Doi tineri din raioanele Glodeni şi Cahul au muncit aproape doi ani în Rusia, însă au hotărât să revină acasă, în Moldova, şi să-şi inițieze propriile afaceri. Zis şi făcut! – unul şi-a deschis o plăcintărie, altul o lemnărie. Fiind la început de cale, tinerii au fost susținuți cu granturi mici, provenite din fonduri europene.
Andrei Mutiuc din oraşul Glodeni, acum în vârstă de 29 de ani, mărturiseşte că ideea de a-şi crea propria afacere în domeniul patiseriei o avea demult, fiind născut într-o familie de bucătari renumiți în zonă. A lucrat aproape doi ani în Federația Rusă, dar s-a reîntors la baştină pentru a-şi întemeia o familie. Cum dragostea trece şi prin stomac el, împreună cu soția sa, Mariana, a hotărât să câştige banii proprii.
„Trebuia să ne întreținem cumva. În plus, nu puteam să las nevalorificate studiile în domeniul culinar, pe care le-am obținut în oraşul Bălți, mai ales că provin şi dintr-o familie de bucătari. Trăiam la părinții mei. Am început să facem plăcinte şi să le vindem la piața din oraş. Țin minte şi acum că aveam o boxă, ca o căldare, pe care o umpleam cu plăcinte dimineața şi… hai la piață! Mă ajuta şi mama să le învârt, cuptorul din bucătărie era mai mereu pornit, zilnic acolo se coceau zeci de plăcinte…”, îşi aminteşte Andrei de începuturile afacerii sale, în anii 2009-2010.
În cuptorul nou se coc 60 de plăcinte odată…
Pe atunci tânărul nu ştia deloc cum să gestioneze o afacere, care sunt paşii necesari pentru a te extinde… „Am pornit fără cunoştințe în domeniul businessului. O verişoară însă mi-a spus că la Bălți există cursuri unde înveți cum să conduci o afacere. Le-am urmat şi am aflat multe lucruri foarte utile”, povesteşte Andrei.
Instruirea despre care vorbeşte Andrei a fost organizată în anul 2011 de către Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în Moldova şi Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). După absolvirea cursurilor, Andrei a elaborat un proiect pentru dezvoltarea afacerii sale şi, deoarece a fost unul reuşit, tânărul a câştigat un grant în formă de echipament: un cuptor performant, un cântar şi un aparat de casă în valoare totală de două mii de euro. „Erau utilajele de care aveam nevoie urgentă. Cu micile role, pe care le aveam, nu reuşeam să facem față comenzilor. Iar în acest cuptor performant se coc 60 de plăcinte odată…”, spune tânărul, arătând spre plăcintele care se rumeneau.
Astăzi Andrei Mutiuc nu mai coace plăcintele în bucătăria mamei, ci închiriază în acest scop un local din centrul oraşului Glodeni. Plăcintăria lui Andrei Mutiuc este situată lângă piață. Este o locație strategică, fiindcă aici sunt clienți în permanență.
Făină, drojdie, sare, zahăr, apă şi foarte multă dragoste
„Aici mănânc dimineața, dar şi la amiază. Eu vând mere la piață, vin în fiecare zi de la Donduşeni şi nu reuşesc să-mi iau mâncare de acasă”, ne mărturiseşte Lidia Ghetisina, o vânzătoare de fructe pe care am găsit-o la plăcintăria lui Andrei.
Lora Mutiuc, mama lui Andrei, a rămas mâna dreaptă a fiului său, doar că acum o face în calitate de angajată a plăcintăriei. Ea spune că, pentru a avea clienți fideli, plăcintele trebuie făcute cu dăruire. „Nu ascund rețeta: făină, drojdie, sare, zahăr, apă şi foarte multă dragoste pentru ceea ce faci. „Nu trebuie să vii la serviciu doar ca să-ți treacă ziua, ci să îți faci munca în aşa fel, încât să fie clientul mulțumit”, spune femeia, care nici nu-şi ridica ochii de la bucata de aluat pe care o frământă…
Alături de ea, la plăcintărie mai muncesc soția lui Andrei şi încă o tânără. Astfel, în patru, ei reuşesc să satisfacă toate cerințele cumpărătorilor, al căror număr creşte simțitor din luna mai şi până toamna târziu. Iar peste câțiva ani Andrei îşi vede afacerea mai mare – în locul acestei mici plăcintării, vrea să facă o cantină publică.
Finanțările UE, salvatoare pentru tinerele afaceri moldoveneşti
Şi tânărul din sudul Moldovei a beneficiat de cursurile organizate de ODIMM şi OIM. Ca şi Andrei de la Glodeni, Mihai a primit un grant de circa 32 de mii de lei, bani cu care şi-a procurat utilaj performant, necesar pentru prelucrarea lemnului.
Această inițiativă de stimulare antreprenorială a tinerilor a avut două componente – seminare gratuite de două săptămâni şi granturi mici. Granturile – sub formă de echipament în valoare de până la 2000 de euro – au fost acordate în bază de concurs, în anii 2012-2013. Activitățile sunt parte a proiectului „Susținerea implementării componentei de migrație şi dezvoltare a Parteneriatului de Mobilitate UE-Moldova”, finanțat de Instrumentul european de vecinătate şi parteneriat (IEVP).
ODIMM este singura instituție publică non-profit, dedicată lansării şi dezvoltării afacerilor, având ca scop: crearea oportunităților de afaceri pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, formarea şi amplificarea culturii şi abilităților antreprenoriale, facilitarea accesului IMM la resurse financiare şi informaționale, susținerea dezvoltării infrastructurii de suport în afaceri şi stimularea dialogului public-privat.
Sculpturile în lemn de la Pelinei
Şi Mihail Acriş din Pelinei, raionul Cahul, are planuri mari – vrea să transforme mica lemnărie pe care o deține în prezent într-un atelier de amploare. Tânărul mai visează să-şi expună lucrările la târgurile meşterilor populari din țară, unde se vând obiecte de artizanat. Căci din mâinile lui Mihail se nasc adevărate opere de artă…
Mihail spune că în Republica Moldova sculptura în lemn este o afacere profitabilă, tânărul având comenzi precum stâlpi pentru scări, balustrade sau mese. Pe pereții din mica sa lemnărie sunt atârnate rame pentru oglinzi şi pentru portrete, precum şi diverse suveniruri din lemn. „Sunt zile când lucrez ore în şir la sculptarea unei flori sau a unei frunze, domeniul floral fiind preferatul meu”, mărturiseşte Mihail.
Arta de a însufleți lemnul a moştenit-o de la tatăl său, de mic copil fiind pasionat de sculptura în lemn. Pentru că nu avea ustensile necesare ce i-ar uşura munca, a lucrat şi el vreo doi ani în Federația Rusă. Într-un final, a decis să renunțe la munca în construcții, pe care o efectua acolo, şi să se dedice sculpturii în lemn.
„Bani pentru afacerea ta”
Acesta este titlul unei publicaţii, dedicată moldovenilor de acasă, dar și celor din străinătate, care se gândesc să-și lanseze o afacere în Moldova, însă nu știu cum să obţină fonduri pentru a-și materializa ideea. Autorii le vin în ajutor cu informaţie relevantă despre cele trei sectoare-cheie pentru care se acordă sprijin important – Agricultură, Eficienţa energetică și Afacerile tinerilor -, despre sumele nerambursabile ce pot fi accesate și despre pașii pe care trebuie să-i facă pentru a obţine banii necesari ca să iniţieze o afacere ori să dezvolte un business existent.
Broșura a fost elaborată în 2014, în cadrul campaniei de informare a Guvernului privind integrarea europeană cu genericul „Europa pentru fiecare” și poate fi găsită pe pagina electronică www.gov.md/europa ori în instituţiile publice din ţară. Scopul campaniei a fost de a informa cetăţenii Republicii Moldova despre procesul de integrare europeană a ţării noastre, inclusiv valorificarea asistenţei externe, perspectivele comerţului liber cu UE, proiectele de modernizare a infrastructurii.
Lilia Zaharia, Asociaţia Presei Independente
Articol publicat în suplimentul Obiectiv European, editat de Asociaţia Presei Independente. Alte articole la tema integrării europene le puteţi citi la adresa http://api.md/page/ro-obiectiv-european-99.
Această publicaţie este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.
Comentarii