Legumicultorii autohtoni sunt dezamăgiți de situația în care s-au pomenit din cauza prețurilor foarte mici la producție, dar și din cauza importului masiv de legume.
Aceștia susțin că, deși au investit foarte mult în producere, acum nu au cui vinde marfa, iar angrosiștii importă legume la prețuri mult mai mici decât costul de producere pe care îl au producătorii autohtoni.
Veaceslav Lazăr, legumicultor din raionul Orhei, spune că de mai bine de trei ani se ocupă cu creșterea legumelor atât în seră, care are o suprafață de 3600 de m2, unde crește roșii, cât și în câmp deschis, unde crește pe 0,7 ha varză, 0,5 ha cartofi și aproximativ un ha cu ardei, tomate și vânătă.
Legumicultorul spune că, se creează impresia că se dorește ca producătorul autohton să fie distrus și să se importe cât mai multă marfă de peste hotare. În situația creată, Ministerul Agriculturii ar trebui să elaboreze politici clare prin care să susțină producătorii locali.
Producătorul mai susține că și cetățenii nu înțeleg de fapt ce se întâmplă și de cele mai multe ori învinuiesc fermierii că se plâng și că așteaptă doar subvenții de la stat.
Și Sergiu Goncearuc, legumicultor din satul Speia, Anenii Noi, spune că, așa prețuri mici, ca în anul curent, la varza timpurie nu au fost niciodată.
Mai mult ca atât, producătorul susține că piața a devenit tot mai mică, consumatori tot mai puțini, producători mulți, marfă diversă.
Din păcate, mai spune Sergiu Goncearuc, săptămâna trecută, în urma ploii cu grindină, i-a fost afectată ceapa de toamnă, pe care spera să o comercializeze la un preț mai bun ca să-și compenseze pierderile pe care le are la moment.
Amintim că, la fel, producătorii de roșii și castraveți s-au plâns că piețele sunt invadate de legume importate din țările vecine, iar legumicultorii locali nu au cui vinde propria producție.
Comentarii