‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 8 noiembrie, 2024
-1.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCornelia Procopișin, fermieră: Dorim să extindem suprafețele irigate, dar nu e posibil din cauza...

Cornelia Procopișin, fermieră: Dorim să extindem suprafețele irigate, dar nu e posibil din cauza lipsei apei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cornelia Procopișin, alături de soțul ei, Veaceslav, au fondat și dezvoltă împreună compania „Dami Fruct”. Afacerea a pornit în anul 2018, iar la moment au în gestiune circa 32 de ha de livezi în satul Grimăncăuți, raionul Briceni, pe care cresc mere și prune. 

Pe parcurs, s-au extins și au investit în dezvoltarea gospodăriei, astfel că în anul 2021 au plantat 4 ha de livezi intensive, iar în anul curent, alte 7 ha. Și nu se opresc aici, planifică să se mai extindă.  

Cornelia Procopișin mărturisește că, niciodată nu s-a gândit că va activa în sectorul agricol, având studii superioare în drept.

„Tatălui meu a muncit mulți ani în agricultură, fratele meu, la fel, are de mai mulți ani o afacere agricolă, cu o suprafață de teren cu mult mai mare, iar eu cu soțul am cumpărat câteva cote de pământ și de atunci s-a început afacerea noastră. Doar cei care sunt în acest domeniu știu câtă muncă și investiții sunt necesare, dar când avem rezultate frumoase prindem la puteri și mergem mai departe”. 

‹ adv ›

Din cauza condițiilor climaterice tot mai complicate, familia Procopișin a decis să investească în construcția unui bazin de acumulare a apei pentru irigare.

Suprafețele care sunt amplasate în apropierea bazinului de acumulare, sunt irigate, ceea ce reprezintă circa 20 de ha.

„Cu ceva timp mai devreme, am construit un bazin de acumulare și astfel, avem posibilitatea de a iriga livezile intensive pe care le-am plantat. Am înțeles că fără irigare nu vom putea obține recolte bogate și, mai ales, calitative.

În anul 2023, am construit bazinul, rețeaua de aducțiune de la iaz, după care compania ne-a recomandat să depunem dosarul la MAC-P. Am studiat toate cerințele, am văzut că corespundem cu criteriile care erau specificate și am pregătit toate actele”, ne-a povestit Cornelia. 

Producătoarea a menționat că nu am întâmpinat careva greutăți, a fost destul de ușor și accesibil de a pregăti actele solicitate.

„Ne-am dori să mai putem depune și alte dosare pentru finanțare. Le povestesc tuturor colegilor fermieri că este real de a obține suport prin intermediul MAC-P. Suntem foarte mulțumiți pentru colaborare, specialiștii din cadrul proiectului au fost foarte receptivi și totul s-a realizat în timp foarte scurt. Datorită suportului financiar pe care l-am obținut din partea MAC-P am putut achita lucrările.

Ne-am dori ca acest proiect să ofere și în continuare finanțare pentru fermierii noștri. Personal, avem nevoie de noi containere pentru recoltare”, a mai spus Cornelia Procopișin.

‹ adv ›

Una dintre principalele provocări cu care se confruntă agricultorii din întreaga țară este lipsa apei, iazurile, lacurile, râurile seacă din cauza secetei.

„Ne-am dori să ni se permită să folosim apa subterană pentru irigare, sperăm că se vor elabora toate actele necesare în cel mai scurt timp ca noi să putem iriga și crește produse atât pentru piața locală, cât și pentru export”.  

O altă problemă cu care se confruntă este identificarea pieței de desfacere.

„Recoltăm și depozităm în frigider, în speranța că pe parcurs vom identifica și cumpărători”.  

Pe lângă cei 10 angajați permanenți, apelează și la zilieri, mai ales în perioada de recoltare.

‹ adv ›

Carolina Procopișin este de părere că afacerile agricole în țara noastră au viitor, doar dacă fermierii vor produce recolte de calitate. 

„În afacerile agricole se investește foarte mult. Suntem nevoiți să accesăm credite ca să dezvoltăm afacerile, dar altfel nu ar fi posibil să activăm, să creștem și să ne extindem. Se muncește mult, dar când obții recolte de calitate, uiți de tot greul prin care treci. Dacă vom avea o producție de calitate vom găsi și piețe de desfacere gata să ne primească și aceasta va fi cea mai bună răsplată pentru munca noastră”.

De menționat că, dificultățile întâmpinate la obținerea autorizației de mediu pentru folosința specială a apei în scopul irigării terenurilor agricole au dus la stagnarea investițiilor în sectorul pomicol. Acest lucru a fost menționat de către reprezentanții Asociației Moldova Fruct.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›