Zeci de pomicultori din nordul și centrul țării au participat miercuri, 26 august 2015, la seminarul „Protecția integrată a mărului și pregătirea lui pentru păstrare”. Evenimentul a fost organizat de Reprezentanța în R. Moldova a companiei Bayer CropScience (BCS) și s-a desfășurat într-un restaurant din orașul Glodeni. Evenimentul a fost unul de amploare, fiind invitați în total aproximativ 150 de producători.
Deschiderea oficială a seminarului a făcut-o Igor Copacinschi, manager relaţii cu consumatorii finali BCS în R. Moldova, care a adresat un cuvânt de salut celor prezenți.
„Tema seminarului este sistema de protecție integrată a mărului și pregătirea lui către păstrare, de aceea evenimentul se desfășoară la sfârșit de august, înainte de startul perioadei de recoltare a merelor de toamnă. Avem câteva produse noi destinate ultimelor lucrări înainte de recoltare, pentru bolile care se manifestă în timpul păstrării. Am pregătit câteva loturi demonstrative în livada domnului Valeriu Matcovschi, directorul „Darurile Basarabiei”, pentru ca pomicultorii să poată vedea rezultatele produselor aplicate. Lucrările le-am făcut și până la înflorire, și după. Eficiența lor va fi demonstrată în special în timpul păstrării, adică o păstrare mai îndelungată, calitatea mărului mai bună și lipsa bolilor care se manifestă în timpul păstrării. Astăzi prezentăm într-un cadru mai larg „Luna Sensation”, un produs care se află deja al doilea an pe piață și care am descoperit că are rezultate foarte bune”, a declarat Igor Copacinschi.
În calitate de oaspeți speciali la seminar au fost invitați Valentina Kotsur, manager tehnic BCS Ucraina și Stepan Logoida, manager protecţia culturilor pomicole şi a viţei de vie BCS Ucraina, Moldova, Georgia şi Armenia. Prima le-a vorbit celor prezenți despre particularităţile biologice ale bolilor şi dăunătorilor la culturile pomicole seminţoase, iar Stepan Logoida s-a axat în special pe abordările tehnologice în protecţia culturilor pomicole.
Ulterior ne-a spus că R. Moldova este un actor important pe harta BCS, iar întrunirile ajută la coordonarea afacerilor din fiecare țară.
„Pentru noi e o mare onoare să fim prezenți la acest seminar și să-i susținem pe colegii noștri din R. Moldova, pentru că BCS Ucraina este răspunzătoare în totalitate de afacerile care se fac aici. După cum spuneam, ne face plăcere să ne împărtășim experiența, să povestim despre inovațiile care sunt în companie, ce planuri de viitor avem sau ce produse noi urmează să lansăm. R. Moldova este o piață importantă pentru BCS, iar dacă vorbim în context cu Ucraina, care are 45 de milioane de locuitori și o suprafață de peste 600 de mii de km2, aici suprafața plantațiilor multianuale (vii, livezi) este chiar mai mare. Spre deosebire de R. Moldova, în Ucraina sunt mai puține livezi superintensive. Dacă sincer, îmi face mare plăcere să văd că producătorii moldoveni și-au schimbat atitudinea față de piață. Se atrage o atenție tot mai mare la marketing și poziționare. Asta e important și se vede foarte bine la nivel internațional, iar noi, din Ucraina, am observat acest lucru. Este demn de lăudat. Cred că anume astfel de seminare ne dau posibilitatea să facem o comparație a rezultatelor pe care le avem și să ne susținem reciproc”, ne-a declarat Stepan Logoida.
Discuția s-a mutat ulterior în satul Malinovscoe, raionul Râșcani. Aici invitații au avut ocazia să facă cunoștință cu tehnologia de creştere a merilor aplicată în gospodăria „Darurile Basarabiei”.
Livada lui Valeriu Matcovschi i-a impresionat pe unii pomicultori, în primul rând prin tehnologiile și inovațiile care se aplică aici, fiind una de tip superintensiv. Livada de 25 ha este situată lângă 2 iazuri aflate în proprietatea întreprinderii şi este echipată cu tehnologii moderne de irigare prin picurare, sistem antigrindină şi sisteme anti-îngheţ.
Valeriu Matcovschi a povestit că succesul său se datorează în primul rând faptului că a învățat să atragă atenția la detaliile mici.
„Trebuie să faci totul conform tehnologiilor performante existente, pentru că altfel nu poți reuși. Începând de la puieți, care trebuie să fie calitativi, și terminând cu tehnologiile și expertiza profesionistă. Avem consultant particular din Franța, care ne dă sfaturi foarte folositoare. Este foarte important ca având toate aceste tehnologii să te implici personal și să acorzi atenția cuvenită procesului de lucru. Referitor la investiții ne-a fost extrem de greu. La noi în Moldova poți să iai credit de un milion iar banca să-ți ceară gaj de 10 milioane. Acum suntem în așteptarea proiectelor europene de susținere a agriculturii. Este foarte important ca aceste programe să nu fie valorificate prin intermediul băncilor. Băncile ne distrug pentru că iau foarte mult gaj”.
Producătorii cu care am discutat ne-au spus că astfel de seminare le dau posibilitatea să afle lucruri noi și să stabilească contacte între ei.
Iurie Melnic, Rudi, r-nul Soroca: „Am o experiență de lucru de 7-8 ani cu produsele BCS. În general folosesc și produsele altor companii. Particip cu plăcere la astfel de seminare pentru că am ocazia să învăț tehnologii noi, pe care încerc ulterior să le aplic în activitatea mea”.
Avram Sherbakov, Pocrovca, r-nul Dondușeni: „Lucrez agronom de 40 de ani, dar întotdeauna sunt interesat să aflu ceva nou sau să văd ce tehnologii de creștere folosesc alți pomicultori. Noi uneori facem greșeala că ne cufundăm în activitatea noastră și nu observăm nimic în jur. La astfel de întâlniri însă ne dăm seama că trebuie să colaborăm, să stabilim legături, pentru că așa avem cu toții de câștigat.
Silvia, r-nul Edineț: „Știți, parcă îți pare că știi totul, iar când vii la seminare oricum îți dai seama că sunt lucruri de care nu ai auzit, măcar că ai ani de experiență în spate. Toate tehnologiile acestea europene sunt diferite de ce făceam înainte.
Mai jos, o galerie foto realizată de echipa Agrobiznes la acest eveniment.
Notă:
Bayer CropScience este un furnizor mondial de produse și servicii pentru o agricultură modernă şi eficientă, ocupând poziţii de vârf în segmentele cheie ale pieţelor agricole: protecţia plantelor, biotehnologii, seminţe şi protecţia mediului.
Bayer CropScience are peste 20 de mii de angajaţi global şi este reprezentată în peste 120 de ţări. În R. Moldova – începând cu anul 2006.