‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTratamente și lucrări la vița-de-vie când lăstarii au 10-15 cm și înainte de înflorit

Tratamente și lucrări la vița-de-vie când lăstarii au 10-15 cm și înainte de înflorit

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Odată cu scăderea bruscă a temperaturilor, plantele vor intra într-o perioadă de stres, care va influența tempoul de creștere și dezvoltare pe care îl aveau în ultimele săptămâni. 

Cu toate acestea, vița-de-vie, fiind într-un ciclu de vegetație cu aproximativ o lună mai devreme, va avea de unde recupera această perioadă de stopare.

Sergiu Tutovan, consultant în agricultură, în special în creșterea strugurilor de masă, a relatat pentru Agrobiznes că, chiar dacă vom avea precipitații, din cauza temperaturilor scăzute și mai ales în plantațiile în care au fost efectuate tratamente cu un fungicid din grupa strobirulinelor, este foarte puțin probabil că vom avea infecții cu mană. 

‹ adv ›

Vezi detalii despre Mana viței de vie: Cum calculăm perioada de incubație a ciupercii. Tratamente.

„La tratamentul realizat în perioada când lungimea lăstarului este de până la 10 cm, odată cu administrarea preparatelor cu cupru și sulf, recomand să se adauge și un insecticid pentru controlul timpuriu al tripsului, de exemplu peritroizi”. 

Îndemnul specialistului este de a nu investi în insecticide foarte scumpe, dar, mai degrabă, este important de realizat la timp acest tratament.

„În cazul tripșilor este important ca viticultorii să înțeleagă că eliminarea completă a dăunătorului este practic imposibilă, dar se poate ușor de controlat începând tratamentele cu insecticide la faze mai timpurii.

După ce au realizat acest tratament, ar trebui să intervină cu o fertilizare cu bor, mai ales în cazul soiurilor de masă, unde este foarte important aspectul, calitatea bobițelor.

În acest caz, recomand ca preparatele cu bor să fie administrate la norma minimală de consum la hectar indicate pe eticheta produsului. În caz contrar, acesta poate avea efect fititoxic”. 

Borul se aplică cu 10-12 zile înainte de înflorit (acesta nu se aplică în amestec cu produse de uz fitosanitar).

‹ adv ›

Specialistul amintește că, nemijlocit înainte de înflorire se recomandă realizarea unui tratament complex cu preparate sistemice contra manei (Mildiul), fănării (Oidiumului), putregaiului (Botrytis cinerea) și un insecticid.

„Este important ca tratamentele contra putregaiului să fie realizate până la înflorire. Practica noastră arată că, anume în această consecutivitate tratamentul este mult mai eficient decât cel făcut după înflorire. La fel, în această perioadă trebuie de introdus și un insecticid. Dacă vorbim doar de molie am putea să administrăm un lepidocid, care nu afectează entomofagii, dar atenție, acest preparat nu este efectiv și în cazul tripșilor, respectiv trebuie să apelăm la un peritroid”. 

În timpul înfloritului, în funcție de timpul cât va dura înflorirea (10-14 zile), în condiții de precipitații sau alți factori care sporesc umiditatea și riscul de afecțiune, este obligatoriu de a interveni cu un tratament.

„Dacă floarea ține mai mult de 12 zile, ar fi necesar de lucrat cu un preparat sistemic. Conform rezultatelor obținute în urma administrării, s-a constat că nu vor avea efect negativ asupra florilor preparatele în bază de cimoxanil (Cymbal) și metalaxil – contra manei și în bază de penconazol și proquinazid (Talendo) contra făinării.

Imediat după înflorire, trebuie realizate tratamente contra manei și făinare la fel cu preparate sistemice, care posedă calități curative și pot trata unele infecții. Majoritatea preparatelor sistemice au un efect curativ de până la 72 de ore de la pătrunderea patogenilor. Până la compactarea bobițelor în strugure, recomand de adăugat și sulful în amestecul de lucru (în norme de 8-10 kg/ha). Normele mici nu au efect”. 

Tot aici, Sergiu Tutovan a amintit că, odată cu creșterea lăstarilor trebuie făcute operațiile în verde – plivitul, care presupune eliminarea lăstarilor de pe părțile multianuale, dacă nu au nevoie să restabilească butucul.

‹ adv ›

Citește mai multe despre Plivirea lăstarilor la vița de vie. Când se realizează.

Inclusiv, să înlăture lăstarii gemeni (când dintr-un ochi pornesc doi lăstari, de obicei unul mai mare, altul mai mic, cel mic trebuie înlăturat într-o fază cât mai timpurie, pentru a evita pierderea substanțelor nutritive de către butuc).

„La plivitul inițial, se înlătură și lăstarii lacomi de pe elementele de structură, lăstarii coronari de la baza elementelor de rod, lăstarii slabi. Plivitul repetat se recomandă de efectuat peste 2 săptămâni după cel inițial”. 

Este important de amintit că, tratamentele ce se aplică înainte de înflorire trebuie să conțină cele mai bune preparate, pentru a asigura o protecție cât mai înaltă, ulterior se vor realiza lucrări doar pentru menținerea sub control a diferitor boli și patogeni. 

‹ adv ›
‹ adv ›

10 Comentarii

  1. Mulțumim pentru sfaturi! Da vaș ruga pentru cei care au o boltă sau putini butuci de vie să ne spuneți mai simplu înainte de inflorit stropiți cu x după inflorit cu y. Mulțumesc!! !

  2. Foarte bune informațiile descrise în acest material.O mică nelămurire:,,,înainte de înflorire,,ce fază a formării strugurelui se urmărește?ivirea bobițelor sau momentul dinaintea înfloririi?
    Eventual și produsele recomandate înainte și dupä înflorire.Pt o persoană avizatä aceste nelămuriri pot fi catalogate că banale,dar nu toți suntem în domeniu.Multumim.

  3. Bună ziua! În toamnă am plantat 7 butasi de vie, iar vremea fiind blândă i-au ajutat să dea lăstarilor cam vreo 10 cm. A urmat frigul, iar lastarii s-au topit. Acum aștept să dea din nou, dar nu prezintă semne că ar fi trecut cu bine peste iarnă. Credeți că ar trebui sa-i scot și să plantez alții? Mulțumesc anticipat!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›