Victor Cîșlari este un agricultor din satul Chircăiești, raionul Căușeni. S-a lansat în afaceri încă în 2009, dar la un moment dat și-a încercat norocul peste hotare, notează moldpres.md.
A petrecut aproape doi ani în Italia după care a revenit ca să-și dezvolte în continuare întreprinderea.
Acum antreprenorul vrea să exporte prunele bio din livada sa pe piețele europene. Pune la punct toate procesele pentru a-și vedea visul realizat cât mai curând.
Victor a beneficiat de suportul mai multor inițiative finanțate de Uniunea Europeană.
Prin programul PARE 1+1, destinat lucrătorilor migranți sau rudelor acestora, a obținut 250 de mii de lei cu care și-a cumpărat un tractor.
Ulterior, a accesat un nou grant de 200 de mii de lei oferit de Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) prin Instrumentul de susținere pentru digitalizarea IMM-urilor. Grație acestuia, Victor utilizează ultimele tehnologii în livada sa.
Victor Cîșlari spune că procedura de accesare a granturilor a fost ușoară, iar programele existente oferă un suport important tuturor doritorilor de a dezvolta o afacere la ei acasă.
Omul de afaceri produce fructe proaspete și deshidratate, pe care le crește cu grijă în cele două livezi înființate de el.
După ce a plantat o livadă convențională de caise și piersici, a decis să se aventureze în agricultura bio și a plantat o livadă ecologică de pruni. De curând, a deschis și propria uscătorie de fructe.
Agricultorul mai povestește că munca la plantarea și îngrijirea livezilor i-a fost înlesnită prin Programul PARE 1+1, din contribuția căruia și-a permis să procure un tractor.
Iar când a aflat despre instrumentul de suport al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) pentru digitalizarea afacerii nu a mai ezitat și a aplicat pentru finanțare.
Din programul ODA omul de afaceri a accesat 200 de mii de lei sau cca 60% din costul investiției pentru digitalizare.
În prezent, agricultorul deja testează noi tehnologii în livezile sale, iar schimbarea este vizibilă.
Din suportul pe care l-a primit prin Instrumentul de susținere pentru digitalizarea IMM, antreprenorul a mai instalat un sistem de monitorizare video în livezi și la depozite.
Astfel, au scăzut furturile și este prevenită deteriorarea pomilor fructiferi.
Victor Cîșlari spune că procedura de accesare a grantului a fost ușoară și că nu a întâmpinat dificultăți.
Mai mult, antreprenorul povestește că nu a avut nevoie de ajutor pentru pregătirea dosarului.
Omul de afaceri își dorește foarte mult să exporte producția sa bio pe piața Uniunii Europene, pe care o vede de perspectivă.
Pentru a se vedea cu acest vis realizat a și început pregătirile de certificare.
Deși spune că nu este ușor în Moldova să pui pe picioare o afacere prosperă în agricultură, Victor Cîșlari este convins că acest lucru este posibil și că există multe posibilități. Programele de dezvoltare existente, în opinia sa, oferă un suport important pentru afaceri.
Printre dificultățile întâmpinate antreprenorul a evidențiat insuficiența lichidității, lipsa forței de muncă, dar și dificultatea în accesarea piețelor externe pentru vânzarea producției.
În pofida acestor impedimente, Victor Cîșlari se arată, totuși, încrezător că agricultura din Moldova are perspective de a deveni profitabilă.
Instrumentul de susținere pentru digitalizarea IMM a fost finanțat de Uniunea Europeană cu 500 000 Euro, fiind implementat în perioada 2020-2021 ca sprijin în contextul pandemic.
Au fost finanțate 96 de proiecte investiționale sub formă de vouchere de 20.000 lei sau granturi de până la 200 de mii de lei, în rezultat fiind create 317 locuri de muncă.
În anul 2022 a fost lansat Programul de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii.
Prin intermediul noului program companiile autohtone pot accesa suport financiar nerambursabil de până la 500 de mii de lei pentru digitalizarea proceselor de producere și prestare a serviciilor.
Comentarii