‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. O tânără mămică din Tiraspol a creat o crescătorie de prepelițe cu ajutorul...

FOTO. O tânără mămică din Tiraspol a creat o crescătorie de prepelițe cu ajutorul UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dorința de a-i oferi fiicei sale tot ce este mai bun a făcut-o pe Svetlana Mațcova, o tânără din Tiraspol, să devină femeie de succes. Tânăra creștea acasă prepelițe pentru a-și hrăni copilul cu carne și ouă de calitate, iar șansa de a obține un grant european i-a transformat hobby-ul în business. I-a luat doar jumătate de an să-și pună afacerea pe roate, iar acum o extinde, deoarece cu greu mai face față cererii.

La vila familiei Mațcov prepelițele au apărut acum opt ani, odată cu nașterea fiicei. Evenimentul a motivat-o pe Svetlana să-și schimbe modul de viață și obiceiurile, mai ales cele alimentare. Din dorința de a-i oferi copilului său cele mai sănătoase produse, femeia a început să se documenteze. A descoperit că ouăle de prepeliță au proprietăți extrem de benefice asupra sănătății, dar mai ales, că sunt inofensive și conțin multe elemente atât de necesare pentru creșterea unui copil.

„Cu timpul, am început tot mai des să ne gândim că putem transforma această ocupație într-o afacere de succes. Căci, mai întâi rudele și vecinii, apoi tot mai mulți oameni erau curioși să afle cum sunt ouăle și carnea de prepeliță, iar odată ce le gustau, nu mai vroiau să renunțe la ele. Totuși, eram conștienți că avem nevoie de o investiție – bani pe care nu îi aveam, iar de la bancă ne-a fost frică să împrumutăm”, își amintește Svetlana.

Orășeancă şi cu studii în economie și afacere în agricultură

Vestea despre granturile oferite de Uniunea Europeană tinerilor din stânga Nistrului care vor să se lanseze în afaceri i-a adus-o o rudă, care, împreună cu soțul au convins-o să depună dosarul. „Trebuie să recunosc faptul că eram sceptică, credeam că acești bani nu se oferă oricui, dar insistența soțului a fost mare. Așa că am întocmit, împreună – eu cu studii în economie, el cu diplomă de veterinar – un plan de afaceri, în care am scris tot ce este nevoie pentru a crea și gestiona o crescătorie de prepelițe care să-ți aducă venit. În scurt timp, ne-am trezit printre finaliști”, spune Svetlana zâmbind.

‹ adv ›

Din cele șapte mii de euro, oferite de Uniunea Europeană, au fost procurate 400 de păsări, cuști, deplumator, frigider pentru ouă și congelator pentru carne. Păsările sunt mici, nu au nevoie de hale încăpătoare. Crescătoria a fost amenajată la vila familiei.

Șase luni în loc de cinci ani pentru a transforma ideea în afacere

Comparativ cu alte păsări, prepelițele aduc profit repede. Durata de eclozare este de doar 18 zile, iar în cea de-a 45-ea zi pasărea deja produce, în medie, câte 25 de ouă pe lună.

„Totuși, doar cu efort propriu nu am fi reușit atât de bine. Ideea de a înființa o crescătorie de prepelițe ne venise mai demult, însă doar grație proiectului european visul nostru a devenit realitate. De unii singuri, cred că ne-ar fi luat vreo cinci ani ca să obținem ceea ce am realizat în șase luni”, afirmă încrezătoare Svetlana.

Produsului i-a luat puțin timp să intre pe piața de desfacere din stânga Nistrului. Acum principala grijă a femeii este să-și extindă ferma de la 1500 de capete până la 10000 și să mărească numărul de angajați, care astăzi constituie patru persoane.

‹ adv ›

Banii europeni nu sunt singurul sprijin primit de tineri prin intermediul Programului de consolidare a încrederii între locuitorii de pe cele două maluri ale râului Nistru. Ei sunt ajutați să-și înregistreze afacerea, să procure materii prime și echipament, și – cel mai important – să-și gestioneze afacerea corect. Astfel, timp de 14 luni, pentru fiecare tânăr beneficiar al proiectului este oferită consultanță specializată.

Notă:

În total, cu sprijinul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană și pus în aplicare de PNUD Moldova, în afaceri s-au lansat  70 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului, care au creat circa  350 de locuri de muncă. Tinerii se întâlnesc în cadrul unor instruiri, învaţă împreună tehnici de gestionare și de promovare a afacerii, și astfel se conving că, indiferent pe ce mal al râului Nistru locuiesc, au de depășit aceleași dificultăţi pentru a-și realiza visele.

‹ adv ›

Andreea Ștefan

Articol realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al National Endowment for Democracy (NED). Citiţi „Obiectiv European” pe pagina web www.api.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›