sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Ce soluții noi a identificat compania Timac Agro East privind nutriția culturilor agricole

FOTO. Ce soluții noi a identificat compania Timac Agro East privind nutriția culturilor agricole

Recomandate

Reprezentanții companiei Timac Agro din România și-au împărtășit cunoștințele privind administrarea eficientă a resurselor nutritive agricultorilor din Moldova în cadrul unui seminar informativ, organizat de Timac Agro East.

Fermierii din Moldova și-au manifestat interesul sporit față de acest seminar și au recunoscut că vor aplica în practică informațiile obținute în cadrul seminarului.

Cartarea agrochimică

Marius Eftene, manager marketing Timac Agro România, a vorbit despre importanța cartografierii agrochimice a solurilor. „Foarte importantă ar fi o cartare a solului – imaginea cea mai complexă despre sol ne oferă cartarea solului. Tocmai de aceea noi am avut în program prin care am încercat să vă deschidem apetitul. Și atuncea pentru clienții noștri care au cumpărat o anumită cantitate de produse le-am făcut și niște monstre de cartare. Și le-am făcut ca să vă demonstrăm cât de importante sunt și ce decizii se pot lua în baza acestor cartări”, a explicat Eftene.

Marius Eftene manager marketing Timac Agro România. Foto: agrobiznes.md

Marius Eftene a adus și niște exemple pentru a argumenta necesitatea studiilor agrochimice, cum ar fi: densitatea aparentă, care arată gradul de tasare a solului, cantitatea de humus și altele.

„Noi în analizele noastre vedem ce stocuri de humus avem în sol. Vedem cât azot ne poate furniza humusul analizat și rata la care se mineralizează humusul. Și atunci trebuie să ne gândim dacă nu putem să creștem, măcar să menținem acest nivel”, a spus expertul.

Rolul nutriției

Marius Marica, director marketing Timac Agro din România, a menționat, la rândul său, cât este de importantă atenția agriculturilor în ceea ce privește asigurarea cu nutriție a plantelor.

„În condițiile în care fac totul perfect – 40% din producție îmi este dată de către nutriția plantelor”, a precizat Marica.

Marius Marica, director marketing Timac Agro din România. Foto: agrobiznes.md

Totodată, directorul marketing Timac Agro România a ținut să evidențieze specificul nutriției plantelor și necesitatea de a o delimita ca parte separată în practica agricolă.

„Și atunci primul lucru pe care ar trebui să-l menționăm astăzi când vorbim de optimul și de afaceri maxim posibil în ferma noastră – n-ar trebui să vorbim departe de îngrășăminte, de fertilizare. Fiindcă fertilizarea presupune un tip de îngrășământ pe care îl punem în sol. Când vorbim de nutriție, vorbim de nutrienți din sol sau din îngrășăminte, care ajung în plantă. Noțiunea de nutriție e total diferită de fertilizare”, a specificat Marica.

Raportul dintre fertilizare și cost

Marius Marica a accentuat că organizația în care activează este o multinațională cu o experiență de peste 50 de ani de cercetări științifice din domeniu agricol, iar analizele solului și terenurilor efectuate de către specialiștii organizației sunt efectuate în laboratoarele din țările europene.

Marius Marica, director marketing Timac Agro din România. Foto: agrobiznes.md

„Și având foarte mulți colaboratori pe partea de testări și lucrări științifice (în aceste organizații) – există foarte multe informații și se spune că nu este neapărat optim să dai de două ori mai mult îngrășăminte – nu o să te ajute să faci optim economic. De cele mai multe ori dacă dai de două ori mai mult decât cere planta și solul – îți aduce spor de producție, dar de cele mai multe ori nu o să se regăsească în profit. Adică costul cu care îl fertilizezi mai mult decât cere planta este mai mare decât producția care vine după suprafertilizare”, a precizat Marica.

Antistres la plante

Marius Marica a precizat că plantele se confruntă, primăvara, cu un stres al vegetației și că această problemă poate fi rezolvată cu administrarea următoarelor microelemente – zinc și bor. Astfel, acesta a spus că specialiștii companiei Timac Agro au identificat mai multe soluții pentru a administra corect acesta problemă. Marica a spus că cea mai nouă soluție, care acum este în trend, este administrarea stimulatorilor microgranulate.

„Pe lângă nutriție o să aducem și biostimulatorii microgranulați. E o mică diferență dintre microgranulate și biostimulatorii microgranulați. Deoarece biostimulatorii microgranulați înseamnă Phyzio. Phyzio înseamnă biostimulare radiculară. Deci, mă asigur că va da un starter culturii microgranulatul respectiv, dar mă asigur că și stimulez planta să-și facă rădăcina ca să caută apa și nutrienți”, a explicat Marica.

Tehnologia microgranulatelor se bazează pe aplicarea ultralocalizată a unui îngrășământ special adaptat pentru primele faze de vegetație ale plantelor.

Microgranulator pentru fermierul mic

Mai mult, acesta a specificat că firma Timac Agro are oferte și pentru fermieri mici, care gestionează suprafețe relativ mici. Acești stimulatori – îngrășăminte microgranulate – asigură o creștere normală a plantei în așa mod încât să fie atins cât mai mult potențialul genetic acesteia, iar pentru acest lucru este necesar, inclusiv, ca planta să-și dezvolte rădăcini puternice.

„La momentul actual, în România, 65% din piață de microgranulate este de la Timac Agro, după patru ani de la lansare. Nu poți să faci împrăștierea la microgranulate fără ca să ai un partener. Și partenerul nostru este, probabil, cea mai bună firmă pe partea de utilaje în Estul și Vestul Europei – APV. Ce avem nou anul acesta? Avem, în sfârșit, o variantă de microgranulator pentru fermierul mic ca să nu fie o problemă pentru cantitate. Avem utilaje speciale pentru porumb și pentru floarea soarelui, avem utilaje pentru sfeclă, soia pe 16 rânduri, avem utilaje pentru semănători mici – 6 rânduri, avm utilaje pentru semănătoarele mari. Avem cu buncări de 120 de litri, de 300, de 800. Sunteți pregătiți!”, a spus Marica.

Ce lipsește în solurile din Moldova

Marius Marica susține că solurile din Republica Moldova, dar și din România, pe de o parte sunt soluri fertile, însă cu o serie de elemente, cantitatea cărora lipsește și, astfel, nu pot produce culturi calitative. În mod deosebit, primăvara devreme, din cauza temperaturilor scăzute, procesul de mineralizare decurge mai greu și, astfel, nu se reușește să asigure planta cu întreaga cantitate de sulf.

„Cineva a întrebat dacă avem sau nu sulf în solurile din Republica Moldova. Logica spune în felul următor – sulful provine, de cele mai multe ori, de la ploile acide, care cel mai des sunt legate de industrie. Trebuie să vă gândiți dacă aveți în Moldova industrie – dacă avem industrie atunci posibil să avem și sulf în sol, dacă nu atunci – e clar. Declinul pe partea de sulf în România a fost unul imens în ultimii 20 de ani față de industria pe care o avea România. Ce aprovizionare de sulf o avem în anii 90 față de acum – diferență e ca dintre cer și pământ. Sulful ca orice nutrient este asimilat de către plantă. În condițiile în care an de an planta are nevoie de sulf și an de an noi facem o cultură prin care scoatem sulf din sol acesta pleacă în producție. Dar nu am făcut nicio variantă de fertilizare cu sulf, nici industria nu ne ajută. Părerea mea e că stăm prost la sulf”, a conchis Marius Marica.

Două probleme – fosforul și azotul

Vasile Lungu reprezentantul Institutului de Pedologie, Agrochimie și Protecție a Solului „Nicolae Dimo” a adăugat că în solurile din Republica Moldova, în mod special, lipsește fosforul și azotul.

Dr.conf. Vasile Lungu. Institutul de Pedologie, Agrochimie și Protecție a Solului „Nicolae Dimo”. Foto: agrobiznes.md

„Pentru Moldova avem numai două probleme – asta e fosforul, încă odată fosforul și azotul. Ridicați nivelul de fosfor în solurile dumneavoastră așa cum l-au ridicat producătorii de sfeclă de zahăr. În solurile cultivatorilor sfeclei de zăhar, în medie, noi avem în jur de 3,5-3,7%. Consultați și statistica și o să vedeți că recolta sfeclei de zahăr s-a majorat cu mult. Nemaivorbind de cei care se ocupă cu legume și cartofi ”, a spus savantul.

Recoltă dublă

Muncescu Ilie este un tânăr antreprenor din raionul Căușeni, care gestionează o întreprindere cooperativă agricolă și care cuprinde în jur de 800 de ha. Acesta a spus că utilizează produsele companiei Timac Agro de câțiva ani și că este foarte mulțumit. Drept exemplu acesta a menționat că i-a crescut recolta de două ori cu ajutorul acestor produse.

Muncescu Ilie, tânăr fermieri. Foto: agrobiznes.md

„Vreau să spun că productivitatea a crescut. S-a văzut o diferență foarte mare. Cândva când nu foloseam îngrășămintele respective și când strângeam ajungeam la o tonă, la o tonă și jumătate, dacă era un an ploios. La ziua de azi am strâns și două tone și jumătate, și trei tone de floarea soarelui. E un rezultat foarte bun. Cam s-a dublat tot. Suntem mulțumiți de rezultatele pe care le avem de când am început să investim în agricultura modernă”, a spus Muncescu.

În pas cu Europa

Agricultorul Ivanov Serghei din raionul Fălești s-a arătat mulțumit atât de calitatea produselor Timac Agro, cât și de prestația specialiștilor companiei care fac analiza solului cultivat și oferă consultanță profesionistă despre cele mai utile metode de administrare a preparatelor.

Serghei Ivanov (din dreapta). Foto: agrobisnes.md

„Fiecare cultură este analizată. Într-adevăr se merită să investești produsele Timac Agro. Mai ales cei care doresc să facă agricultură performantă și vor să fie în pas cu Europa, și să simtă o satisfacție, să vadă o garanție a viitorului ”, a opinat Serghei Ivanov.

Acesta a mai spus că anul trecut a încercat produsele Timac Agro pe o suprafață de 240 de ha, iar în acest an a decis să le utilizeze pe toată suprafața pe care o gestionează – peste o mie de hectare.

Seminare utile

Nicolae Vrabie din municipiul Bălți, un alt fermier prezent la evenimentul organizat de Timac Agro, a spus că îi sunt foarte utile informațiile pe care le-a asimilat în cadrul prezentărilor. Acesta a specificat să practică agricultură deja de 20 de ani și oricum mai simte nevoia de a fi în pas cu schimbările din domeniu.

Nicolae Vrabie, fermierul din municipiu Bălți. Foto: agrobiznes.md

„Mie îmi place să particip la seminarele și încerc să nu scăp noutățile din domeniu”, a spus Vrabie.

Fermierul a mai spus că utilizează deja de trei ani produsele de la Timac Agro, iar despre produsele acestei companii a auzit de la un prieten.

Timac Agro East face parte din Grupul Roullier care este o companie multinaționala ce își desfășoară activitatea în peste 43 de țări și are o cifră de afaceri de 3,2 miliarde euro.

Timac Agro East
Timac Agro East
Timac Agro East - companie specializată în nutriția culturilor agricole oferind produse de calitate și soluții de fertilizare eficiente!

Citește și ›

Advertoriale