‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Sistemul centralizat de irigare Roșcani – vizitat de premierul Filip

FOTO. Sistemul centralizat de irigare Roșcani – vizitat de premierul Filip

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Joi, 4 august 2016, unul din sistemele centralizate de irigare (SCI), reabilitate în cadrul Programului Compact a fost obiect al vizitei de lucru efectuată de Prim-ministrul R.M., Pavel Filip, în raionul Anenii Noi. Filip a ținut să se familiarizeze cu rezultatele investițiilor efectuate în reabilitarea SCI Roșcani, precum și cu noile oportunități create pentru agricultori, în cadrul Programului Compact, prin facilitarea accesului la apă în această regiune.

Pavel FILIP, Prim-ministru R.M.: “Ne bucurăm că fermierii din Anenii Noi sunt conștieți de valoarea oportunității care le-a fost oferită prin reabilitarea acestui sistem. Programul Compact a lăsat o moștenire generoasă Republicii Moldova și în același timp a creat o precondiție pentru trecerea la agricultura de valoarea înaltă. Accesul la apă pentru irigare ne face mai puțin vulnerabili în fața naturii și ne ajută să ne fortificăm capacitățile pentru a fi mai competitivi pe piețe externe de desfacere.”

Valentina BADRAJAN, directorul Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova: ”Sistemul centralizat de irigare Roșcani, dat în exploatare încă în 1985, era parțial funcțional la lansarea Programului Compact. Avînd mai bine de 25 de ani vechime, sistemul  se afla într-o stare critică și necesita o intervenție serioasă. Astăzi accesul la apă pentru irigare pentru cei 720 de fermieri din regiune reprezintă o șansă de completitivitate pentru produsele agricole cultivate, o cantitate și o calitate mai bună a acestora.”

Grigore VIERU, directorul Asociației Utilizatorilor de Apă “AgroAcvila”: “Reabilitarea sistemului de irigare a fost precedată și de crearea asociației utilizatorilor de apă pentru irigare Roșcani, care gestionează sistemul renovat. Faptul că ne-am putut asocia este un exemplu elocvent că muncind împreună putem realiza schimbări pozitive durabile. Sperăm că funcționalitatea acestui sistem va determina producătorii agricoli să fie mai motivați în tranziția la cultivarea produselor agricole de valoare înaltă.”

Cu ajutorul Programului Compact, în Roșcani au fost renovate 2 stații de pompare (S20 și S22) și au fost instalate 9 pompe noi. Pe lîngă acestea, a mai fost renovat un bazin de acumulare cu capacitatea de cca 3.000 m3, și instalate 27,5 km de conducte. Prin reabilitarea acestui sistem este deservită o arie de 720 ha de teren agricol, cu posibilitatea ulterioară de extindere a suprafeței de irigare cu încă 210 ha din sursele private ale fermierilor. Lucrările de reabilitare ale sistemului centralizat de irigare au fost lansate în primăvara 2014 și finalizate în august 2015.

În cadrul Programului Compact o precondiție pentru reabilitarea sistemului a fost crearea asociației utilizatorilor de apă. Astfel în februarie 2012 este constituită AUAI “AgroAcvila”, care a preluat în gestiune SCI Roșcani în mai 2013.

‹ adv ›

La moment asociația numără 729 utilizatori agricoli. În aria de deservire a sistemului 3 producători dețin mai mult de 50 ha de teren, 6 producători – între 10—50 ha, 10 producători – între 5 și 10 ha și mai bine de 700 producători pînă la 5 ha.

Programul Compact al Guvernului SUA, implementat în perioada 1 septembrie 2010 – 1 septembrie 2015 de către Fondul Provocările Mileniului a investit în reconstrucția a 10 sisteme de irigare pe întreg teritoriul R.M. cca 80 de milioane USD.

Despre Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova)

Guvernul Republicii Moldova s-a angajat să asigure sustenabilitatea investițiilor efectuate de poporul american. Pentru aceasta a fost constituit Fondul  de Dezvoltare Durabilă Moldova, instituția succesoare a FPM Moldova ce va contribui în perioada 2016-2017 la continuarea unor activități de asigurare a durabilității proiectelor finanțate de CPM. Prin promovarea modelului de implementare a Compact: transparența în procurări și administrarea contractelor, managementul financiar și al riscurilor, politicile și procedurile antifraudă și corupție adoptate entitatea succesoare va investi eforturile sale în garantarea sustenabilității proiectelor inițiate pentru a stimula în continuare creșterea economică a statului nostru.

‹ adv ›

Notă: Programul Compact, finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Corporației Provocările Mileniului, cu o  valoare de 262 milioane USD a adus o contribuție în perioada 2010-2015 la creşterea veniturilor populaţiei din Republica Moldova prin dezvoltarea infrastructurii drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură performantă. Programul Compact este apreciat pentru reconstrucția traseului Sărăteni-Soroca cu o lungime de 96 km, reabilitarea a 10 sisteme de irigare, precum și altă asistență pentru dezvoltarea agriculturii performante.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›