‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 noiembrie, 2024
-2.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFocul bacterian - sfaturi pentru prevenire

Focul bacterian – sfaturi pentru prevenire

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Focul bacterian, cauzat de bacteria Erwinia amylovora, este o boală gravă a mărului și părului, dar poate afecta și gutuiul, și scorușul, ducând la moartea pomului.

Bacteria iernează în țesutul bolnav, în principal vârfurile ramurilor și denivelările tulpinilor. Erwinia amylovora este dispersată de picăturile de ploaie, vânt și insectele polenizatoare, iar vremea caldă și umedă facilitează dezvoltarea patogenului.

Pomii sunt cei mai susceptibili la infecție atunci când sunt înfloriți, cu o scădere dramatică a susceptibilității înainte și după perioada de înflorire. Bacteria colonizează și penetrează floarea, cauzând infecții ale florilor.

‹ adv ›

Focul bacterian poate să infecteze direct lăstarii tineri prin stomate sau prin răni, cauzând infecții ale lăstarilor.

Focul bacterian – simptome

Simptomele vizibile ale focului bacterian apar la aproximativ una până la trei săptămâni după infecție, cu simptome care apar mai rapid în perioadele prelungite de vreme umedă și caldă.

Infecțiile inițiate pe flori și lăstari pot continua să se extindă atât în sus, cât și în jos pe ramurile și trunchiurile mai mari, cauzând moartea ramurilor și, în cele din urmă, moartea pomului.

‹ adv ›

Bacteria poate fi dispersată în continuare prin exudate, ploaie și insecte, cauzând infecții secundare, în principal infecții ale rănilor.

erwinia amylovora

Focul bacterian poate fi observat pe toate țesuturile aeriene, inclusiv flori, fructe, lăstari și portaltoi. Simptomele la nivelul florilor apar pentru prima dată la 1-2 săptămâni după căderea petalelor.

Receptaculul, ovarul și pedunculii devin îmbibați cu apă și capătă un aspect tern, verde-gri. Ulterior, aceste țesuturi se ofilesc și devin maro până la negru.

‹ adv ›

În perioadele de umiditate ridicată, mici picături de exsudat bacterian se formează pe țesuturile îmbibate și decolorate. Inițial, aceste picături sunt alb-cremoase, devenind chihlimbarii pe măsură ce îmbătrânesc.

Vârfurile lăstarilor infectați se curbează frecvent. Frunzele de pe lăstarii bolnavi prezintă adesea înnegrire de-a lungul nervurii centrale și a nervurilor înainte de a deveni complet necrotice.

simptome erwinia amylovora

Numeroși lăstari bolnavi dau pomului un aspect ars, pârjolit. Coaja ramurilor tinere devine întunecată și îmbibată cu apă.

Lemnul de sub coajă va prezenta decolorări brune până la negre, dând impresia de dungi. În stadii avansate, coaja va prezenta crăpături, iar suprafața va fi ușor scufundată. Exsudatul bacterian chihlimbariu, amestecat cu seva plantei, poate fi prezent pe coajă.

Riscul de infecție trebuie verificat folosind modele de prognoză, în special în timpul fazei de înflorire.

Focul bacterian – reducerea riscului dezvoltării

Se recomandă selectarea soiurilor și/sau a portaltoaielor mai puțin susceptibile. De asemenea, părțile infectate ale plantelor sau chiar întregi pomi ar trebui eliminați în timpul sezonului.

O igienă atentă ar trebui realizată în timpul iernii, prin îndepărtarea cancerelor care se extind și a celor care iernează, pentru a elimina inoculul.

Toate uneltele de tăiere trebuie dezinfectate cu atenție pentru a evita răspândirea bolii. Trebuie controlat și mediul înconjurător pentru plante sălbatice care ar putea găzdui patogenul.

În ceea ce privește produsele de protecție a plantelor, ciuperca asemănătoare drojdiei, Aureobasidium pullulans, poate fi utilizată ca agent de biocontrol.

Produsul trebuie aplicat înainte de infecție. Eficiența sa se bazează pe competiția pentru nutrienți și spațiu. Atunci când este permis, poate fi efectuat un tratament cu cupru la desfacerea mugurilor, dacă focul bacterian a fost prezent în anul precedent.

În plus, pot fi realizate tratamente cu produse ce conțin fosetil de aluminiu.

Cuprul are efect și împotriva rapănului la măr, dar poate cauza uneori rugozități pe anumite soiuri.

Sursă:

Biofruitnet. Autori: Clémence Boutry (FiBL), Niklas Oeser (FOKO), Mora-Vargas Alfredo (Laimburg), Stine Kramer Jacobsen (UCPH).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›