‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 7 octombrie, 2024
13.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriIurie Fală: Obținerea autorizației de folosință specială a apei creează dificultăți enorme. Au fost...

Iurie Fală: Obținerea autorizației de folosință specială a apei creează dificultăți enorme. Au fost plantate mai puține livezi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dificultățile întâmpinate la obținerea autorizației de mediu pentru folosința specială a apei în scopul irigării terenurilor agricole au dus la stagnarea investițiilor în sectorul pomicol.

Acest lucru a fost menționat de către reprezentanții Asociației Moldova Fruct în cadrul unui eveniment de prezentare a primei linii de sortare și ambalare a fructelor sâmburoase. Detalii aici.

Au fost înființate suprafețe mai mici de livezi

Complexitatea procedurilor administrative, lipsa unor reglementări clare de obținere a autorizației, lipsa regulamentului de exploatare a iazurilor şi a lacurilor de acumulare și multe alte probleme au avut un astfel de impact.

„Obținerea autorizației de folosință specială a apei creează mari dificultăți fermierilor în obținerea subvențiilor și dezvoltarea pomiculturii. Potrivit informațiilor furnizate de către membrii noștri, gravitatea situației este enormă.

Au fost înființate suprafețe mai mici de livezi din cauza impedimentelor legate de obținerea acestei autorizații. Este necesară o soluție urgentă. Altfel, sectorul va fi grav afectat”, a specificat Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct, producătorii prezenți la eveniment confirmând acest lucru.

‹ adv ›

Membrii asociației au propus simplificarea procedurilor birocratice prin modificarea actelor normative din domeniul apelor, îmbunătățirea comunicării și colaborării între autoritățile de mediu și cele agricole, pentru a asigura un proces de autorizare transparent și mai eficient.

Pomicultorii rămân fără opțiuni de creditare avantajoase

Un alt subiect abordat în cadrul evenimentului ține de sursele de creditare adaptate pentru investiții în sector.

„Accesarea creditelor bancare, ținând cont de faptul că pomicultorii nu mai au acces la proiecte cum sunt Livada Moldovei, nu este avantajoasă. La cele 8-9% se mai adaugă și 20% TVA. În acest mod, stagnează investițiile în sector, iar impactul va fi resimțit în următorii ani.

În acest context, propunem crearea unui Fond din rezerva Băncii Naționale, care dispune de circa 60 de miliarde nevalorificate, pentru a realiza investiții. Dacă nu vor fi întreprinse măsuri ce vor facilita implementarea tehnologiilor în sector, riscăm să pierdem piața europeană și nu doar, în ciuda marilor realizări în sectorul fructelor”, a adăugat Vitalie Gorincioi.

Amintim că, Republica Moldova este al cincilea furnizor mondial de prune, al zecelea exportator mondial de mere și e inclusă în top 20 de exportatori de caise din lume.

‹ adv ›

Vezi și Moldova atinge un record la exportul de caise în 2024.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›