Producţia de rapiţă din Uniunea Europeană, cel mai mare producător de oleaginoase, folosite atât pentru alimentaţie cât şi pentru biocombustibili, ar putea depăşi recordul ultimilor patru ani, după ce fermierii germani au mărit suprafeţele destinate acestor culturi.
În total, producția europeană ar putea ajunge la 20,96 milioane de tone metrice în sezonul 2013 – 2014, în creștere cu 8,8% față de anul precedent, a arătat Copa-Cogeca, sindicatul fermierilor europeni, în preliminariile unui raport estimativ publicat în urmă cu câteva zile.
Potrivit statisticilor Uniunii Europene, aceasta ar fi cea mai mare recoltă de la sezonul 2009 – 2010. Producția de rapiță din Germania, al doilea mare producător din blocul UE27, ar putea crește cu 15%, ajungând până la 5,54 milioane de tone, estimează asociația producătorilor din industria de oleaginoase.
Contractele futures de rapiță la bursa NYSE Liffe din Paris au crescut anul acesta cu 6,3%, atingând nivelul record în iulie, când seceta din SUA a afectat stocurile de soia, altă specie de oleaginoase. În acest sezon, recolta europeană de rapiță a fost de 19,2 milioane de tone, potrivit Comisiei Europene, brațul administrativ al blocului. Fermierii din UE au început însămânțarea de rapiță în august, iar plantele intră peste iarnă într-o perioadă de latență, înainte de recoltarea din iunie.
„În momentul însămânțării prețurile erau foarte atractive”, a declarat Dieter Bockey, directorul departamentului care se ocupă cu biocombustibili și resurse regenerabile al corporației berlineze Union zur Foerderung von Oel- und Proteinpflanzen e.V (UFOP). Germania a avut „cele mai bune condiții de însămânțare din ultimii ani”, a adăugat specialistul german.
Rapița a fost pe locul doi, imediat după soia care a înregistrat o creștere de 23% la bursa din Chicago, iar canola, o varietate de rapiță a înregistrat o creștere de 12%. Soia a atins nivelul record de 657,4 dolari pe tonă în septembrie, iar porumbul a urcat la 334,2 dolari pe tonă, în august.
Producător, consumător
Uniunea Europeană ocupă locul întâi pe plan mondial ca producător, consumator și importator de rapiță, potrivit Departamentului de Agricultură al guvernului american (USDA). Oleaginoasele ocupă locul al patrulea în ceea ce privește culturile arabile ale Uniunii Europene, după grâu, orz, și porumb. În sezonul 2013 – 2014, rapița ar putea să fie cultivată în UE pe 6,81 milioane de hectare, în creștere față de cele 6,48 milioane de hectare ale sezonului anterior, precizează COPA-COGECA.
Suprafața destinată rapiței in UE ar putea crește cu până la 500.000 de ha, după ce Germania a avut primul sezon de însămânțare fără precipitații în exces. Pe de altă parte, fermierii polonezi au însămânțat și ei mai mult din acest tip de cultură, a declarat Oliver Balkhausen, economist șef în cadrul companiei Alfred C. Toepfer International GmbH.
Compania de cercetare Oil World, cu sediul în Hamburg, a declarat luna trecută că se așteptă ca suprafața pe care Germania o dedică acestei culturi să crescă cu 12%, ajungând la 1,45 milioane de hectare, în timp ce Franța plănuiește o scădere cu 3,4%, dedicând rapiței 1,55 milioane de hectare.
Polonia ar putea să acorde o atenție sporită însămânțărilor de rapiță, a căror suprafață ar putea crește cu 18%, până la 800.000 ha, depășind Marea Britanie, al treilea cultivator european de rapiță, din punctul de vedere al suprafețelor alocate.
Condiții bune
În Germania, condițiile pentru această cultură sunt în acest moment „foarte bune”, a mai declarat Dieter Bockey de la UFOP. Estimările acestei companii sunt în concordanță cu prognozele care sugerează că temperaturile din această iarnă nu vor scădea atât de mult încât să afecteze culturile. Producția de rapiță a Germaniei din sezonul anterior a fost de 4,82 milioane de tone, potrivit Biroului Federal de Statistică.
Culturile de toamnă din Franța, cel mai mare producător de rapiță al Uniunii Europene ar putea scădea cu 9,4%, ajngând la 1,45 milioane de ha, din cauza secetei din august și septembrie care îi descurajează pe fermieri. Precizările au fost făcute de firma de analiză Centiom, cu sediul în Paris.
În Marea Britanie, până la 20% din culturile de rapiță riscă să fie distruse după precipitațiile excesive care au căzut din septembrie, până în noiembrie, ceea ce a dus la infestarea câmpurilor, arată Consiliul pentru Dezvoltarea Agriculturii și Horticulturii. Compania de analiză a pieței United Oilseeds estimează că 114.000 ha vor trebui plantate din nou în primăvară. Această suprafață înseamnă aproximativ 15% din suprafața dedicată rapiței la nivel național.
„Culturile sunt în dificultate”, a arătat Owen Cligg, supervizorul tranzacțiilor companiei United Oilseeds, care gestionează aproximativ 20% din recoltele britanice de rapiță. „Plantele sunt încă mici și nu sunt încă bine stabilizate, așa că ne așteptăm ca o parte dintre acestea să nu iasă din iarnă. În unele zone au fost deja înlocuite culturile”.
Sursa: recolta.eu
Comentarii