‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 13 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleNicolae Pascal: Producătorii trebuie să controleze strict reziduurile din fructe, altfel vom pierde multe...

Nicolae Pascal: Producătorii trebuie să controleze strict reziduurile din fructe, altfel vom pierde multe piețe

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cantitatea de reziduuri în fructe este una dintre principale probleme pe care fermierii încearcă să le soluționeze. Nicolae Pascal, administrator Prodcar SRL, menționează că producătorii autohtoni trebuie să se implice personal pentru a soluționa această problemă.

Nicolae Pascal, reziduuri în fructe

„Chiar dacă am reușit să ajungem cu merele noastre în circa 56 de țări, există o mare provocare legată de limita de reziduuri admisibile și dacă nu vom înțelege și nu ne vom implica să găsim soluții, avem șanse să pierdem multe din aceste piețe. Piața europeană are stabilit clar limita admisibilă de reziduuri, doar că fermierii noștri nu sunt atenți la faptul că există mai multe reziduuri care se încadrează în norma admisibilă, dar când se însumează la toate tipurile acestea depășesc cantitatea totală”, a menționat Nicolae Pascal în Cadrul Businessul Fructelor.

Producătorul spune că, majoritatea horticultorilor de la noi au investit foarte mult în plantațiile pe care le dețin, au construit case de ambalare, obțin certificările necesare, dar se implică mai puțin și nu verifică schema de protecție care se aplică în livezi.

Astfel, uneori, ajung să exporte și să primească notificări din partea importatorilor. 

Utilizarea stațiilor meteo pentru a prognoza riscul apariției în masă a dăunătorilor sau bolilor

„Soluția și recomandarea mea ar fi ca să vă implicați personal în depistarea momentului optim de aplicare a produselor de uz fitosanitar și să studiați atent fiecare produs pe care îl aplicați. Consider că stațiile meteo moderne cu senzori care se instalează în livezi vă pot ajuta cu date mult mai sigure despre boli și dăunători. Mai mult decât atât, este foarte ușor de a verifica datele pe care le primiți direct pe telefon, în timp real și de a alege fereastra optimă pentru tratamentele necesare”. 

‹ adv ›

Tratamentele realizate la timp pot reduce costurile

O altă problemă majoră o reprezintă acarienii și lupta contra acestora, iar Nicolae Pascal susține că este foarte important de identifică încă în momentul în care încep a depune ouă și nu atunci când au invadat livada. 

„Atunci este momentul potrivit pentru a aplica tratamente. În dependență de invazie/ infecție, alegeți tratamentul potrivit. Efectuarea tratamentelor în momentul optim și cu preparatul potrivit vă poate ajuta să obțineți recolte fără reziduuri, inclusiv puteți economisi pe tratamente inutile și produse care nu au efectul necesar.

În ceea ce ține de produsele biologice pe care le-am testat personal pot să vă spun că și în cazul în care prețul lor este mai mare își merită investiția. Este extrem de important să alegeți un produs de calitate în combaterea problemelor pe care le aveți”. 

Nicolae Pascal, Businessul Fructelor

Nicolae Pascal: Analiza frunzelor și solului, absolut necesare

Tot aici, fermierul a explicat că este imperios de a efectua anual analiza solului, frunzelor, pentru a cunoaște cu siguranță ce îngrășăminte trebuie aplicate. 

Alegerea soiurilor cu rezistență mai bună la boli

„Cei care doresc să planteze livezi noi, atrageți atenția asupra soiurilor pe care le alegeți, vă recomand soiurile rezistente la boli – acesta este viitorul”. 

Reducerea insecticidelor dezorientarea în masă cu ajutorul feromonilor

feromoni pomi

Nicolae Pascal a insistat asupra faptului că, mulți producători efectuează tratamente în exces.

„În ceea ce ține de combaterea insectelor, recomand să vă orientați spre dezorientarea cu ajutorul feromonilor, care vă vor ajuta să excludeți insecticidele din schema de tratament. Produsele de contact aplicate, practic, nu lasă reziduuri. Tratamentele care se efectuează în perioada până la înflorit, înflorit și după sunt cele mai importante”.  

‹ adv ›

Vezi detalii despre Combaterea viermelui mărului (Cydia pomonella) prin metoda dezorientării în masă.

La final, Nicolae Pascal a menționat că este îmbucurător faptul că avem noi piețe de desfacere, dar și mai important este să le păstrăm și să nu afectăm imaginea țării prin produse necalitative și cu multe reziduuri.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›