‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 septembrie, 2024
16.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMulți fermieri nu pot accesa suportul organizațiilor internaționale din lipsa resurselor pentru cofinanțare

Mulți fermieri nu pot accesa suportul organizațiilor internaționale din lipsa resurselor pentru cofinanțare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În contextul crizelor economice și climatice din ultimii ani, fermierii din Republica Moldova se confruntă cu dificultăți majore, ce se răsfrâng inclusiv asupra capacității de accesare a sprijinului financiar oferit de organizații internaționale.

Deși aceste fonduri sunt disponibile pentru a stimula dezvoltarea agriculturii și pentru a atenua impactul secetei și altor factori destabilizatori, accesarea suportului stagnează, deoarece costurile sau investițiile necesare de realizat au crescut considerabil, iar capacitățile de a le implementa au scăzut.

Unul dintre principalele obstacole pentru agricultori îl reprezintă necesitatea de a acoperi o parte din cheltuielile asociate proiectelor de finanțare, adică cofinanțare.

‹ adv ›

Majoritatea programelor internaționale impun o contribuție financiară din partea fermierilor pentru a beneficia de sprijin, însă, din cauza veniturilor reduse, mulți dintre aceștia nu își pot permite să facă aceste investiții inițiale.

Cheltuielile de cofinanțare – un blocaj pentru accesarea fondurilor

Deși organizațiile internaționale, precum Banca Mondială, Banca Europeană sau Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă prin diferite proiecte oferă granturi și împrumuturi pentru dezvoltarea sectorului agricol, majoritatea implică o contribuție proprie.

Această condiție devine un obstacol pentru mulți fermieri, în special în condițiile în care veniturile sunt afectate de secetă, războiul din regiune și alte probleme.

‹ adv ›

Dacă anterior creditele cu porțiune de grant sau granturile constituiau un aport important pentru fermieri, acum, ținând cont de probleme cu care se confruntă fermierii, acestea acoperă doar o parte mică din costurile pe care trebuie să le suporte fermierii, astfel devin mai puțin avantajoase.

„Este foarte greu pentru noi să accesăm suport, chiar dacă știm că există oportunități. Ne confruntăm cu lipsa de lichidități, iar să acoperim costurile este practic imposibil”, ne-au explicat agricultorii.

Mulți fermieri ne-au spus că, deși ar avea nevoie urgentă de echipamente, utilaje sau alte resurse, ei nu pot profita de sprijin din cauza insuficienței resurselor proprii.

Accesul limitat la credite bancare agravează situația

Accesul limitat la credite bancare și condițiile de creditare ar fi un alt factor limitativ. Potrivit sondajului pe care l-am realizat în rândul mai multor fermieri care ne urmăresc, majoritatea din aceștia nu dispun de garanții suficiente pentru a obține împrumuturi care să acopere cofinanțarea, iar dobânzile ridicate descurajează inițiativele de finanțare.

„Băncile cer garanții pe care noi nu le putem oferi, iar costurile dobânzilor sunt prea mari pentru a ne asuma riscul de a lua un credit”.

‹ adv ›

În acest context, mulți fermieri se văd nevoiți să abandoneze planurile de modernizare a fermelor sau de adaptare la noile condiții climatice, ceea ce limitează șansele de a crește producția și de a face față schimbărilor climatice.

Soluții posibile pentru facilitarea accesului la finanțare

Pentru a sprijini fermierii și a le oferi șanse reale de a accesa suportul internațional, este necesară o reformă a sistemului.

Una dintre soluțiile propuse ar fi reducerea procentului de contribuție proprie sau crearea unor mecanisme de sprijin guvernamental care să acopere o parte din aceste costuri sau introducerea unor plăți suplimentare (similare celor din UE) care ar reduce o parte din povara financiară pe care o au fermierii.

De asemenea, un alt pas important ar fi facilitarea accesului fermierilor la credite bancare cu condiții mai avantajoase.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›