‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVeniturile populaţiei din activitatea agricolă în anul 2016

Veniturile populaţiei din activitatea agricolă în anul 2016

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Biroul Naţional de Statistică (BNS) informează că în anul 2016 veniturile populației din activitatea individuală agricolă a avut o pondere de 8,3%. Totuși, activitatea salariată reprezintă cea mai importantă sursă de venit cu o pondere de 42,1% în veniturile totale (comparativ cu anul 2015 contribuţia acestor venituri s-a majorat cu 0,7 puncte procentuale).

Potrivit BNS în anul 2016 veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 2060,2 lei, fiind în creştere cu 5,3% faţă de anul precedent. În termeni reali (cu ajustarea la indicele preţurilor de consum) veniturile populaţiei au înregistrat o descreştere de 1%.

Activitățile individuale agricole

‹ adv ›

La formarea veniturilor au contribuit şi activităţile pe cont propriu cu o pondere de 14,9% din veniturile medii lunare ale unei persoane. Activităţile individuale agricole reprezintă 8,3% din activităţile pe cont propriu, iar 6,6% au fost obţinute din activitatea individuală non-agricolă.

Structura veniturilor disponibile, anul 2016. SURSA: BNS.MD

Cheltuieli

Statistica din Chișinău a calculat și structura cheltuielilor populației și s-a constatat că cea mai mare parte a cheltuielilor revine consumului alimentar.

‹ adv ›

Potrivit BNS Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în anul 2016 au constituit în medie pe o persoană 2116,8 lei, fiind în creştere faţă de anul precedent cu 3,3%. În termeni reali (cu ajustarea la indicele preţurilor de consum) populaţia a cheltuit în medie cu 2,9% mai puțin comparativ cu anul 2015.

Structura cheltuielilor de consum, anul 2016. SURSA: BNS.MD

Cea mai mare parte a cheltuielilor este destinată pentru necesarul de consum alimentar – 42,6%. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 17,8% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,5%. Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru serviciile de sănătate (6,4%), transport (4,7%), comunicaţii (4,7%), dotarea locuinţei (4,0%), învățământ (0,7%), etc.

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›