastru, vor fi prețuri foarte mici”. 

‹ adv ›

Legumicultorul spune că, se creează impresia că se dorește ca producătorul autohton să fie distrus și să se importe cât mai multă marfă de peste hotare. În situația creată, Ministerul Agriculturii ar trebui să elaboreze politici clare prin care să susțină producătorii locali.

„De mai multe ori deja s-a vorbit despre stabilirea unei prognoze în ceea ce ține de consumul local de legume, iar prin intermediul Direcțiilor agricole raionale sau Asociațiilor de profil să se informeze producătorii despre cantitatea care trebuie produsă pentru fiecare cultură, iar cei care vor cultiva mai mult să-și asume unde și cum își vor vinde producția în plus. Totodată, Ministerul Agriculturii ar trebui să colaboreze și cu Serviciul Vamal și atunci când este sezonul legumelor, fructelor locale să nu se mai permită importul din alte țări, sau să se limiteze cantitățile importate. Dar se pare că la noi nu se dorește o altfel de colaborare”.

Producătorul mai susține că și cetățenii nu înțeleg de fapt ce se întâmplă și de cele mai multe ori învinuiesc fermierii că se plâng și că așteaptă doar subvenții de la stat. 

„De fapt, noi până a crește o legumă cumpărăm începând de la semințe, îngrășăminte, sisteme de irigare, consumabile, produse de uz fitosanitar, ș.a. Toate aceste companii achită la fel impozite din vânzările pe care le-au făcut. Este un lanț întreg, iar dacă nu am face noi procurări aceste companii nu ar avea de unde plăti impozite. Mi-aș dori să pot vinde varza cu 2 lei/kg, dacă aș avea un cost de producere mai mic. Avem în acest stat instituții responsabile care ar trebui să-și îndeplinească atribuțiile. Pe de altă parte, înțelegem cu toții că salariile pe care le primesc marea majoritate a oamenilor sunt foarte mici și ei își doresc un produs agroalimentar mai ieftin, dar revenim, statul ar trebui să intervină și să facă un echilibru”.

Și Sergiu Goncearuc, legumicultor din satul Speia, Anenii Noi, spune că, așa prețuri mici, ca în anul curent, la varza timpurie nu au fost niciodată.

„De când produc varză în sere nu-mi amintesc să fi fost așa prețuri mici ca în acest an. Problema principală constă în faptul că, Macedonia a interzis importul de cereale din Ucraina, iar Ucraina a interzis importul de legume din Macedonia, respectiv, toată acea cantitate de varză este importată pe piața de la noi. Astfel că ne-am pomenit cu varză în cantități foarte mari și la prețuri foarte mici.

Niciodată nu am vândut varză din sere, la data de 20 aprilie, cu prețul de 8 lei/kg. Cel mai trist este faptul că, noi producătorii autohtoni ne străduim să aplicăm tratamente cu preparate scumpe, dar când ajungem să vindem produsul nu avem un preț corect. În sezonul curent, am avut probleme cu musca verzei, care, în sere, afectează frunzele din partea de sus și am fost nevoit ca jumătate din întreaga cantitate să o las în sere ca îngrășământ.

Din păcate, așa funcționează piața, dacă cad prețurile, de obicei ele nu mai cresc, ar trebui să fie un deficit. Trebuie să înțelegem că și costul de producere la fiecare legumicultor este diferit, dar ar trebui să avem un preț de cel puțin 5-6 lei/kg. De fapt, cine câștigă în această situație, doar angrosiștii, iar producătorii autohtoni rămân cu marfa pe câmp”.

‹ adv ›

Mai mult ca atât, producătorul susține că piața a devenit tot mai mică, consumatori tot mai puțini, producători mulți, marfă diversă. 

„Sunt de părerea că agricultorii trebuie să coopereze ca să micșoreze cheltuielile, dar din păcate sectorul se confruntă cu o lipsă acută de oameni, tinerii nu doresc să se implice în agricultură. Mecanizarea ar fi o soluție, dar în ceea ce ține de sectorul nostru nu toate lucrările pot fi mecanizate”. 

Din păcate, mai spune Sergiu Goncearuc, săptămâna trecută, în urma ploii cu grindină, i-a fost afectată ceapa de toamnă, pe care spera să o comercializeze la un preț mai bun ca să-și compenseze pierderile pe care le are la moment. 

Amintim că, la fel, producătorii de roșii și castraveți s-au plâns că piețele sunt invadate de legume importate din țările vecine, iar legumicultorii locali nu au cui vinde propria producție.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›