‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 27 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExportator: Unele rețele internaționale nu mai vor să cumpere fructe și struguri, din cauza...

Exportator: Unele rețele internaționale nu mai vor să cumpere fructe și struguri, din cauza calității proaste

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Din cauza condițiilor climatice, calitatea atât a strugurilor, cât și a prunelor nu a fost, pentru o cantitate importantă din recoltă, una bună. Astfel, specialiștii recomandau comercializarea directă, fără depozitare, pentru a nu avea ulterior probleme.

Despre aceasta au comunicat anterior și mai mulți exportatori, care au îndemnat fermierii să sorteze fructele și să găsească cât mai curând posibil cumpărători pentru acestea.

Solicitat de Agrobiznes, Victor Cazacu, managerul Pro Inedit SRL, a explicat că deși, am avut loturi de prune și de struguri calitative, multe din acestea nu s-au vândut la momentul potrivit, mizând pe un preț mai bun ulterior.

victor cazacu pro inedit

„Dacă e să ne referim la strugurii crescuți pe sistemul Pergola, calitativi, care se vindeau anterior la prețul de 15-18 lei/kg direct din câmp, în anul curent aceștia s-au vândut la prețul de 20-22 lei/kg. Dacă la acest preț mai adăugăm cheltuielile pentru depozitare, logistică, prețul de vânzare s-a ridicat la 25-26 lei/kg. Am avut anumite perioade în care am putut exporta strugurii calitativi la prețul de 20-28 lei/kg, în ambalaj corespunzător.

După care, atunci când s-a început comercializarea loturilor de struguri și prune de o calitate mai proastă, a devenit practic imposibil de a vinde chiar și strugurii calitativi la un preț bun”, ne-a spus Victor Cazacu.

‹ adv ›

Acesta susține că, la moment, mulți exportatori deja refuză să mai mai procure struguri pentru export. Piața externă, mai degrabă îi substituie cu struguri proaspeți din emisfera de sud (Africa, Chile, Argentina). 

„Acesta se explică prin faptul că, prețurile la strugurii de la noi ajung la prețurile strugurilor proaspeți din țările menționate mai sus. Astfel, strugurii, care acum o lună puteau fi vânduți cu 25 lei/kg, acum nu pot fi vânduți nici măcar cu 15 lei/kg. Ceea ce la moment se exportă, este, în mare parte, producția depozitată de exportatori și nu se mai achiziționează de la producători.

Toată cantitatea de struguri, inclusiv cei calitativi ce au fost depozitați, necesită sortare. Nu mai poate fi exportată în modul în care a fost depozitată. Fiecare strugure trebuie inspectat, alese bobițele crăpate și cele alterate. Fără reambalare marfa nu mai poate fi vândută. Acum, mulți din cei care nu doreau acum o lună să vândă la preț de 20 de lei kg, se bucură să le poată vinde măcar cu 15 lei kg”. 

struguri, depozit

Exportatorul a mai menționat că, și mai grav, după o anumită perioadă tot acești producători vor spune că au înregistrat pierderi colosale. 

Tot aici se mai adaugă și necesitatea de a monitoriza cantitatea de reziduuri din struguri și prune, care, ar putea să depășească normele admisibile. 

„Rețele de magazine cu care colaborăm refuză să mai procure produse de la noi dacă marfa nu deține certificarea Global G.A.P. și nu este reambalată. Marfa este ținută în depozite în speranța că în luna ianuarie se va schimba situația și fermierii vor putea să o exporte. Presupunem că, și cu exportul merelor vom avea aceeași situație. Dacă în cazul merelor acestea pot fi procesate, însă în cazul strugurilor și prunelor care au fost depozitate acest lucru nu este posibil”.

‹ adv ›
struguri, frigider

Victor Cazacu a mai spus că, dacă fermierii vindeau masiv toate produsele până în luna decembrie, fie și la un preț mai mic, aveam doar stocuri calitative depozitate, iar fermierii obțineau venituri și nu rămâneau cu marfa în depozite, care se alterează de la o zi la alta. 

„În final, este important ca producătorii să realizeze că nu doar cantitatea de producție de pe piață formează prețul de vânzare, la fel de importantă este și cererea, care, la rândul ei, este determinată de calitatea produsului. Am primit notificare de la Lidl că nu mai procură prune de la noi, iar începând cu ianuarie 2025, cel mai probabil, nu vor mai accepta nici struguri”.

struguri, depozit

Exportatorul a estimat că, pentru anul viitor ne așteaptă prețuri mici la producția vândută direct din câmp. 

„Moldova a avut, în anul curent, un potențial enorm de a intra pe piața din România cu producția sa, astfel ca să substituie produse importate din alte țări, dar a ratat această oportunitate”.  

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›