În 2024 toţi procesatorii din ţară, inclusiv cei de miere, care deja exportă produse în ţările Uniunii Europene sau îşi propun să o facă, au trecut o reevaluare, care ţine de corespunderea produsului procesatorului faţă de cerinţele pieţii europene.
Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în prezent, zece producători de miere de albini din Republica Moldova au drept de export pe piața Uniunii Europene, fiind listați în sistemul TRACES NT al UE.
În anul 2024 producătorii și exportatorii din sectorul apicol au pus în aplicare noile modificări din legislația europeană.
În acest context, Asociaţia Naţională a Apicultorilor din Republica Moldova, ANARM, în colaborare cu Asociaţia Apicultorilor din stânga Nistrului, au organizat o vizită de studiu la „Regina Naturii”, companie procesatoare, care exportă mierea în Uniunea Europeană.
De asemenea, echipa de apicultori de pe ambele maluri ale Nistrului a fost prezentă şi la stupina lui Andrei Bivol, un apicultor cu experienţă în producerea mierii bio.
Aceste vizite fac parte dintr-o inițiativă pentru dezvoltarea afacerilor apicole reziliente pe ambele maluri ale Nistrului, realizată cu asistența financiară a Suediei și Marii Britanii în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade).
În cadrul primei vizite, Nicanor Negru, manager „Regina Naturii”, le-a vorbit apicultorilor despre condiţiile şi posibilităţile apicultorii de pe ambele maluri ale Nistrului să exporte mierea în Uniunea Europeană, respectând anumite rigori sanitar veterinare.
Principalele ţări europene în care ajunge mierea din Republica Moldova sunt România, Italia, Germania.
Prima ţară din listă a fost punctul de pornire pentru exportul de miere şi pentru Regina Naturii.
În 2016 a plecat primul lot de miere către piaţa României. „Regina Naturii” deja are o colaborare frumoasă cu unii apicultori din stânga Nistrului, mierea cărora a ajuns pe piaţa europeană cu ajutorul procesatorilor din dreapta Nistrului.
Ion Maxim:
Instruirile apicultorilor sunt realizate în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), susținut financiar de Suedia și Marea Britanie.
Asea distrugetii și pe apicultori Moldoveni că pe cei din Romania iati băgat în faliment cu preturile voaste de mizerie .