Vasile Timotin este unul dintre cei mai mari fermieri din raionul Leova. În 1996, când pământurile colhozurilor au fost împărţite țăranilor, el și-a dat seama că doar fiind uniți proprietarii de terenuri, agricultura poate deveni o afacere.
De acest lucru s-au convins și alți deţinători de cote care, neavând propria tehnică agricolă, investeau în pământ mult mai mult decât scoteau. Astfel, mulți au decis să dea cotele în cooperative agricole.
Așa a luat naștere, acum 17 ani, cooperativa agricolă Manubeievca din raionul Leova. Astăzi, aceasta cultivă peste 2000 de hectare de pământ, care aparţin la 1100 de cotași.
Deoarece agricultura e imprevizibilă din cauza condițiilor meteo, fermierul cultivă mai multe culturi agricole. Anul acesta, cele mai mari suprafeţe le ocupă grâul de toamnă (825 de hectare), floarea-soarelui este cultivată pe 486 de hectare, 360 de hectare sunt ocupate cu porumb, 277 – cu rapiță, 80 de hectare – cu tutun, 15 hectare cu orz și 13 cu mazăre. Mai are în grijă 43 de hectare de livadă și 33 hectare de vie etc.
„Deși anul trecut a fost secetos, m-am străduit în primul rând să-mi îndeplinesc datoriile față de stat, achitând impozitele la timp. Mai apoi, mi-am îndeplinit datoria sfântă față de cotași. La o cotă am dat câte 550 kg de grâu, câte 100 kg de seminţe de floarea-soarelui și câte 200 kg de porumb. Am avut pierderi mari, dar nu am putut să las oamenii fără o bucată de pâine”, spune Vasile Timotin.
Terenurile lui se întind în mai multe sate. Circa 250 hectare de pământ are la Covurlui, 700 la Cazangic, 800 la Sărata Nouă, 200 la Cupcui, 75 la Romanovca. Până în prezent, fermierul a investit peste 10 milioane de lei în tehnică agricolă, care le ușurează munca la cei circa 100 de salariați cu un loc permanent de muncă. Sunt angajați cu carnet de muncă, au întreg pachetul social. Lucrătorii primesc cel puțin 120 de lei pe zi. În schimb, la tutun ziua de lucru se plătește mai bine, chiar și 180 de lei, fiindcă munca este nocivă.
„Cultivarea frunzelor de tutun e o ocupaţie mai veche a membrilor colectivului cooperativei agricole „Manubeievca”. Dacă doriți să vedeți procesul de plantare a răsadului, acum e momentul potrivit pentru că oamenii lucrează în câmp”, a spus conducătorul acesteia, Vasile Timotin.
Evident, am vrut să vorbim şi cu cei care lucrează la tutun, ştiind cât e de grea această ocupaţie. Pe drumul din Cazangic şi până în câmpul unde oamenii plantau tutun, am întâlnit tractoare, autocisterne care le duceau oamenilor apă. Astfel încât procesul să nu se oprească nici pentru un minut. În câmp adia un vânt slab, iar soarele era blând şi mobilizator. Cei 63 de oameni, împărțiți în trei echipe, sădiseră deja 60 de hectare cu tutun.
„Zilele acestea, dacă nu plouă, încheiem plantarea răsadului. Mai avem 20 de hectare”, afirmă V. Copoţ, agronom în cooperativă.
Brigadiera Vera Timotin îmi spuse că oamenii muncesc cu tragere de inimă, fiindcă sunt satisfăcuţi de salariu. Agricultorul susţine şi proiecte sociale.
Vasile Timotin nu este preocupat doar de agricultură, ci a susținut financiar mai multe proiecte sociale în satele Frumușica și Seliște. A construit din cont propriu un oficiu de sănătate. O altă investiție din partea cooperativei agricole a fost la iluminatul stradal. În plus, achită și consumul de curent electric, câte 1500 de lei lunar. Ca să contribuie și mai mult la uşurarea vieţii sătenilor, Vasile Timotin a oferit 78.000 de lei pentru proiectul de aprovizionare cu apă a satului Frumușica. În afară de aceasta, fermierul a donat sume importante de bani pentru amenajarea unui cimitir şi pentru reparaţia unei biserici. Un alt proiect important care a fost realizat cu finanțarea parțială a cooperativei agricole a fost gazificarea acestor două localități.
„Sătenii au profitat imediat de gazoductul adus până în satul lor, ceea ce nu putem vorbi de Cazangic unde gazul este adus de șapte ani, dar până astăzi nicio familie și nicio instituție de stat nu s-a conectat la conductă”, a spus Vasile Timotin.
Deşi puţini la număr, astfel de oameni mărinimoși ca Vasile Timotin există în fiecare raion. Numai că lor nu le prea place să se laude şi despre faptele lor frumoase cunoaște prea puțină lume.
Sursa: gazetadesud.md
Comentarii