Dificultățile întâmpinate la obținerea autorizației de mediu pentru folosința specială a apei în scopul irigării terenurilor agricole au dus la stagnarea investițiilor în sectorul pomicol.
Acest lucru a fost menționat de către reprezentanții Asociației Moldova Fruct în cadrul unui eveniment de prezentare a primei linii de sortare și ambalare a fructelor sâmburoase. Detalii aici.
Au fost înființate suprafețe mai mici de livezi
Complexitatea procedurilor administrative, lipsa unor reglementări clare de obținere a autorizației, lipsa regulamentului de exploatare a iazurilor şi a lacurilor de acumulare și multe alte probleme au avut un astfel de impact.
Membrii asociației au propus simplificarea procedurilor birocratice prin modificarea actelor normative din domeniul apelor, îmbunătățirea comunicării și colaborării între autoritățile de mediu și cele agricole, pentru a asigura un proces de autorizare transparent și mai eficient.
Pomicultorii rămân fără opțiuni de creditare avantajoase
Un alt subiect abordat în cadrul evenimentului ține de sursele de creditare adaptate pentru investiții în sector.
Amintim că, Republica Moldova este al cincilea furnizor mondial de prune, al zecelea exportator mondial de mere și e inclusă în top 20 de exportatori de caise din lume.
Vezi și Moldova atinge un record la exportul de caise în 2024.
Comentarii