‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaȘi-a făcut livadă de migdale la Hâncești cu bani munciți în Germania și Franța

Și-a făcut livadă de migdale la Hâncești cu bani munciți în Germania și Franța

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Oleg Cornea a muncit ani buni în Germania și Franța, iar banii adunați nu i-a investit în imobile și reparații, dar a ales să facă un colțișor de rai cu nuci, pruni și migdali în Mirești.

Cunoscută prin livezile întinse și frumoase, R. Moldova a început să piardă teren pe acest segment după anii ’90, însă în ultimii ani a fost înregistrată o revigorare bruscă, datorită creșterii considerabile a suprafețelor de livezi tinere. Tot mai mulți sunt și cei care încearcă să crească pomi fructiferi care se întâlnesc mai mult prin livezile Orientului. Un exemplu în acest sens este Oleg Cornea din satul Mirești, raionul Hâncești, care deține peste 20 de hectare de livadă cu nuci, pruni, dar și migdali.

„Fie pâinea cât de rea…”

‹ adv ›

Livădarul a văzut cum este traiul în Germania și Franța unde a muncit din greu ani de zile și a fost apreciat din plin pentru efort, însă spune că tot mai bine e să realizezi ceva frumos acasă. A început cu nucii acum opt ani, apoi s-a consultat cu diverși specialiști care i-au spus că terenul este amplasat favorabil creșterii pomilor de migdal. Știa despre aceste fructe, însă nu își imagina că o să le poată vedea crescând vreodată în livada sa. Totuși, Oleg Cornea spune că avantajele creșterii acestei culturi sunt foarte multe, de la faptul că ele pot fi vândute în orice moment, deoarece nu se alterează, până la faptul că sunt adevărate bombe de sănătate. Așa că acum bărbatul se poate mândri cu cinci hectare de migdali alături de încă cinci de nuci, iar anul acesta a mai sădit 11 hectare cu pruni. „Am ales soiurile care să rodească în așa fel, încât să fie rod tot sezonul. Am pruni de soi timpuriu, dar și „Stanley”, „President”, „Kabardinka”. Am selectat anume soiurile care rodesc prin rotație, pentru a putea obține mai sigur profit. Logica e simplă: dacă ai roadă tot sezonul, nu ai cum să nu nimerești un preț bun”, explică fermierul.

„Depindem de subvenții”

Oleg Cornea recunoaște că probleme sunt multe și aceasta este o afacere riscantă, dar este sigur de izbândă. Atunci când se profită de orice posibilitate, totul se rezolvă, crede el. „Nu avem posibilitatea să instalăm un sistem de irigare, de aceea am ales să sădesc livada prin metoda clasică. O udăm manual, însă în rest totul este mecanizat datorită banilor obținuți prin programul „PARE 1+1” unde am primit 200 de mii de lei pentru utilaj tehnologic. Astfel, am rezolvat problema lipsei forței de muncă. Depindem foarte mult de subvenții, care asigură 50% din cheltuieli. Există și aici destulă birocrație, însă dacă nu-mi iau subvențiile în acest an, afacerea o să aibă mult de suferit”, a menționat pomicultorul din Mirești.

‹ adv ›

Profit din produse tradiționale

Roada o va putea obține de pe migdali și pruni în cel puțin doi ani, însă fermierul zice că nu îi dau pace mai multe idei inedite și nu se lasă până nu le vede „în rod”. „Voi instala o fântână arteziană, deși mi-ar trebui cam vreo șase mii de euro pentru a asigura irigarea, vreau să fac și o casă chiar în capătul livezii, să aduc animale și păsări pentru a crea un colțișor de rai doar al nostru. Este o afacere de familie și ne dăm seama că și rezultatele trebuie așteptate în timp. Totuși, cel mai deosebit lucru pe care vreau să-l fac este promovarea unui produs care este pe placul tuturor. Am nuci și prune, de aceea vreau să instalez cuptoare pentru a afuma prune și apoi să le umplem cu miez de nucă. Totul să fie mecanizat și ambalat frumos. Sunt sigur că produsul va avea priză la consumatori, mai ales că este unul tradițional pentru mesele de sărbătoare. În statele europene sunt foarte multe bucate tradiționale care, fiind adaptate la cerințele noi, reprezintă un izvor de profit pentru cei care le pun în valoare”, își destăinuiește Oleg Cornea visurile.

Livezile, afacere de viitor

‹ adv ›

Livădarul din Mirești așteaptă o productivitate pentru migdali de 2,5 tone la hectar, iar pentru prune – de 15-20 de tone. Prețul pentru o sută de grame de miez de migdal este de circa 30 de lei, astfel producătorii consideră migdalul o cultură profitabilă. Și cheltuielile pentru înființarea unui hectar cu pomi de migdal sunt pe măsură. Oleg Cornea a cheltuit vreo 12 mii de lei pentru puieți și lucrări.

Menționăm că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune ca suprafețele de livezi noi să crească în următorii șapte ani de la cinci mii la 37 de mii de hectare, dintre care livezi de nuci – de la 12,3 mii la 23 de mii de hectare, iar de migdal – de la o mie la trei mii de hectare. Totodată, au crescut și subvențiile alocate pentru înființarea livezilor. Astfel, dacă anul trecut fermierii obțineau zece mii de lei pentru plantarea unui hectar de nuci sau migdali, anul acesta suma a fost majorată până la 17 mii lei/ha. Și pentru un hectar de pruni subvențiile au fost majorate de la zece mii de lei la 15 mii de lei. Suprafața totală a livezilor din R. Moldova constituie circa 120 de mii de hectare.

Sursa: Ziarulnational.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›