Din cauza condițiilor climatice, calitatea atât a strugurilor, cât și a prunelor nu a fost, pentru o cantitate importantă din recoltă, una bună. Astfel, specialiștii recomandau comercializarea directă, fără depozitare, pentru a nu avea ulterior probleme.
Despre aceasta au comunicat anterior și mai mulți exportatori, care au îndemnat fermierii să sorteze fructele și să găsească cât mai curând posibil cumpărători pentru acestea.
Solicitat de Agrobiznes, Victor Cazacu, managerul Pro Inedit SRL, a explicat că deși, am avut loturi de prune și de struguri calitative, multe din acestea nu s-au vândut la momentul potrivit, mizând pe un preț mai bun ulterior.
Acesta susține că, la moment, mulți exportatori deja refuză să mai mai procure struguri pentru export. Piața externă, mai degrabă îi substituie cu struguri proaspeți din emisfera de sud (Africa, Chile, Argentina).
Exportatorul a mai menționat că, și mai grav, după o anumită perioadă tot acești producători vor spune că au înregistrat pierderi colosale.
Tot aici se mai adaugă și necesitatea de a monitoriza cantitatea de reziduuri din struguri și prune, care, ar putea să depășească normele admisibile.
Victor Cazacu a mai spus că, dacă fermierii vindeau masiv toate produsele până în luna decembrie, fie și la un preț mai mic, aveam doar stocuri calitative depozitate, iar fermierii obțineau venituri și nu rămâneau cu marfa în depozite, care se alterează de la o zi la alta.
Exportatorul a estimat că, pentru anul viitor ne așteaptă prețuri mici la producția vândută direct din câmp.
Comentarii