În sezon, piața cireșelor proaspete solicită fructe de calitate înaltă, ce se referă la dimensiune și fermitate mare a fructelor, gustul și culoarea atractivă, peduncul verde și stabil, capacitate de transportare și păstrare îndelungată etc.
Aceste valori fac diferența mare dintre o livadă profitabilă și una în care munca agricultorului nu este remunerată după așteptări. Un factor cheie care influențează acești parametri este soiul, de care trebuie să se țină cont la înființarea unei plantații.
Printre soiurile de cireș cele mai cultivate se remarcă soiurile Kordia și Regina, în mare parte datorită acestor aspecte.
O altă gamă de soiuri de cireș ce însumează acești parametri este seria Sweet, ce se traduce din engleză „dulce”. Numele acestor soiuri reprezintă numele copiilor amelioratorilor de la Universitatea din Bologna, Italia și anume: Dave, Aryana, Lorenz, Gabriel, Valina, Saretta și Stephany.
Pentru aceasta, cercetătorii universității au combinat caracteristicile valoroase cum sunt gustul dulce, textura și aroma cireșelor de la soiurile vechi din Vignola cu parametrii estetici excepționali ale soiurilor americane, cum sunt dimensiunea mare, aspectul și culoarea aprinsă a fructelor.
V-ar putea plăcea și articolul Soiuri de prun pentru o perioadă lungă de recoltare și comercializare.
În final, s-a creat o gamă de soiuri cu fructe de calitate înaltă ce acoperă o fereastră de recoltare de o lună a sezonului de consum al cireșelor. Anul acesta, s-au împlinit 10 ani de la lansarea soiurilor și deja unii producători din zonă le cultivă în prezent.
În ciuda multor avantaje, trebuie să se țină cont că aceste soiuri sunt foarte susceptibile la crăpare în urma precipitațiilor începând cu două-trei săptămâni până la recoltare, în funcție de soi.
Fenomenul de crăpare crește odată cu majorarea conținutul de zahăr din timpul maturării, iar pentru a contracara această problemă, specialiștii recomandă acoperirea plantațiilor de soiurile Sweet cu peliculă sau plasă anti-ploaie.
Alte metode cum sunt, aplicarea de produse pe bază de ceară, regulatori de creștere și calciu ar putea fi, de asemenea, eficiente în cazul unor precipitații de câțiva milimetri.
În continuare, cele șapte soiuri din seria Sweet sunt descrise în linii generale.
Sweet Dave
- Pomul: vigoare medie, productivitate înaltă și constantă.
- Perioada de înflorire: timpurie, similară cu cea a soiului Burlat.
- Polenizare: auto-incompatibil (alelele S1S4), polenizatori recomandați: Sweet Aryana, Sweet Lorenz și Marysa.
- Perioada de recoltare: foarte devreme, apropiată de cea a soiului Burlat, maturare uniformă, perioadă de recoltare îndelungată.
- Fructe: dimensiune mare: 80% de 30-32 mm și mai sus; culoare roșu închisă; pulpa este consistentă, fermă și aromată; susceptibile la crăpare.
Sweet Aryana
- Pomul: vigoare înaltă, ramificare bună, produce în mare parte pe mugurii de la baza ramurilor de un an, fructificare timpurie: începând cu anul 2-3 pentru portaltoaiele pitice și anul 3-4 pentru cele viguroase.
- Perioada de înflorire: medie-timpurie, de obicei după 2-3 zile după soiul Burlat.
- Polenizare: autofertil (alelele S3S4), polenizatori recomandați: Sweet Gabriel și Sweet Saretta.
- Perioada de recoltare: devreme, recoltare uniformă, se începe la 3-5 zile după soiul Burlat, fereastră de recoltare de peste 10 zile.
- Fructe: dimensiune medie-mare, predominant 28 mm; cordiforme; culoare roșu închis; peduncul de lungime și grosime medie; susceptibilitate medie-înaltă la crăpare.
Sweet Lorenz
- Pomul: vigoare înaltă, ramificare bună, produce în mare parte pe mugurii de la baza ramurilor de un an, fructificare timpurie ca la soiul Sweet Aryana.
- Perioada de înflorire: timpurie, de obicei cu 1-2 zile înainte de soiul Burlat.
- Polenizare: auto-compatibil (alelele S3S4), polenizatori recomandați: Sweet Gabriel și Sweet Saretta, incompatibil cu Sweet Aryana și Sweet Valina.
- Perioada de recoltare: devreme-medie, recoltare uniformă, se începe la 8-10 zile după soiul Burlat, fereastră de recoltare de 15 zile.
- Fructe: dimensiune mare, predominant 30-32 mm; cordiforme; culoare roșu închis; peduncul de mărime medie-lungă și grosime medie; susceptibilitate medie-joasă la crăpare.
Sweet Gabriel
- Pomul: vigoare înaltă, ramificare bună, produce în mare parte pe mugurii de la baza ramurilor de un an, fructificare foarte timpurie începând cu anul 2 după plantare pe portaltoaiele pitice, productivitate înaltă și constantă.
- Perioada de înflorire: timpurie, similară cu a soiului Burlat.
- Polenizare: auto-compatibil (alelele S1S4), polenizatori recomandați: Sweet Aryana, Sweet Lorenz, Sweet Valina și Sweet Saretta.
- Perioada de recoltare: medie, recoltare uniformă, se începe la 14-16 zile după soiul Burlat, fereastră de recoltare de 10 zile.
- Fructe: dimensiune mare, predominant 30-32 mm; cordiforme; culoare roșu închis; pulpă de culoare roz, peduncul de mărime și grosime medie; susceptibilitate medie-înaltă la crăpare.
Sweet Valina
- Pomul: vigoare înaltă, ramificare bună, produce în mare parte pe mugurii de la baza ramurilor de un an, fructificare medie-timpurie după plantare, productivitate înaltă și constantă.
- Perioada de înflorire: medie, 3-4 zile după soiul Burlat.
- Polenizare: auto-compatibil (alelele S3S4), polenizatori recomandați: Sweet Gabriel, Sweet Saretta și Grace Star, incompatibil cu Sweet Aryana și Sweet Lorenz.
- Perioada de recoltare: medie, recoltare uniformă, se începe la 18-20 de zile după soiul Burlat, fereastră de recoltare de 10-12 zile.
- Fructe: dimensiune foarte mare, predominant 32 mm; cordiforme; culoare roșu închisă; pulpă de culoare roz, peduncul de lungime mare și grosime medie; susceptibilitate înaltă la crăpare.
Sweet Saretta
- Pomul: vigoare înaltă, ramificare bună, produce în mare parte pe mugurii de la baza ramurilor de un an, fructificare foarte timpurie începând cu anul 2 după plantare pe portaltoaiele pitice, productivitate înaltă și constantă.
- Perioada de înflorire: medie, 2-3 zile după soiul Burlat.
- Polenizare: autofertil (alelele S3S4), polenizator bun pentru alte soiuri.
- Perioada de recoltare: medie-târzie, recoltare uniformă, se începe la 22-24 de zile după soiul Burlat, în unii ani coincide cu soiurile Ferrovia și Kordia, fereastră de recoltare de 10 zile.
- Fructe: dimensiune mare, predominant 30-32 mm; cordiforme; culoare roșu închis; pulpă de culoare roșie; peduncul de mărime și grosime medie; susceptibilitate înaltă la crăpare.
Sweet Stephany
- Pomul: vigoare înaltă, ramificare bună, produce în mare parte pe mugurii de la baza ramurilor de un an, fructificare foarte timpurie, productivitate înaltă și constantă.
- Perioada de înflorire: medie, 1-2 zile după soiul Burlat.
- Polenizare: autofertil (alelele S3S4), polenizator bun pentru alte soiuri.
- Perioada de recoltare: târzie, se începe la 26-28 de zile după soiul Burlat, fereastră de recoltare de 10 zile.
- Fructe: dimensiune mare, predominant 30-32 mm; cordiforme; culoare roșu închisă; pulpă de culoare roșie, peduncul de lungime și grosime medie; susceptibilitate medie-înaltă la crăpare. În 2021 soiul Sweet Stephany a obținut premiul Guinness pentru cea mai mare cireașă din lume de 26,45 g, fiind recoltată în 2020 în cadrul unei pepiniere din Italia și a Universității din Bologna.
Per ansamblu, putem zice că soiurile din seria Sweet satisfac pe deplin cererea pieței pentru cireșe cu parametri înalți ce ține de dimensiunea, Brix-ul, fermitatea, dar și gustul intens.
Totuși, producătorii trebuie să țină cont de susceptibilitatea înaltă a acestor soiuri la crăparea fructelor, ce implică investiții suplimentare în infrastructură anti-ploaie. În lipsa acesteia, în contextul schimbărilor climaterice este mare riscul de a produce fructe crăpate neconforme pieței.
V-ar putea fi util și articolul Susceptibilitatea soiurilor de cais la monilioza florilor.
Comentarii