‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleViorel Cazacu: Avem o culoare și calitate superbe la merele Gala Nikangie și King...

Viorel Cazacu: Avem o culoare și calitate superbe la merele Gala Nikangie și King Roat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Viorel Cazacu din satul Cosăuți, raionul Soroca, administrează, începând cu anul 2022, gospodăria țărănească „Cazacu Maria”. 

Are în gestiune mai multe suprafețe de teren arabil pe care a înființat o livadă superintensivă de măr cu soiuri noi – Gala Nikangie și King Roat.

Totodată, pe o suprafață de circa 20 de hectare, crește și legume – roșii, castraveți, varză, varză chinezească, dar și pepene roșu și galben. În sere, de obicei, cresc răsadul propriu pentru legumele plantate în câmp deschis.

‹ adv ›

Munca în gospodărie se face cu implicarea tuturor membrilor familiei Cazacu, dar, desigur că, apelează și la munca zilierilor, pe care este destul de greu să-i găsească, mai ales în ultima perioadă, ne-a povestit Viorel. 

viorel cazacu

„Muncesc eu, dar și părinții mei. Ne implicăm fiecare cu ce poate. Mai am și un prieten agronom din Ucraina, care este la fel angajat în gospodăria noastră. Împreună, reușim să creștem produse de calitate cu care ne mândrim”. 

În gospodăria lui Viorel Cazacu, în anul curent, pentru prima dată au crescut mere de soiul Gala de culoare roșie. 

gala de culoare rosie

„Toți se mirau și mă întrebau cum am reușit să cresc acest soi. Sunt primele din Moldova, soiul Gala de culoare roșie. Sunt membru al Asociației „Moldova Fruct” și specialiștii de acolo, la fel erau impresionați de calitatea pe care o aveam la mere”. 

Fiind membru al Asociației de profil a beneficiat și de subvenții din partea statului la plantarea livezii, inclusiv la procurarea tehnicii și utilajelor agricole. 

„Subvențiile pe care le primim din partea statului sunt un ajutor pentru producătorii agricoli, mai ales când vorbim de investiții mari. Unica provocare pe care nu o pot înțelege este faptul că, pentru fiecare măsură de subvenționare trebuie să pregătești câte un dosar cu acte, care de fapt se repetă. Ar fi mult mai comod și ne-ar scuti din timp dacă ar exista un sistem ce ar identifica producătorul și actele prezentate. Am putea să prezentăm doar acte care s-au modificat sau adiționale, fără să le repetăm pe cele deja înaintate”. 

‹ adv ›

Producătorul susține că, datorită faptului că are acces la apa din râul Nistru și poate să irige, dispune de un spectru mai mare de culturi. 

„Produsele noastre ajung, în primul rând, la consumatorii locali, dar o anumită cantitate se exportă prin intermediul unor companii în România. Cu părere de rău, nu putem vinde prin intermediul rețelelor de magazine, deoarece există monopol.

Am avut discuții cu unele supermarketuri, dar nu au acceptat motivând că lucrează doar cu anumite companii distribuitoare. E regretabil faptul că, propunem produse de calitate și ei ne refuză în favoarea mărfii din import. În anul curent, am avut mere de calitate excepțională, care au fost exportate în Egipt și Dubai, la fel prin intermediul unor companii exportatoare”. 

Viorel spune că și-au dorit să vândă merele prin rețelele din țară, dar prețul care le-a fost propus a fost unul foarte mic. 

„Este destul de complicat sau chiar imposibil de lucrat cu magazinele de la noi, este monopol total și nu putem să ne vindem marfa local”. 

Viorel Cazacu a mai adăugat că este gata să muncească în continuare în acest sector și să crească produse de calitate, mai ales dacă ar avea o piață de desfacere stabilă și ar putea să-ți vândă marfa local.

„Mă îngrozesc când văd ce fructe și legume se vând în magazinele din țară, iar noi suntem nevoiți să găsim o cale să exportăm, în loc să le vindem oamenilor noștri”.

‹ adv ›

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›