‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 ianuarie, 2025
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎncălzirea globală îmbunătățește calitatea vinurilor

Încălzirea globală îmbunătățește calitatea vinurilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Deși reprezintă o amenințare pentru întreaga planetă, încălzirea globală le priește vinificatorilor, întrucât duce la coacerea mai rapidă a strugurilor.

Strugurii se culeg cu două săptămâni mai devreme

La această concluzie au ajuns cercetătorii NASA și Elizabeth Wolcovich, asistent universitar al catedrei de Biologie organismică și evoluționară a Universității Harvard, în cadrul unui studiu publicat recent în revista Nature Climate Change. Potrivit acestuia, strugurii din podgoriile Franței se coc cu două săptămâni mai devreme față de acum 25-30 de ani. Recolte timpurii au și vinificatorii din Valea Napa (California).

Strugurii sunt mai gustoși pe vreme uscată și caldă

Ca și alte fructe, strugurii reacționează destul de bine la stres. În condiții nefavorabile natura îi sugerează viței-de-vie să facă mai puține fructe, dar mai dulci, astfel devenind mai atractive pentru păsări și animale, care, hrănindu-se cu struguri, vor contribui la încolțirea semințelor.

‹ adv ›

Datorită conținutului bogat de zahăr și vinul iese mai bun. De aceea producătorii de vin știu că într-un an uscat și fierbinte recolta va fi mai slabă, dar calitatea vinului mai bună.

Pe lângă efectele benefice asupra calității, o recoltă timpurie înseamnă și mai puține riscuri pentru struguri (înghețuri, incendii sau boli).

Nu toți vinificatorii vor avea de câștigat de pe urma arșiței

Studiul avertizează însă că temperaturile ridicate ale aerului vor aduce după sine și consecințe negative. Cultura viței-de-vie depinde în mare măsură de factorii de microclimat ca umiditatea, solul, cantitatea și calitatea precipitațiilor. O dovadă în acest sens este anul 2003 când deși Franța s-a confruntat cu temperaturi excesive, acestea nu s-au resimțit în calitatea vinului pentru că nu toate soiurile de vie reacționează pozitiv la arșită. Atunci au avut de suferit mai ales podgoriile vechi de peste 100 de ani.

‹ adv ›

Valul de căldură fără precedent a afectat și fermele de creștere a animalelor și păsărilor din Franța. Pe timp torid vacile dau mai puțin lapte, iar rațele nu depun grăsimi, în rezultat scad în greutate și carnea își pierde din gust.

Oamenii pot încetini încălzirea globală, însă procesul este ireversibil. De aceea latifundiarilor le rămâne doar să se adapteze noilor condiții climatice și să obțină beneficii maxime de pe urma lor.

Articol realizat în baza materialelor bakertilly.ua

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›