‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
43.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAfacere de succes la Criuleni. Legume crescute cu energie ecologică

Afacere de succes la Criuleni. Legume crescute cu energie ecologică

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Doi prieteni din Criuleni dezvoltă o afacere cu legume în seră și spun că foarte curând vor cultiva legume anul întreg datorită utilizării căldurii ecologice. 

Paradoxul enunțat de mai mulți specialiști referitor la agricultura din Republica Moldova constă în lipsa legumelor autohtone de pe piață în perioada rece a anului, deși calitățile solului sunt mai mult decât benefice pentru cultivarea acestora tot anul. Doi prieteni din Criuleni, Iurie Balan și Vitalie Căpățână, vor să demonstreze că se poate de creat o grădină unde pot crește legume proaspete anul întreg.

Sere cu energie ecologică

‹ adv ›

Deși au inițiat afacerea în 2011, iar prima recoltă au obținut-o în anul următor, lucrurile s-au mișcat destul de rapid, deși, spun agricultorii, greutățile nu i-au ocolit. Au reușit anul trecut, prin intermediul programului „MoSEFF” al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), să instaleze două cazane care asigură cele două sere cu energie ecologică. Utilizarea cazanelor pe biomasă este un avantaj nemaipomenit pentru această afacere, însă Iurie Balan spune că la început a fost mai problematic din cauza calității proaste a peleților fabricați la noi. Datorită creșterii numărului celor care utilizează instalațiile bazate pe resurse regenerabile, a crescut și calitatea peleților, dar au apărut pe piață și cazane mai performante.

Cheltuielile s-au redus cu 30%

Cheltuielile pentru întreținerea serelor amenajate pe o suprafață de două hectare s-au redus considerabil în urma utilizării acestui tip de energie. „În total, investițiile în afacere au constituit circa 22 de milioane de lei, iar pentru proiectul instalării cazanelor pe biomasă au fost cheltuite aproximativ 500 de mii de euro (peste nouă milioane de lei – n.r.). Investițiile au fost acumulate din credite și granturi, iar o parte a fost subvenționată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. În general, cheltuielile s-au redus cu 30%, deoarece pentru o astfel de afacere cei mai mulți bani se dau pe căldură”, a precizat Iurie Balan.

‹ adv ›

Legume proaspete și sănătoase

Producătorul spune că au cultivat până nu demult salate, iar acum se mândrește cu o roadă frumoasă de roșii, urmând să cultive și castraveți. „Obținem o roadă de 120-150 de tone de legume la hectar și cele mai multe le vindem pe piața autohtonă, deși am exportat o parte și în Rusia. Prețurile depind foarte mult de perioada când ieșim pe piață. Dacă livrăm producție toamna târziu sau ieșim primăvara mai repede, prețurile sunt mai bune. În general, acestea variază între 15 și 30 de lei. Știm că piața uneori este invadată de legume importate, dar consumatorii spun că legumele crescute la noi au calități gustative incomparabile. Pentru noi este o bucurie enormă că reușim să oferim legume proaspete, pe placul moldovenilor”, mai spune Iurie Balan.

„Grădina de vis”

‹ adv ›

Totuși, omul de afaceri spune că visul lui este să vadă această afacere transformată într-o grădină de vis, cu legume proaspete tot anul. Iurie Balan este convins că acest vis este pe cale să devină o realitate chiar în această vară. „Vom înființa încă două sere pe o suprafață de două hectare și vom asigura și iluminarea corespunzătoare. Noi și acum am putea să cultivăm neîntrerupt legume, însă, din cauză că iluminarea nu este foarte puternică, nu este rentabil. În afară de căldură, pentru ca această activitate să fie eficientă, este necesară și asigurarea cu multă lumină. Așteptăm cu nerăbdare să realizăm acest plan”, susține agricultorul din Criuleni.

Nu lăsa oportunitățile să treacă pe alături

Iurie Balan spune că o problemă acerbă a acestei activități este accesul la piețele de desfacere. „Este greu să ajungi pe orice piață din cauza birocrației, dar cred că statul ar putea să se implice în acest sens. Noi încercăm să prindem tot din ceea ce ni se oferă pentru dezvoltarea afacerii. Am obținut subvențiile oferite de la stat pentru cultivarea legumelor în seră. Cred că fermierii la noi întâmpină multe probleme, dar acum cel mai important este să ai curaj și să acționezi. Sunt oportunități chiar aici la noi pe care nu trebuie să le lași să treacă pe alături”, a afirmat producătorul.

Pentru ambiția cu care au luptat pentru a pune o afacere pe picioare, folosind energie ecologică, compania celor doi prieteni a fost premiată în cadrul concursului „Moldova Eco-Energetică”.

Culturile hidroponice: Se pot obține și 20 de recolte pe an

Culturile fără sol, numite și culturi hidroponice, reprezintă varianta ideală pentru a obține succes garantat într-o afacere cu legume în seră, spun specialiștii. Procedeul utilizat la culturile hidroponice constă în creșterea plantelor în apă alimentată cu soluții nutritive cu ajutorul utilajului special, care reglează automat concentrația și distribuirea nutrienților lichizi, în funcție de specificul fiecărei culturi. Astfel de culturi sunt recomandate pentru a fi cultivate în sere.

Aceste plante cresc de două ori mai repede, sunt mai calitative, productivitatea acestor legume este mai mare. Aceste culturi pot fi cultivate neîntrerupt, de exemplu, se pot obține până la 20 de recolte de salată pe an. Culturile sunt ecologice. Este o tehnologie aplicată pe larg în cele mai dezvoltate state din lume cu tradiții în agricultură.

Autor: Virginia Nica / Sursa: Ziarulnational.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›