‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 14 septembrie, 2024
22.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriEdiția a doua a Bioforumului s-a desfășurat astăzi la Chișinău

Ediția a doua a Bioforumului s-a desfășurat astăzi la Chișinău

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Zeci de companii și entuziaști ai surselor de energie regenerabilă au participat astăzi la cea de a doua ediție a Bioforumului dedicat plantelor energetice. Bioforumul este parte a șirului de evenimente parte din Moldova Eco-Energetică, la acesta fiind pusă în discuție experiența României și altor țări europene în cultivarea plantelor energetice și perspectivele lor în Moldova, evoluțiile în înregistrarea în registrul plantelor din Moldova a salciei energetice, etc.

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi s-a arătat încrezător în viitorul plantelor energetice, având în vedere că deja există o piață de desfacere largă pentru combustibilul din biomasă. „Deja în anul 2012, cca 4% din consumul final brut de energie era asigurat din surse de energie regenerabilă. În anul 2014, centralele termice pe bază de biomasă, instalate în instituțiile publice si gospodăriile individuale aveau o capacitate totală de circa 49  MW, ceea ce reprezintă 9% din consumul final anual de energie termică”, a declarat Valeriu Triboi în deschiderea evenimentului.

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca s-a pronunțat pentru sinergia între fondurile de dezvoltare ale instituțiilor guvernamentale pentru a avea un impact mai puternic asupra dezvoltării surselor de energie regenerabile. Președintele AȘM a subliniat că cercetătorii moldoveni au deja multiple studii în domeniul cultivării plantelor energetice, comunitatea științifică fiind interesată ca acestea să-și găsească utilizări practice în afaceri.

‹ adv ›

Dr. Ruben Budau, de la Energowood acacia a vorbit despre eficiența economică a plantațiilor energetice de salcâm cu perioada de tăiere ultrascurtă, alți vorbitori referindu-se la modalitățile de utilizare a biomasei, cerințele de calitate pentru biocombustibili solizi, echilibrul între cultivarea pe terenuri agricole a culturilor alimentare și energetice, etc.

Amintim că prima ediție a Bioforumului s-a desfășurat în vara anului 2014, adunând consumatorii și producătorii de combustibil solid din biomasă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›