Proprietarii plantațiilor de arbuști fructiferi vor putea beneficia de granturi, oferite în cadrul proiectului AMIB (Îmbunătățirea productivității și accesului la piață a producătorilor de pomușoare), care planifică de a avea ca beneficiari peste 1200 de producători de pomușoare.
Astfel, potrivit proiectului, agricultorii vor trebui să restabilească învelișurile de ierburi în plantațiile de arbuști fructiferi pentru a păstra fertilizarea solului. Proiectul va fi realizat de AO „Centrul de Consultanță în Afaceri” ONG.
Înierbarea solului
Beneficiarii granturilor oferite în cadrul acestui proiect vor trebui să planteze ierburi în intervalul dintre rânduri în plantații, care contribuie la prevenirea și combaterea eroziunii solului. Pentru înierbare pot servi amestecuri de ierburi ca: păiuș roșu, firuța, raigras peren, trifoi alb etc.
O altă metodă promovată de autorii proiectului și care, la fel, va fi acoperită financiar, este mulcirea solului – o metodă agroecologică de acoperire a solului cu material organic (paie, rumeguș de lemn sau anorganic (polietilenă, spanbord)).
Specialiștii au menționat că tehnologia actuală de lucrare a solului pe care o utilizează agricultorii – tehnologia convențioanală – din Moldova nu mai este una optimă sub aspectul fertilizării solului. În opinia acestora este necesar de promovat ameliorarea învelișurilor de ierburi din plantațiile de arbuști fructiferi. „Învelișurile de ierburi contribuie semnificativ la reducerea eroziunii solului și pierderii umidității din sol, minimalizează riscul de uscare a plantelor, atingându-se o producere de fructe mai mare, calitativă și de lungă durată. Totodată, se îmbunătățește microclima în zonă protejată prin micșorarea evaporării apei din sol și plante”, au argumentat specialiștii necesitatea de a implementa anume aceasta metodă.
Criterii de eligibilitate pentru selectarea beneficiarilor
În calitate de beneficiar a grantului de cofinanțare în restabilirea/înființare învelișurilor de ierburi și mulcirea solului pot fi întreprinderile agricole din zonele de Centru și de Nordul Republicii Moldovei, care întrunesc următoarele criterii de eligibilitate:
- Să reprezinte o entitate legală precum întreprinderi private (GȚ, SRL, ÎI etc…), înregistrată în zonele rurale a Republicii Moldova care deține activitate de cultivare a arbuștilor fructiferi mai mult de 1 ani;
- Să posede cel puțin 1 ani experiență în cultivarea arbuștilor fructiferi;
- Să posede cel puțin 0,5 ha ha de plantație cu una sau mai multe culturi bacifere (zmeură, mur, agriș, corn, coacăză, goji etc);
- Să posede un specialist/agronom pentru supravegherea plantației și care deține diplomă de studii superioare in domeniul horticol, agronomic (titular sau prin cumul);
- Producătorii care au utilizat practicele agroecologice în anii anteriori, reprezintă un avantaj;
- Să posede bilanț contabil sau declarație de venit pentru anul 2016, aprobat de către Departamentul de Statistică;
- Să demonstreze lipsa datoriilor față de bugetul local/de stat;
- Să mențină evidentă contabilă conform standardelor naționale;
- Să asigure o co-finanţare în valoare bănească de cel puţin 50% din costul total sau echivalentul în bunuri de reabilitare/înfiinţare a învelișurilor de ierburi și mulcire.
Cerințe obligatorii la co-finanțarea:
- Pot fi cofinanțați numai cultivatorii de arbuști fructiferi, dar nu și de căpșun;
- Se co-finanțează agenți economici care dețin plantație cu vârsta de la 1 ani și mai mult;
- Terenul pe care este situat plantația, obligatoriu să fie înregistrată la Cadastru teritorial;
- În plantație obligatoriu trebuie să fie instalat sistemul de irigare prin picurare;
- După cofinanțarea amestecului de ierburi pentru înierbare sau materialului pentru mulcit, Beneficiarul este obligat să procure și să aplice înierbarea între rânduri și mulcirea solului în plantație de arbuști fructiferi;
- Să fie de acord ca, după co-finanțarea și aplicarea practicelor agroecologice de către Beneficiar, să fie organizate de către CCA (Centrul de Consultanță în Afaceri) ori partenerii Proiectului, 2-3 seminare de instruire și promovare, pentru fermierii interesați în aplicarea practicelor agroecologice în gospodăriile lor;
- Beneficiarul va fi obligat să mențină plantația înierbată pe fiecare rând sau peste un rând prin (efectuarea câtorva cosiri pe sezon) sau menținerea mulciului în jurul plantei în decursul sezonului de vegetație.
Nu se vor cofinanța:
- Agenți economici care au plantații rău menținute;
- Persoane fizice;
- Plantația fără sistem de irigare;
- Agenți economici, care nu corespund cerințelor obligatorii menționate mai sus;
- Terenurile agricole ce sunt înființate cu culturi furajere cum ar fi lucerna, trifoi, etc.
Mărimea grantului. Limita Bugetului
CCA va acorda maxim 3 (trei) granturi pentru 3 Beneficiari, în valoare de 50% din costul total , dar nu mai mult de 20 000 MDL per beneficiar. Mărimea grantului se va calcula în funcție de suprafața plantației .Suma totală disponibilă pentru 3 (trei) granturi este 60 000 MDL.
Documentele de participare la concurs
Pentru participare la concurs solicitanții vor prezenta următoarele documente în original și copii:
- Copia Buletinului de identitate a beneficiarului;
- Copia Diplomei de finisare a studiilor horticole sau agronomice a conducătorului întreprinderii sau persoanei care va avea grijă de plantație;
- Cererea de finanțare semnată și ștampilată de către conducătorul întreprinderii (anexa 1);
- Copia de pe certificatului de înregistrare a întreprinderii și copia de pe extrasul din Registrul de Stat al persoanelor juridice;
- Certificat privind lipsa datoriilor față de bugetul local/de stat eliberat de organele competente;
- Copia Bilanțului contabil pentru anul precedent.
- Declarație pe propria răspundere privind veridicitatea documentelor și datelor prezentate (anexa 2).
Notă: Cererile care nu vor conține toate documentele solicitate nu vor fi admise spre înregistrare.
Criteriile de evaluare a cererilor de finanțare:
Evaluarea ofertelor se va efectua în conformitate cu cerințele Termenelor de referință și procedurilor interne a CCA. Selectarea beneficiarelor se va efectua în baza criteriilor de evaluare a cererilor de finanțare.
Criteriile de evaluare a cererilor de finanțare
Poziția | Criteriile de evaluare | Punctaj |
A | Experiența ofertantului în cultivarea arbuștilor fructiferi | 30 |
B | Experiența ofertantului în aplicarea practicelor ecologice ( mulcire, înierbarea, aplicarea sideratelor) | 10 |
C | Gradul de asigurare a plantației cu utilaj agricol, sistemul de irigare, sistemul de susținere a plantelor | 40 |
D | Asigurarea gospodăriei cu cositoare de cosit iarba ( in cazul înierbării ) | 20 |
IMPORTANT!
Pentru a obține Termenele de referință și anexele spre completare, ofertanții trebuie să contacteze reprezentantul CCA la numărul de telefon de mai jos sau pe adresa de email.
- După aprobarea Cererii de finanțare de către Finanțator, CCA va semna cu beneficiarul un Contract de Co-finanțare în care vor fi stipulate condițiile de acordare a grantului. CCA își rezervă dreptul de a respinge Cererile Beneficiarilor.
- Data limită de recepționare a cererilor de cofinanțare este 10 Martie 2017.
- Rezultatele vor fi anunțate până în data de 15 Martie 2017.
Comentarii