‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgricultura este în pericol. În UE mor albinele din cauza pesticidelor

Agricultura este în pericol. În UE mor albinele din cauza pesticidelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Greenpeace a lansat o nouă campanie amplă de salvare a populațiilor de albine din Europa. În acest context a fost dată publicității o lucrare științifică complexă, prin intermediul căreia sunt prezentați factorii care pun în pericol atât populațiile de polenizatori, cât și agricultura europeană.

Studiul pune în lumină importanța ecologică și economică a populațiilor de albine sănătoase și aduce în discuție nevoia urgentă de eliminare a pesticidelor utilizate în agricultură, mai exact a celor care pun în pericol imediat viața acestor insecte.

Scoaterea de pe piață a pesticidelor dăunătoare albinelor ar reprezenta un pas crucial atât în protejarea sănătății acestor insecte, cât și în asigurarea unui viitor viabil valorii lor de polenizatori, de altfel vital atât pentru ecosisteme, dar și pentru producția agricolă europeană.

‹ adv ›

Documentul intitulat sugestiv „Albinele în declin” relevă că declinul dramatic al populațiilor de albine, la nivel global, este cauzat de factori multipli, cum sunt bolile și paraziții, schimbările climatice și practicile agricole industriale. În topul factorilor distructivi se află pesticidele, în special neonicotinoidele, adevărate „arme de distrugere în masă”.

Abilitatea albinelor producătoare de miere de a rezista la boli și paraziți pare a fi influențată în mod direct și negativ de expunerea lor la aceste chimicale, cu consecințe catastrofice pentru sănătatea și, până la urmă, pentru capacitatea de supraviețuire a acestor polenizatori naturali. Fără ei, întregul ecosistem, agricultura și producția de alimente ar putea fi expusă unui risc major.

Matthias Wüthrich, responsabil de campanie pe probleme de agricultură sustenabilă și șef de proiect pe problematica albinelor din cadrul Greenpeace, a declarat: „Știința spune un lucru clar – impactul negativ pe care îl are pesticidele asupra populațiilor de albine este mult mai mare decât potențialele beneficii. Albinele noastre și polenizatorii naturali sunt elemente mult prea prețioase pentru a le pierde. Țările UE, pur și simplu nu mai pot aștepta și trebuie să decidă imediat asupra unor măsuri concrete și complete, astfel încât să interzică acești adevărați ucigași de albine”.

‹ adv ›

Raportul numește cu subiect și predicat nu mai puțin de șapte pesticide care, în opinia unora, ar trebui să fie interzise la nivel global, din cauza gradului lor extrem de mare de toxicitate, respectiv a efectelor lor subletale sau sistemice asupra albinelor. Lista cuprinde inclusiv produse ale Bayer (imidacloprid și clothianidin), thiamethoxamul celor de la Syngenta (toate neonicotinoide), fipronilul celor de la BASF și clorpyriphosul, cypermethrinul și deltamethrinul produse de aproape toate companiile agrochimice.

Publicarea acestui raport științific marchează lansarea unei campanii europene la scară largă, una menită a salva albinele și de a promova agricultura ecologică, sistem care permite producția agroalimentară fără chimicale și care furnizează habitate mai sănătoase pentru polenizatori domesticiți și sălbatici.

Greenpeace îi îndeamnă în mod expres pe guvernanții europeni să susțină interzicerea pesticidelor pe bază de neonicotinoide, conform propunerii Comisiei Europene din 15 martie. Totodată, cei de la Greenpeace vor elaborarea unor planuri de acțiune ambițioase, la nivel european, de interzicere a tuturor pesticidelor care reprezintă un pericol pentru populațiile de albine și alți polenizatori vitali, precum și de redirecționarea finanțărilor de la agricultura industrializată și puternic chimizată către cea ecologică.

‹ adv ›

Dr. Doug Parr, cercetător-șef în cadrul Greenpeace UK, a declarat: „Nu-i lăsați pe politicieni obsedați de producția alimentară industrială să vă intoxice cu afirmații de genul celor că ei îi susțin pe fermieri. Agricultura fără neonicotinoidele toxice este mult mai ușoară decât cea fără albine și este clar că țările care luptă pentru păstrarea acestor otrăvuri pe terenurile arabile se luptă, de fapt, pentru producătorii de pesticide”.

Sursa: recolta.eu

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›