Producătorii industriali de carne de porc din Republica Moldova preferă să cumpere purcei genetici de rasă de peste hotare și mai rar aleg specii moldovenești. Reprezentanții producătorilor susțin că ar vrea să crească purcei din speciile autohtone, dar le este mai rentabil să aducă de peste hotare.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare recunoaște că există o problemă în acest sens și vrea să vină cu o nouă viziune asupra sectorului zootehnic. Ministerul vrea să revitalizeze acest sector și i-a îndemnat pe oamenii de știință să-și aducă contribuția în acest sens. Discuțiile au avut loc, pe 7 aprilie, în cadrul ședinței de lucru privind revitalizarea sectorului zootehnic, la „Institutului Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară”.
Porci genetici de import
Lilia Bădănău, președintele Asociației Producătorilor De Carne De Porc din Moldova, care întrunește cinci producători industriali autohtoni susține că producătorii pe care îi reprezintă în mare parte preferă să cumpere purcei genetici de peste hotare și că doar un producător local a reușit să crească porci genetici de rasă.
„Majoritatea producătorilor importă. Este unul din producători, care produce porci genetici aici în Moldova, dar evident că prima partidă de porci a fost importată, dar acum ei încrucișează și au animalele lor. Doar un singur producător din cei cinci are animalele sale, dar în rest toți importă, din Danemarca cel mai des, în ultimii ani a fost cineva și din România”, a spus Lilia Bădănău.
Aceasta a menționat că doar un producător din asociație a cumpărat specii de porci genetici locali, dar nu a avut rentabilitate și este de părere că „a aruncat bani în vânt”.
Lilia Bădănău susține că deseori pe dânșii îi roagă să cumpere specii autohtone creșterea cărora în viziunea sectorului privat nu este una rentabilă.
„Ei insistă ca noi să producem aici în Moldova. Ce să producem? A fost o singură rasă de porci genetici care a dispărut. Noi am fi bucuroși, dar cu ce să lucrăm. Ei ne spuneau de ce nu cumpărăm de pe loc purcei. Dar ce să cumpărăm de pe loc? Haideți mai întâi să aducem aici ceva bun și să facem pe loc ceva bun și pe urmă lumea o să cumpere de aici. Pentru oamenii din sectorul privat este foarte important rezultatul financiar. El vrea să aibă un venit. Eu nu știu un om de afaceri care e tare patriot și vrea să aducă carne porc oamenilor pur și simplu”, a explicat viziunea asociației Lilia Bădău.
Cercetătorii din domeniul zootehnic recunosc că mediul de afaceri preferă să cumpere purcei de peste hotare și evită să cumpere specii locale. Aceștia susțin că prețurile cu care producătorii locali vor să achiziționeze speciile propuse de producători locali sunt mult mai mari în comparație cu prețurile pe care le oferă cei de peste hotare.
Viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Iurie Ușurelu a stabilit ca mediul academic alături de administrația centrală să elaboreze până la sfârșitul lunii mai o strategie de revitalizare a sectorului zootehnic. Acesta susține că lucrurile trebuiesc schimbate și nu mai poate tolera procesul de degradare a acestui sector.
Strategia de dezvoltare
Liliana Bădănău crede că situația din sectorul zootehnic poate fi schimbată doar cu ajutorul statului, care ar trebui să elaboreze o strategie pe termen lung de revitalizare a sectorului.
„Eu nu văd o strategie de dezvoltare în Republica Moldova practic în niciun sector, poate doar în sectorul vitivinicol. Dar în zootehnie nu este o strategie de dezvoltare. Noi trebuie să știm minimum pe 10 ani unde merge și ce trebuie să facem. Statistica tot e puțin eronată. Noi nu știm exact care este numărul de animale. Noi trebuie să știm unde mergem și de acolo de la punctul cela de sus noi trebuie să ajungem până la producător până consumator”, susținea Lilia Bădănau.
Aceasta s-a arătat bucuroasă de intenția ministerului privind revitalizarea sectorului zootehnic și speră ca acest plan să nu rămână doar pe hârtie.
Piața externă mai așteaptă
Aceasta a mai spus că la moment toată asociația numără circa 90.000 de capete de porc.
Cu toate aceasta, președintele asociației susține că nu au suficiente cantități pentru a se orienta spre piața externă. Mai mult, mai este de lucru la capitolul standardizării conform cerințelor europene în privința producerii cărnii de porc.
„Toți vând pe piața autohtonă. Pentru a ne orienta spre piețele externe avem nevoie de volume mai mari. În al doilea rând noi nu corespundem standardelor europene. Deși unii din noi din Asociație au început să facă certificate cu ISO, etc. Unica piață de export care era accesibilă era Rusia. Dar acum doar pe intern”, a explicat Bădănău.
Potrivit datelor ministerului la moment în Republica Moldova sunt 96.000 tone de carne de porc. În anul 1989 acest indice era de 246.000 tone. Potrivit specialiștilor ministerului cantitatea existentă de porcine asigură doar 68% din necesarul de consum pe țară.
Comentarii