‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 ianuarie, 2025
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSubvenții 2016: Sprijin pentru agricultura ecologică și facilități pentru tinerii fermieri

Subvenții 2016: Sprijin pentru agricultura ecologică și facilități pentru tinerii fermieri

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Una din novațiile regulamentului de subvenționare din acest an ține de introducerea a două măsuri absolut noi:

  1. Susținerea promovării şi dezvoltării agriculturii ecologice – prin acordarea subvențiilor directe la hectar de teren aflat în perioadă de conversiune, de la 750 lei/ha, la 1200 lei/ha, precum și 20 % din valoarea produselor certificate ecologic, comercializate. Măsură care de mult nu s-a mai regăsit în spectru măsurilor de sprijin.
  2. Servicii de consultanță și formare – menită să stimuleze calitatea dosarelor de subvenționare, evaluarea cât mai corectă a indicatorilor din planurile de afaceri.

Sprijinul financiar va constitui 50% din valoarea serviciilor prestate de companiile consultanță acreditate, pentru furnizarea serviciilor de consultanță producătorilor – instruiri în scopul elaborării planului de afaceri, studiilor de prefezabilitate, asistență la depunerea cererii de solicitare a sprijinului financiar la AIPA.

Nu mai puțin important sunt și facilități suplimentare acordate prin prezentul regulament față de tinerii fermieri, care se vor bucura de adaosuri de 15% suplimentar din suma subvenției calculate, adică cu 5 puncte procentuale mai mult față de anul 2015; femeie fermier – noțiune introdusă pentru prima data în Regulament, adică investițiile efectuate de întreprinderi a căror fondatori si administratori sunt femei, vor beneficia de adaosuri suplimentare la fel de 15%.

‹ adv ›

De asemenea, în scopul realizării angajamentelor față de Comisia Europeană în cadrul Acordului de finanțare „ENPARD” a fost introdus un nou criteriu de eligibilitate, a cărui menire este ridicarea calității produselor agricole, care vizează obligativitatea pentru producătorii agricoli de a deține unul din certificatele de calitate a produselor şi a standardelor de performanță GlobalGap, HACCP, GMP sau ISO, sau a unui contract preplătit cu una din companiile specializate, în scopul certificării standardelor menționate, pentru cererile de sprijin financiar, mai mare de 1 mil. lei. În acest sens, pentru a compensa o parte din cheltuielile suportate de fermieri în procesul obținerii acestor certificate, este prevăzută acordare pentru o singură dată a unei subvenții în mărime de 10 mii lei, la depunerea cererilor pentru măsurile de sprijin.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›