Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând îngrășăminte minerale și organice.
Până în primăvară, materia organică va fermenta, iar ciupercile și bacteriile din sol vor contribui la formarea unui mediu propice noii culturi.
Alegerea îngrășământului și a cantității acestuia depinde în principal de compoziția solului și de caracteristicile fertilizante ale culturii precedente.
Regula este următoarea: cât am luat din sol în timpul verii, atât trebuie să returnăm în toamnă. Iar cartofii se numără printre acele culturi care au nevoie de un aport bun de nutrienți.
De ce fertilizanți are nevoie cartoful
În timpul sezonului, cartofii „scot” din sol o cantitate mare de potasiu și azot și au nevoie de elemente nutritive precum fosfor, magneziu, sulf, calciu, bor, zinc. De altfel, plantele nu numai că formează tuberculi, ci și dezvoltă tulpini luxuriante.
În același timp, sistemul radicular al plantei este ușor dezvoltat. Aceasta ne sugerează, că cea mai mare parte a nutrienților ar trebui să fie în stratul superior al solului.
La formarea unei tone de tuberculi (împreună cu masa vegetativă corespunzătoare) se consumă cca. 6 kg azot, 2 kg fosfor şi 10 kg potasiu.
În plus, în timpul perioadei de formare activă a tuberculilor, cartofii au nevoie de suficient oxigen. Prin urmare, trebuie să avem grijă nu numai de nutriția culturii, ci și de sol, astfel încât procesele de respirație și de absorbție a umidității să aibă loc în modul corect.
Acesta este motivul pentru care este atât de important, pe parcursul întregului sezon de vegetație, să se afâneze solul și să se asigură suficient sol în jurul plantei.
Pentru îmbunătățirea compoziției și creșterea fertilității solului vor ajuta îngrășămintele organice tradiționale și îngrășămintele verzi, care pot fi semănate atât la începutul toamnei, cât și sub iarnă, după fertilizare.
Așadar, este de dorit să se aplice îngrășăminte la cartofi în mai multe etape: toamna, iar apoi primăvara: local, la plantarea tuberculilor. Aplicarea îngrășămintelor toamna este considerată a fi cea principală, mai ales pe solurile argiloase și argilo-nisipoase.
Materia organică care trebuie aplicată cartofilor
În cazul în care îngrășămintele organice nu au fost utilizate în timpul cultivării culturii anterioare, compostul, biohumusul sau mranița din gunoi de grajd (în medie 6-10 kg pe 1 mp) trebuie aplicate toamna pe zona în care vor crește cartofii.
Îngrășămintele organice nu numai că oferă plantelor nutriție suplimentară, dar și îmbogățesc solul cu microorganisme utile, îmbunătățesc structura.
Și dacă biohumusul poate fi introdus atât toamna, cât și primăvara, direct în rândurile și cuiburile de plantare, atunci compostul și mranița, și cu atât mai mult gunoiul de grajd care nu a fost complet fermentat, este de dorit să fie introduse toamna, sub lucrarea de bază, astfel încât, până la plantarea de primăvară, particulele nedecompuse de materie organică să fie prelucrate de microorganismele și râmele din sol.
Pentru a afâna solul argilos greu toamna, se poate aplica compost, turbă și nisip. Îngrășăminte excelente pentru astfel de soluri vor fi bălegarul de cal și stratul descompus din cotețul păsărilor, care conține mult substrat, care afânează solul.
Iar în solul nisipos puteți adăuga sapropel, gunoi de grajd fermentat sau pământ de câmpie.
Semănatul îngrășămintelor contribuie, de asemenea, la creșterea fertilității solului și la îmbunătățirea structurii acestuia.
În plus, rădăcinile multor culturi (in, lupin, ridichi oleaginoase) pătrund adânc în sol, extrag substanțele minerale greu solubile și le transformă în forme ușor asimilabile.
Muștarul alb, rapița de toamnă, secara de toamnă, pot fi semănate pe parcela unde vor crește cartofii. În acest caz, atât îngrășămintele organice, cât și cele minerale se introduc înainte de semănatul îngrășămintelor verzi, mărind densitatea la semănat primăvara.
Îngrășăminte minerale pentru cartofi
Nu există reguli stricte pentru fertilizarea cartofilor, deoarece totul depinde de tipul de sol, conținutul lui în nutrienți, caracteristicile sale fizice și recolta planificată. Este important să se realizeze analiza solului.
Vezi și Cum determinăm pH-ul solului – metode moderne și tradiționale.
Totuși, există recomandări generale, care ar trebui respectate dacă doriți să obțineți o recoltă bună:
- Aplicați îngrășăminte minerale împreună cu îngrășăminte organice. Solul bogat în materie organică reține mai bine nutrienții și umiditatea.
- Aplicați îngrășăminte cu fosfor și potasiu (superfosfat, sulfat de potasiu, făină de oase) toamna și toate complexele care conțin azot primăvara. Azotul este rapid spălat din sol, iar potasiul și fosforul sunt fixate în stratul de sol în care au fost introduse. În plus, fosfații sunt greu de dizolvat.
- Folosiți în special îngrășăminte fără clor pentru cartofi. Clorul împiedică acumularea amidonului în tuberculi. Cartoful nu suferă prezenţa clorului în sol. Iar dacă vă decideți să folosiți clorura de potasiu ca îngrășământ potasic, aplicați-o numai toamna și numai pe soluri argiloase și nisipoase, astfel încât clorul să fie eliminat din straturile superioare ale solului până la plantarea cartofilor.
- Pe solurile argiloase fertile, cantitatea de îngrășământ mineral poate fi redusă, iar pe solurile argiloase nisipoase ușoare poate fi mărită și aplicată atât toamna, cât și primăvara.
- Mențineți aciditatea normală a solului. Cartofii cresc cel mai bine în sol cu un pH cuprins între 5,5 și 6,7. În cazul solurilor acide, ar trebui să se aplice în toamnă făină de dolomită sau îngrășăminte alcaline, cum ar fi cenușa de lemn sau rocă fosfatică.
- Dacă aciditatea solului este normală, aceste îngrășăminte nu ar trebui utilizate pentru a evita alcalinizarea solului, deoarece acest lucru crește probabilitatea de apariție a rapănului la cartofi.
În solul, al cărui aciditate este aproape neutră, se aplică toamna superfosfat simplu, sulfat de potasiu sau sulfat de potasiu și magneziu.
Îngrășămintele cu sulfat sunt bine absorbite de sistemul radicular al cartofilor și ajută la acumularea amidonului.
Îngrășămintele cu potasiu-fosfor au un efect de lungă durată. Și dacă le-ați aplicat sub cultura premergătoare, normele pot fi reduse, mai ales pe solurile argilo-nisipoase.
În loc de îngrășăminte pe bază de potasiu-fosfor în timpul arăturilor de toamnă puteți utiliza complexe cu conținut crescut de potasiu. Aceste îngrășăminte vor fi deosebit de utile, dacă intenționați să semănați îngrășăminte verzi.
Utilizarea rezonabilă a îngrășămintelor organice și minerale vă va permite să mențineți un stoc de nutrienți esențiali în sol și să obțineți o producție optimă de cartofi în fiecare an.
Vezi detalii despre Fertilizarea cartofului – când și ce îngrășăminte introducem.
Comentarii