Adriana Ababii este o tânără de 20 de ani. Este ambițioasă și optimistă, perseverentă și creativă, capabilă și dornică de muncă.
Deși de multe ori privită ca o alternativă pentru creșterea veniturilor familiale, cultivarea ciupercilor a devenit în ultimii ani o afacere profitabilă pentru cei interesați de astfel de activitate. Prin urmare, relativ nu demult, Adriana Ababii, obținând experiență în domeniul agriculturii de la tatăl acesteia, a decis să inițieze o afacere proprie în satul natal Camenca, raionul Glodeni, în domeniul cultivării ciupercilor ”păstrăvi”.
În scopul demarării afacerii preconizate, Adriana Ababii a apelat în anul 2012 la Proiectul ”Suport în Utilizarea Remitențelor pentru Crearea Noilor Afaceri și a Locurilor de Muncă”. Pentru început, Adriana Ababii a frecventat cursul de instruire ”Cum să inițiezi o afacere”, organizat în cadrul Proiectului, care a ajutat-o la planificarea eficientă a afacerii, a beneficiat de asistență din partea Proiectului la înregistrarea gospodăriei țărănești, i-a fost elaborat un plan de afaceri și, totodată, a fost susținută în procesul de creare a afacerii.
Inițial, împreună cu familia sa, Adriana Ababii a început să cultive ciuperci în subsolul casei, iar odată cu demararea afacerii și-a extins plantația de ciuperci pe o suprafață de cca. 200 metri pătrați. ”Când am decis să cultiv păstrăvi, în satul Camenca și în satele din vecinătate încă nimeni nu gestiona o astfel de afacere. Iniţial am activat într-o încăpere mică, ca apoi să am un spaţiu relativ suficient pentru o afacere profitabilă, pe care să o gestionez împreună cu familia”, a constatat Adriana Ababii. Tânăra antreprenoare nu a beneficiat de nici un credit, dorind să-şi lanseze afacerea doar prin puterile şi sursele proprii, precum și cu suportul rudelor apropiate. Investiția inițială pentru lansarea afacerii a constituit 37,000 lei, bani parțial proveniți din remitențele obținute de la rude care lucrează în Grecia, care au fost utilizate pentru arenda încăperii și procurarea materiei prime necesare procesului de cultivare a păstrăvului.
Aplicând cunoștințele acumulate și suport consultativ din partea Proiectului, precum și studiind minuțios tehnologia de cultivare a ciupercilor, antreprenoarea a creat compostul necesar pentru cultivarea ciupercilor (în special din coajă de floarea-soarelui), pe care l-a pus în saci de polietilenă. Respectând cu strictețe condițiile de cultivare a ciupercilor, gospodăria a reușit să obțină o recoltă de 800 kg de păstrăvi, comercializate pe piețele din or. Glodeni și or. Bălți. Afacerea este gestionată de însuși Adriana Ababii, care în permanență este susținută de membrii familiei sale, contribuind astfel la crearea a 3 locuri noi de muncă.
Având drept obiectiv dezvoltarea durabilă a afacerii lansate, în rezultatul eforturilor depuse Adriana Ababii a beneficiat de surse financiare sub formă de grant în anul 2013 din cadrul Programului Winrock. Grantul a fost utilizat pentru procurarea tehnicii agricole necesare pentru cultivarea culturii florii-soarelui, în scopul constituirii materiei prime corespunzătoare pentru crearea compostului utilizat la cultivarea păstrăvului.
În anul 2013 cu sprijinul din partea Proiectului, Adriana Ababii a beneficiat de ocazia să viziteze afaceri similare în România, organizate în cadrul unei vizite de studiu pentru beneficiarii Proiectului. Vizita de studiu la care a participat tânăra antreprenoare a contribuit la consolidarea abilităților antreprenoriale și manageriale, cunoașterea modalității de funcționare și administrare a întreprinderilor agricole, studierea tehnicilor de marketing și oportunităților de finanțare a afacerilor.
Fiind o afacere familială, Adriana Ababii este sigură că a identificat activitatea care va asigura stabilitatea financiară a familiei. „În scurt timp am reuşit să demonstrez că, doar muncind cu dăruire și studiind în permanență, îţi poţi clădi o afacere durabilă. Totodată, sunt conștientă că odată cu mărirea continuă a capacităților de cultivare a păstrăvului, voi putea obţine şi un profit mai mare”, a constatat tânăra antreprenoare.
Acest material a fost elaborat și editat în cadrul Proiectului ”Suport în Utilizarea Remitenţelor pentru Crearea Noilor Afaceri şi a Locurilor de Muncă”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Cooperarea Cehă pentru Dezvoltare și implementat de Caritas Republica Cehă și A.O. ”ProRuralInvest”, și este destinată persoanelor cu intenții de a crea și dezvolta noi afaceri, precum și specialiștilor și consultanților.
Comentarii