Parlamentul a adoptat, în lectura a doua, proiecul noului Cod al subsolului.
Codul subsolului are drept scop instituirea cadrului normativ menit să asigure folosirea rațională și complexă a subsolului pentru satisfacerea necesarului de materie primă minerală și a altor necesități ale economiei naționale, să asigure securitatea lucrărilor la folosirea subsolului.
De asemenea, noul cod are scopul de a asigura prevenirea sau reducerea oricăror efecte negative asupra mediului, în special, asupra apei, aerului, solului, faunei, florei și peisajului, precum și a oricăror riscuri pentru sănătatea umană rezultate din gestionarea deșeurilor din industriile extractive.
Documentul mai urmărește armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, transpunând parțial mai multe directive europene.
Agenția pentru Geodezie și Resurse Minerale, din subordinea Ministerului Mediului, va fi autoritatea competentă în domeniul folosirii și protecției subsolului, care va fi specializată în cercetarea, evidența și reglementarea folosirii raționale a resurselor minerale.
Noul Cod al subsolului specifică cerințele de exploatare a zăcămintelor de substanțe minerale utile și de prelucrare primară a materiei prime, printre care:
- aplicarea tehnologiilor raționale, ecologic inofensive;
- executarea lucrărilor în condiții sigure pentru oameni, mediu și construcții;
- respectarea schemelor tehnologice aprobate privind prelucrarea materiei prime minerale nepericuloase pentru viața și sănătatea lucrătorilor și populației, precum și pentru mediul înconjurător;
- folosirea rațională a deşeurilor producției etc.
Desfășurarea activității în domeniul subsolului va putea fi realizată în baza unei autorizații de folosință a subsolului, care va fi eliberată gratuit.
Autorizația va putea fi acordată pentru activități care vizează cercetarea geologică a subsolului; exploatarea substanțelor minerale utile; folosirea golurilor miniere; depozitarea deșeurilor în subsol; organizarea obiectivelor geologice protejate de stat; colectarea materialelor geologice de colecție; exploatarea instalației de gestionare a deșeurilor extractive.
Totodată, va fi simplificată procedura de obținere a actelor permisive pentru activități de explorare a subsolului.
Alte prevederi ale proiectului se referă și la atribuțiile autorităților publice în domeniul gestionării și protecției subsolului; taxele pentru folosire a subsolului; controlul de stat asupra folosirii raționale și protecției subsolului; cooperarea internațională în domeniul folosirii și protecției subsolului etc.
Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectură finală.
Comentarii