‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLucrări și tratamente post-recoltare la vița-de-vie

Lucrări și tratamente post-recoltare la vița-de-vie

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Recoltarea strugurilor este în toi. Însă, imediat după acest proces, urmează realizarea mai multor lucrări importante, ce necesită o atenție sporită din partea viticultorilor.

Aceste lucrări au menirea de a pregăti vița-de-vie pentru iarnă, ca aceasta să reziste condițiile neprielnice din acea perioadă.

Contactat de Agrobiznes, Sergiu Tutovan, consultant în agricultură, în special în creșterea strugurilor de masă, a menționat că recoltarea la timp a strugurilor este unul dintre factorii care au un rol important pentru asigurarea recoltei din anul următor. 

‹ adv ›

Recoltarea în perioada optimă – primul pas spre pregătirea butucilor pentru iarnă

Astfel că, specialistul îndeamnă viticultorii să realizeze această lucrare în termenii stabiliți, mai ales dacă strugurii au atins parametrii necesari. 

„Este important ca să nu reținem strugurii pe butuc, pentru că numai după recoltare aceștia încep să se pregătească pentru iernat. De exemplu, dacă vorbim despre strugurii Moldova, atunci aceștia deja au între 20-22% zaharitate, ceea ce permite atât depozitarea cât și consumul în stare proaspătă.

Cu părere de rău, în anul curent, avem o recoltă mai mică, în unele masive cu circa 50 – 60%. Motivul și provocarea principală este seceta, dar fiecare viticultor trebuie să fie responsabil și să facă toate lucrările la timp și corect”.

V-ar putea fi util și articolul Veștejirea strugurilor la vița de vie – ce măsuri întreprindem?

Tratamente după recoltare la vița-de-vie

Imediat după recoltare este important de a păstra aparatul foliar, a mai specificat Sergiu Tutovan.

„De lipsa și/sau calitatea aparatului foliar va depinde cum se va pregăti butucul pentru iarnă. Imediat după recoltare, obligatoriu trebuie de realizat un tratament cu un produs cupric și unul cu sulf, ca să protejăm plantația de mană și făinare. Nu este nevoie de a utiliza produse scumpe. Sperăm, că în următoarea perioadă, vor cădea și precipitații.

După precipitații, va începe perioada cu negură și ceață, rouă, iar temperatura aerului va fi mai mică decât punctul de rouă. Aceste fenomene creează un mediu mult mai favorabil pentru dezvoltarea bolilor produse de ciuperci, cu atât mai mult dacă vor fi și temperaturi mai mari de +100C chiar pe parcursul nopții. Astfel că, trebuie să protejăm suprafața foliară”. 

‹ adv ›

Fertilizarea și irigarea după recoltarea strugurilor

Odată cu căderea frunzelor, unii viticultori administrează și îngrășăminte cum ar fi cele cu potasiu și fosfor în sol, deși specialistul spune că această lucrare poate fi realizată și în primăvară.

„Consider totuși că, administrarea îngrășămintelor poate fi realizată primăvară, odată cu introducerea azotului, pentru a evita o trecere dublă. Cei care dispun de un sistem de irigare cel mai probabil deja l-au deconectat, pentru că este în toi recoltarea. Irigarea trebuie stopată cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, dacă intenționăm să punem strugurii la păstrare.

După căderea frunzelor, recomand realizarea irigărilor cu norme mari de apă (800 – 1000 de tone la ha). Nu recomand irigarea până la căderea frunzelor, deoarece întârzie maturarea coardelor și a ochilor pentru iarnă. Astfel că, după căderea frunzelor este perioada optimă, cu atât mai mult cu cât are loc creșterea și dezvoltarea sistemului radicular, iar prin irigare îl stimulăm și mai mult”.

La fel, scarificarea între rânduri trebuie aplicată după căderea frunzelor. 

„Recomand scarificarea la adâncimea de 30-35 cm, ceea ce ne va ajuta să putem acumula și înmagazina apei la adâncimile specificate și chiar și mai mari de la precipitațiile din toamnă și din iarnă, mai ales dacă vorbim despre o plantație care este amplasată pe pantă”.

V-ar putea plăcea și articolul Cum recolta prea mare de struguri poate compromite munca producătorului.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›