Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) a oferit, în 2024, asistență pentru 25 de companii din sectorul agricol, sprijinindu-le în procesul de implementare a cerințelor de calitate și siguranță alimentară GLOBALG.A.P. și GRASP.
Dintre acestea, 16 au reușit să se alinieze cerințelor GLOBALG.A.P. și GRASP, obținând certificarea care atestă conformitatea lor.
Adaptarea la standardele internaționale de calitate și siguranță, bazate pe respectarea bunelor practici agricole, facilitează accesul fructelor moldovenești pe piața Uniunii Europene.
Standardul GLOBAG.A.P.
Cerințele standardului GLOBAG.A.P. se referă la procesul de producție, de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor, abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc., asigurând cumpărătorul cu fructe și legume inofensive pentru consum.
Implementarea cerințelor standardului GLOBAG.A.P. și GRASP contribuie la respectarea legislației naționale și europene prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea utilizării produselor de uz fitosanitar și abordarea responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc.
Andrei Cumpanici, manager siguranța și calitatea alimentelor și sustenabilitate, PCRR/USAID:
Nova-Plum SRL este o companie producătoare de fructe la etapă incipientă de dezvoltare. În acest an au reușit să obțină certificatul GLOBALG.A.P.
Ruslan Jubîrcă, director Nova-Plum:
Standardul GLOBALG.A.P. este implementat în Republica Moldova din anul 2006.
Comentarii