Mai mulți antreprenori și-au unificat eforturile în cadrul a patru clustere agroturistice create în diferite zone ale țării, într-un proiect al Asociației de Dezvoltare a Turismului din Moldova. Clusterele reprezintă o formă de asociere, care le permite antreprenorilor să-și diversifice oferta turistică și să o promoveze, astfel încât să atragă mai mulți turiști. În cadrul aceluiași proiect, a fost prezentat și un studiu care conține informații detaliate despre cele patru clustere, dar și despre avantajele acestei forme de organizare.
Președintele Asociației, Viorel Miron, a declarat la o conferință de presă la IPN că Republica Moldova are suficiente atracții turistice, dar care sunt dispersate. Potrivit lui, anual peste două milioane de cetățeni străini traversează frontiera, iar peste 60% vin în Republica Moldova cu scop turistic. O problemă este faptul că, de regulă, aceștia optează pentru unele și aceleași destinații, în condițiile în care există numeroase oferte, care sunt deocamdată mai puțin cunoscute. O problemă este și lipsa indicatoarelor către aceste obiective turistice.
Viorel Miron consideră că asocierea antreprenorilor – în rezervații, ONG-uri, proprietari de hoteluri, restaurante, muzee, pensiuni – va spori capacitatea de deservire a turiștilor care vin în Republica Moldova, având un centru de coordonare pentru a organiza odihna clienților. Potrivit lui, organizarea în cluster va contribui la activizarea comunităților locale, dar și la creșterea competitivității acestora pe piața turismului. Această formă de organizare presupune mai puține eforturi investiționale pentru un rezultat mai bun și permite diversificarea ofertei turistice locale.
Unul dintre cele patru clustere este „Armonia Nordului”, care cuprinde localități din raioanele Soroca și Ocnița. În perspectivă se va extinde și în Edineț, Drochia și Briceni. Amelia Caraman, coordonatoarea clusterului, a declarat că în cadrul acestui element inovativ din domeniul turismului și-au unificat eforturile subiecții din regiune interesați, care au ce prezenta turiștilor – Cetatea Soroca, multitudinea de etnii prezentă în zonă, festivaluri de talie internațională etc.
„Am încercat să împletim frumos toate aceste elemente și bogății pe care le avem prin crearea acestui cluster”, a declarat Amelia Caraman.
Un alt cluster este „Drumul Recifelor”, care este localizat în zona municipiului Bălți și a raionului Edineț. Sediul clusterului se află în clădirea Muzeului Ținutului din orașul Edineț. Cadrul natural formează principala atracție turistică din zonă, în mod special recifele coraligene, care se găsesc doar în această zonă a țării.
Cel de-al treilea cluster este „Vilador, care include localitățile din împrejurimile Movilei Măgura din raionul Fălești, valea râului Cula, dar și localități din raioanele raionul Ungheni, Telenești și Sângerei. Centrul de Informare Turistică al clusterului are sediul în blocul administrativ al fermei de caprine din localitatea Slobozia-Măgura din Sângerei.
Și al patrulea cluster este „Lunca Prutului de Jos”, care reprezintă zona de sud: orașul Cahul, satele Giurgiulești, Slobozia Mare, Văleni, Pelinei, Găvănoasa, Cotihana. Sediul clusterului este amplasat în Muzeul Pâinii din Văleni.
Comentarii