Lipsa resurselor acvatice corespunzătoare standartelor chimice a fost numită una dintre principalele cauze care încetinește dezvoltarea legumiculturii în autonomia găgăuză. Afirmația a fost făcută de către șeful adjunct al direcției complexului agroindustrial al Găgăuziei, Andrei Dimitroglo, citat de portalul gagauzinfo.md.
Șeful adjunct al direcției complexului agroindustrial al Găgăuziei, Andrei Dimitroglo recunoaște că legumicultura nu este cea mai dezvoltată ramură, comparativ cu pomicultura și viticultura.
„Acest lucru se datorează în primul rînd faptului că nu avem apă bună pentru irigații, nu avem râuri „normale”, apa, în principal, este sărată. De asemenea, una dintre cele mai importante probleme este faptul că această ramură necesită foarte mult lucru manual”, a spus Andrei Dimitroglo.
Totuși, specialiștii au obsevat că în ultimii ani, în Găgăuzia, într-un ritm rapid a început să se dezvolte legumicultura. Specialiștii complexului agroindustrial din autonomie au informat că producția de legume în sere în Găgăuzia ocupă 13 mii de metri pătrați de pămînt. În plus, aproximativ 600 de hectare le ocupă culturile de pepeni.
Totodată, fermele mici au început să acorde o atenție deosebită producției de legume în Găgăuzia. Locuitorul satului Avdarma, Ivan Gherța are nouă sere, cu cultivarea legumelor se ocupă pe 40 de hectare de teren. El spune că poate să crească totul: începând de la soiurile timpurii de cartofi și terminând cu culturile târzii.
„În acest an am instalat sere noi de generația a cincea, este un proiect destul de costisitor. Începând cu luna martie, plantez cartofi, apoi, castraveți, roșii, ardei, varză. Lucrez doar cu produse ecologice”, a spus fermierul.
Potrivit direcției complexului agroindustrial al Găgăuziei, în prezent, în autonomie, de creșterea legumelor se ocupă peste 30 de gospodării agricole.
Comentarii