‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaO pensionară din Chișinău și afacerea sa cu mirodenii ecologice

O pensionară din Chișinău și afacerea sa cu mirodenii ecologice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fostă profesoară, o pensionară din capitală, Antonina Tocarenco, dezvoltă o afacere de succes în creșterea plantelor aromatice și medicinale prin metode ecologice.

Deși viața a pus-o în fața unor greutăți greu de imaginat acum 15 ani, Antonina Tocarenco nu și-a pierdut curajul și a hotărât că nu trebuie să stea cu mâinile în sân, dar să lupte pentru a da culoare unei pasiuni mai vechi. Astfel, crește pe șase ari de la vila pe care o are într-o suburbie a capitalei cele mai neobișnuite plante aromatice și medicinale.

Plante aromatice, crescute ecologic

‹ adv ›

A studiat Biologia și Chimia la facultate și spune că a pledat mereu pentru ca toate fructele și legumele pe care le consumăm să fie cât mai naturale, fără nitrați și chimicale. Acesta a fost principalul motiv pentru care a ținut cu tot dinadinsul ca aceste plante să fie crescute anume prin metode ecologice de cultivare. Pământul este asigurat cu substanțele nutritive necesare cu ajutorul compostului format din buruieni și crengi pentru care a procurat utilaj special pentru mărunțire, dar și a humusului de tip bio, care îmbogățește solul. În lupta cu dăunătorii plantelor sunt utilizate capcane speciale pentru combaterea biologică. Agricultorul spune că un lucru foarte important în creșterea produselor ecologice este respectarea regulilor privind rotația culturilor.

Busuioc violet, oregano, tarhon sau lavandă

Sortimentul cultivat este unul foarte mare, Antonina Tocarenco orientându-se după doleanțele clienților. Agricultorul spune că numărul de clienți fideli demonstrează că, datorită calității, aceste plante nu sunt atât de ușor de găsit la noi. Clienții vin la pensionară pentru a procura plante medicinale uscate sau ceaiuri. Astfel, în gospodăria ecologistei cresc flori de sunătoare, tei, păducel, tarhon, momordică, lavandă și Amaranth sau „floarea nemuritoare a frumuseții veșnice”. Antonina Tocarenco mai cultivă arbuști de coarne roșii și galbene, agriș, fragi, coacăză, zmeură, mure, dar și arbuști Kamberlend ale căror fructe sunt de forma zmeurei, de culoare neagră. Totuși, cele mai deosebite plante sunt mirodeniile, care reprezintă mândria agricultoarei. Deși sunt mai degrabă specifice pentru locurile exotice din Orient, oregano, rubarba, stevia rebaudiană, busuiocul violet, galben sau verde și diferite salate, sunt folosite atât pentru condimentarea bucatelor, cât și pentru decorarea acestora. Tot în condiții ecologice sunt crescute mai multe tipuri de ceapă, sparanghel, roșiile orange, dar și diferite verdețuri, care sunt specifice agriculturii autohtone.

‹ adv ›

Căutate de restaurante cu bucătărie europeană

„Îmi amintesc că și bunica mea era pasionată de creșterea plantelor medicinale. Născută în zodia Taurului, semn de pământ, am avut mereu o atracție deosebită față de natură și pământ. Acum mă pot mândri cu faptul că ofer plante aromatice de calitate, care sunt la mare căutare de cele mai faimoase restaurante de la noi care sunt specializate în bucătăria europeană. Sunt interesată de tot ce înseamnă curat, sănătos și ecologic, de aceea am studiat mult pentru a face agricultură ecologică, iar în curând activitatea mea va fi certificată”, susține Antonina Tocarenco.

Lipsa unui centru comercial specializat

‹ adv ›

Spune că nu calculează veniturile și investițiile, tot ce câștiga fiind nevoită să cheltuiască în dezvoltarea treptată a afacerii, dar spune că banii obținuți îi asigură un trai decent la bătrânețe. Visează mult la utilaj pentru ambalarea plantelor, pentru că, în opinia ei, în agricultură este important și aspectul estetic, dar, deși a aplicat pentru obținerea unui grant, crede că șansele sunt mici. „Avem legislație, condiții climaterice favorabile și oameni curajoși care își doresc un mediu curat și sănătos, dar încă nu avem unde vinde. Cea mai mare problemă a producătorilor agricoli, care cultivă prin metode ecologice, este lipsa unui centru comercial specializat. Când vinzi în rând cu toți la piață, cumpărătorului îi este greu să te creadă că anume tu vinzi produse ecologice. Autoritățile ar trebui să se implice mai mult în susținerea micilor producători agricoli, care pledează pentru metode ecologice, deoarece anume astfel de tip de agricultură reprezintă viitorul unei generații sănătoase. Mediul trebuie protejat, fiindcă dacă tu hrănești mediul, atunci și el te va hrăni”, a conchis Antonina Tocarenco.

A participat la nenumărate campionate gastronomice, expoziții, a condus chiar un Club al producătorilor ecologici și a efectuat vizite în străinătate pentru schimb de experiență. În acest an, Antonina Tocarenco va împlini 60 de ani, dar spune că se simte puternică și tânără datorită lumii care o înconjoară, o lume plină de parfumuri aromate și produse sănătoase.

Autor: Virginia Nica

Sursa: Ziarulnational.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›