Kordia și Regina sunt două soiuri de cireș cu unele dintre cele mai mari suprafețe plantate în Moldova. În plus, calitatea fructelor și cererea pe piața externă la fel sunt la nivel.
Însă, aceste soiuri de cireș, în mulți ani, au producția scăzută din cauza gradului redus de legare a fructelor.
Având epoca de maturare tardivă, ele pot fi păstrate după recoltare o perioadă mai îndelungată, ceea ce poate contribui la obținerea unui profit mai mare.
Soiul de cireș Kordia
Soiul Kordia este de origine cehă, dezvoltat în cadrul Institutului de Pomicultură Holovuosy și este considerat un etalon pentru soiurile de cireș datorită calității fructelor. În Statele Unite, soiul este cunoscut sub numele de Attika.
Pomii au o creștere semi-verticală, piramidală, de vigoare medie. Fructele sunt mari, cordiforme, de unde a provenit și denumirea soiului, ferme și de culoare roșu închis.
Cireșele au o reputație bună de transportabilitate, fiind susceptibile la deteriorare prin impact într-o măsură redusă, dar având vulnerabilitate medie la crăpare.
În Moldova, recoltarea are loc în ultima decadă a lunii iunie, cu o productivitate ridicată.
Polenizarea este semi-târzie, iar fructificarea pomilor din acest soi este mai afectată decât alte soiuri de condiții climaterice nefavorabile din perioada înfloririi.
Profilul alelic este S3S6, iar polenizatorii recomandați includ: Areko, Ferrovia, Regina, Tamara, Skeena etc.
Ți-ar putea fi util și articolul Soiuri de cireș recomandate pentru producere ecologică.
Soiul de cireș Regina
Soiul Regina a fost dezvoltat în cadrul Stațiunii de Cercetare din Jork, Germania, prin încrucișarea soiurilor Schneiders Späte Knorpelkirsche și Rube.
Pomii sunt de vigoare mare, cu coroana globuloasă și ramificare bună. Fructele au formă rotund-cordiformă, dimensiunea medie spre mare, fermitate înaltă și epiderma fructelor de culoare roșie.
Acest soi este răspândit pe larg în Europa și este cultivat și în Statele Unite și Chile. Perioada de recoltare este târzie, având loc în prima decadă a lunii iulie în Moldova.
Soiul de cireș Regina este tolerant la crăparea fructelor și la putregaiul brun din specia Monilinia laxa, dar susceptibil la cancerul bacterian în anumite medii. Acest soi este considerat unul dintre cele mai transportabile soiuri la distanțe mari.
Profilul alelic este S1S3, iar productivitatea naturală mică poate fi ameliorată prin folosirea unor portaltoaie productive și a soiurilor polenizatoare potrivite, cum sunt: Irena, Kordia, Ferrovia, Stella etc.
Vezi și Șapte soiuri de cireș din seria Sweet – prin ce se deosebesc.
Comentarii