Cultura de usturoi de toamnă este ușor de înființat și nu este capricioasă. Totuși, necesită o pregătire corectă a parcelei și respectarea unor etape pentru a fi de succes.
Pentru a planta usturoiul, alegeți parcele bine luminate, plane, unde apa nu stagnează după topirea zăpezii și după ploi. Solul trebuie să fie afânat și fertil, cu reacție neutră.
Dacă la momentul pregătirii parcelei pe aceasta cresc deja îngrășăminte verzi, cosiți-le și introduceți-le în pământ cu două săptămâni înainte de a planta usturoiul.
Cele mai bune premergătoare pentru usturoi sunt castraveții, dovleceii, conopida, varza, iar alte crucifere, de ex. muștarul, pot fi semănate ca îngrășăminte verzi (ajută la controlul unor dăunători).
Usturoiul poate fi replantat la locul său inițial după o pauză de 4 ani. În această perioadă de timp, nu se recomandă nici plantarea usturoiului după ceapă sau praz, deoarece ceapa și usturoiul aparțin aceleiași familii, suferă adesea de aceleași boli și dăunători.
Fertilizăm organic pentru cultura de usturoi de toamnă?
Usturoiul crește bine în majoritatea solurilor, dar cu condiția ca ele să fie bogate în materie organică. Dacă usturoiul este plantat într-un sol nisipos, va suferi de lipsa de umiditate și de nutrienți. Într-un final, va avea un bulb mic.
În solul argilos greu și dens, bulbii pot putrezi din cauza excesului de apă și a insuficienței de aer. Prin urmare, în solul argilos greu puteți introduce turbă sau compost. Iar în solul nisipos puteți adăuga sapropel, mraniță sau turbă de câmpie.
Gunoiul de grajd proaspăt și găinațul de păsări nu trebuie aplicate la pregătirea unei parcele pentru usturoiul de toamnă: acestea pot duce la arsuri ale rădăcinilor și chiar la moartea materialului săditor.
În plus, azotul excesiv stimulează creșterea părții aeriene în detrimentul bulbilor.
Se consideră că este mai bine să se aplice îngrășăminte organice (compost, mraniță) nu sub usturoi, ci sub cultura precedentă.
Cu toate acestea, dacă îngrășămintele organice nu au fost aplicate de mult timp și nu au fost semănate îngrășăminte verzi, este recomandabil să se aplice 6-8 kg de compost sau biohumus pe 1 metru pătrat de parcelă înainte de a planta usturoiul.
Îngrășămintele organice pot îmbunătăți proprietățile chimice și fizice ale solului, pot crește activitatea biologică a acestuia.
În plus, la usturoiul de toamnă se poate aplica făină de pește, făină de oase, cenușă de lemn, în funcție de necesitățile solului. Aceste îngrășăminte organice asigură nutriția culturii pe parcursul sezonului și permit reducerea cantității de îngrășăminte minerale necesare.
Dar trebuie remarcat faptul, că cenușa de lemn se aplică numai pe soluri ușor acide, separat de orice îngrășământ cu fosfor, deoarece utilizarea combinată a cenușii, superfosfatului, făinii de pește duce la faptul, că o parte semnificativă a fosforului devine indisponibilă pentru plante.
Usturoi de toamnă – fertilizarea minerală
Azotul și potasiul sunt nutrienți care sunt necesari în cantități relativ mari în cazul cepei roşii şi usturoiului. Fosforul, alături de azot, e necesar în stadii incipiente de creștere a plantelor, pentru dezvoltarea rădăcinii corespunzătoare și la accelerarea creșterii.
Dacă azotul din sol provine din descompunerea reziduurilor vegetale, potasiul și fosforul de cele mai multe ori e asigurat din îngrășăminte, deoarece acești macronutrienți oferă plantelor o iernare sigură, iar în sezonul următor – o recoltă bună.
Potasiul și fosforul nu sunt spălate din sol pentru o perioadă lungă de timp și sunt fixate în stratul de sol în care au fost aplicate, de aceea îngrășămintele cu potasiu și fosfor se aplică cel mai frecvent toamna.
Dacă solului îi lipsește fosforul, ceilalți nutrienți (azot, potasiu, magneziu) sunt mult mai puțin absorbiți.
Potasiul este implicat în metabolismul plantelor, ajută la asimilarea azotului, contribuie la rezistența la condițiile nefavorabile, accelerează coacerea recoltei, îmbunătățește gustul și termenul de valabilitate al recoltei.
Eliminarea potasiului din sol este mai mare decât cea a fosforului. Prin urmare, îngrășămintele cu potasiu trebuie aplicate anual.
Pe suprafețe mai mari îngrășămintele se administrează obligatoriu în funcție de analiza solului.
Unul dintre cele mai populare îngrășăminte fosfatice este superfosfatul. Acesta constă din fosfat monocalcic, acid fosforic, magneziu și sulf. Superfosfatul poate fi simplu (până la 26% fosfor) și dublu (aproximativ 50% fosfor).
Ambele tipuri de îngrășăminte sunt utilizate pentru toate culturile pe diferite tipuri de sol. Norma de aplicare a superfosforatului simplu, aplicat în timpul săpatului de toamnă – 30 g pe 1 mp.
Dacă se utilizează superfosfat dublu, doza de aplicare se împarte la jumătate din cauza concentrației ridicate de fosfor.
Îngrășăminte cu potasiu cum sunt sulfatul de potasiu se aplică în proporție de 20-25 g pe 1 metru pătrat și sunt încorporate la o adâncime de aproximativ 10 cm.
După fertilizare, afânați terenul de semănat, pentru a vă asigura că principalul strat de nutrienți se află în solul de la rădăcina usturoiului, cu ajutorul unui cultivator sau al unei furci.
Când se plantează usturoiul de toamnă?
Plantarea se efectuează de obicei în luna octombrie, a doua jumătate, când temperaturile sunt suficient de scăzute pentru a permite bulbilor să intre în repaus vegetativ, dar suficient de calde pentru a iniția înrădăcinarea.
Afânați și pregătiți parcela cu 10-14 zile înainte de data prevăzută pentru plantare pentru a permite solului să se odihnească.
Irigarea și protecția culturii
Imediat după plantare, parcela poate fi udată pentru a favoriza înrădăcinarea. Totodată, în zonele cu ierni aspre, se poate aplica un strat de mulci pentru a proteja usturoiul de îngheț și pentru a menține umiditatea solului.
Citiți mai multe despre Plantarea usturoiului de toamnă – sfaturi.
Comentarii