Fermierii din Uniunea Europeană (UE) ar putea să-și majoreze suprafețele cultivate cu grâu moale cu până la trei procente în total, cea mai mare probabilitate de creștere urmând să se înregistreze în Polonia și România, sunt de părere specialiștii FranceAgriMer.
Cultura de grâu moale ar putea fi recoltată anul acesta de pe o suprafață de teren de 23,8 milioane hectare, față de cele 23 de milioane ha cât s-au însămânțat în 2012, potrivit unui document al celor de la FranceAgriMer, raport care a intrat în posesia presei cu ocazia unei conferințe care a avut loc recent în Montreiul-sous-Bois din Franța.
Anul trecut, fermierii din Polonia, Franța și Germania au întors prin arat importante suprafețe cultivate cu grâu, după ce înghețul le-a distrus plantațiile, în timp ce producătorii românii au avut de suferit de pe urma secetei. Și asta în timp ce în UE este produsă o cantitate de 20 la sută din totalul de grâu realizat la nivel global.
„Prețurile mari la grâu, înregistrate pe piețe mondiale începând cu luna iunie 2012, i-au determinat pe fermierii europeni să majoreze suprafețele însămânțate”, sunt de părere cei de la FranceAgriMer. Potrivit calculelor, terenul arabil însămânțat cu grâu moale va crește cu doi la sută în Franța, în timp ce în Germania, suprafața cultivată s-ar putea majora cu trei procente. În paralel, conform aceleiași case, FranceAgriMer, în Polonia, suprafața cultivată ar putea crește chiar și cu 10%, în timp ce în România, aceasta s-ar putea mări cu 9 la sută.
„Principalii producători – Franța și Germania – ar putea să cunoască majorări ale suprafețelor cultivate”, scriu în document cei de la FranceAgriMer. „Polonia și România ar putea să aibă și ele creșteri semnificative, însă totul este în perspectivă. Trebuie să ținem cont de rezultatele slabe înregistrate în sezonul agricol anterior de către cele două state, din cauza fenomenelor meteo nefavorabile care s-ar putea repeta”.
Fermierii spanioli ar putea și ei să-și crească suprafețe însămânțate cu grâu moale, cu până la cinci procente, în timp ce italienii ar putea crește nivelul de culturi cu până la 11%, potrivit cifrelor vehiculate de cei de la FranceAgriMer. Nici ungurii nu stau mai prejos. Și ei și-ar putea majora producția cu 3 la sută.
Pe de altă parte, veștile nu sunt bune pentru Marea Britanie, cel de-al treilea producător ca mărime în UE. Anul acesta, suprafața însămânțată cu grâu moale ar putea să scadă cu până la 11 procente.
„În Anglia, progresul însămânțărilor este ținut în loc de ploile abundente, în mod special de cele care cad în estul țării”, au mai arătat în document cei de la FranceAgriMer.
Sursa: recolta.eu
Comentarii