miercuri, 21 august, 2024
28.9 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeNicolae Moscalu: Cu soiul de grâu Pibrac am obținut cea mai mare recoltă, de...

Nicolae Moscalu: Cu soiul de grâu Pibrac am obținut cea mai mare recoltă, de 7,5 t/ha

Recomandate

Secetele tot mai frecvente și condițiile meteorologice imprevizibile impun fermierilor să găsească soluții genetice adaptate și eficiente pentru a-și asigura recoltele.

În aceste circumstanțe, Nicolae Moscalu, fermier din Sărata-Răzeși, raionul Leova, în 2023 a decis să testeze pentru prima dată soiul de grâu Pibrac, cutivându-l pe o suprafață de 20 de hectare.

„Pibrac a fost o noutate pentru întreprinderea noastră, o noutate care să ne bucure atât în perioada vegetației cât și la final de sezon. Toamna, din cauza secetei, grâul nu a reușit să înfrățească, în schimb primăvara, fiecare plantă avea a câte doi frați bine dezvoltați, ceea ce a contribuit semnificativ la formarea unei recolte bune.

Ulterior, pe parcursul vegetației, frunzele soiului Pibrac au rămas sănătoase, comparativ cu loturile alăturate unde am cultivat alte soiuri. Plante sănătoase am avut până la recoltare, fără a fi afectate de făinare sau alte boli, realizând pe parcurs două tratamente cu fungicide.

Astfel, într-un final, am obținut o recoltă medie de 7,5 tone pe hectar pentru acest soi. Rezultatul a fost foarte bun, mai ales în contextul unei vegetații cu umiditate insuficientă”, spune Nicolae Moscalu.

pibrac grau

Soiul Pibrac a fost semănat după premergătorul mazăre, fermierul menționând că asolamentul la fel a jucat un rol important în obținerea recoltei.

Cele 150 de tone de grâu obținute vor fi utilizate pentru înființarea noii culturi – Nicolae Moscalu

Mulțumit de performanțele soiului, Nicolae Moscalu a decis să folosească toate cele 150 de tone de grâu obținute pentru semănatul din acest an.

soiul de grau pibrac

„Pibrac are mai multe caracteristici ce ne fac să utilizăm toată recolta obținută pentru noua cultură. Pentru rezultate bune, vom trata semințele cu fungicidul Celest® Extra. În general, produsele pentru tratament sămânță din portofoliul Syngenta sunt foarte bune. Acestea asigură o protecție eficientă împotriva bolilor în primele faze de dezvoltare, oferind culturii un start sănătos și mai multe șanse pentru recolte bune”.

Avantaje clare ale soiului de grâu Pibrac

Ce ține de avantaje, Nicolae Moscalu menționează că, față de alte soiuri de grâu cultivate tradițional în cadrul întreprinderii, care au oferit o recoltă medie de aproximativ 5 tone pe hectar, Pibrac s-a dovedit a fi superior nu doar în ceea ce privește productivitatea, ci și toleranța la boli.

„Foliajul sănătos a fost vizibil pe tot parcursul vegetației. Totuși, am aplicat două tratamente cu fungicide, ținând cont de faptul că urmează să utilizăm semințele obținute pentru înființarea noilor câmpuri”, adaugă Nicolae.

nicolae moscalu

Un alt aspect important pentru Nicolae Moscalu a fost talia joasă a soiului Pibrac, de aproximativ 80 cm, ce i-a permis să realizeze și fertilizări echilibrate.

Astfel, a utilizat îngrășăminte de tip NPK 16:16:16 și salpetru amoniacal în doze a câte 150 kg/ha, ceea ce a sprijinit dezvoltarea armonioasă a culturii.

„Talia joasă ne-a permis să evităm fenomene neplăcute, cum ar fi polignirea. Astfel, am putut aplica îngrășăminte fără riscul căderii culturii. Tulpina groasă și sănătatea generală a plantei pe tot parcursul vegetației au fost foarte importante”, explică fermierul.

Pe lângă grâu, Nicolae Moscalu cultivă și floarea-soarelui și porumb, tot din portofoliul Syngenta.

„Pibrac s-a dovedit a fi o alegere înțeleaptă. Același lucru o pot spune și despre porumb sau floarea-soarelui care la noi în întreprindere e 100% Syngenta. În general, apreciem mult colaborarea cu această companie, datorită suportului ce vine la momentull potrivit de la specialiștii Syngenta”.

syngenta moldova

Vă invităm să luați legătura cu reprezentanții Syngenta din zona dvs. Contacte aici.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale