In decursul celor doi ani de zile 2016-2017, suprafetele culturii de rapita din Republica Moldova au fluctuat de la 25 la 50 mii ha si chiar daca, fiecare an a avut provocarile sale, productiile la nivel de tara nu au dezamagit. Avand in vedere interesul tot mai ridicat al fermierilor pentru aceasta cultura, dar si faptul ca o mare parte din succesul la aceasta cultura depinde de pregatirea acesteia din toamna, in randurile urmatoare va oferim cateva sfaturi ce va pot ajuta sa obtineti rezultatele dorite.
1. Rotatia culturii
Tocmai datorita faptului ca rapita a crescut in preferintele fermierilor, pentru a putea creste suprafata de rapita cultivata in ferma, cel mai adesea se ignora importanta rotatiei culturilor. Rapita in mod normal are voie sa revina pe aceeasi sola dupa o pauza de 3 ani, perioada in care se interzice rotatia cu floarea soarelui si se recomanda evitarea leguminoaselor pentru boabe (soia, mazare). Chiar daca efectele imediate ale nerespectarii rotatiei sunt mai greu vizibile, pe termen lung productivitatea poate fi puternic afectata, iar rentabilitatea scade datorita cresterii costurilor cu tratamente.
2. Pregatirea terenului
Rapita este o cultura foarte pretentioasa la pregatirea patului germinativ care necesita o pregatire fina pentru a asigura un contact foarte bun intre samanta si sol, pentru a se optimiza explorarea solului de catre radacini (compactarea fiind unul dintre cei mai mari inamici ai rapitei) si pentru a asigura o buna retentie a apei ce va permite o rasarire optima si uniforma. De asemenea se recomanda ca resturile vegetale sa fie bine maruntite si incorporate, atat pentru o buna descompunere a acestora, cat si pentru a reduce riscul de infectie cu boli.
3. Momentul semanatului
Desi epoca de semanat variaza intre 1 septembrie si 15 septembrie in functie de arealul diferit al tarii, data semanatului coincide cel mai adesea cu perioada ce ofera cantitatea optima de umiditate pentru rasarire. Trebuie avut insa in vedere ca rapita are nevoie in toamna de 800-900 grade temperaturi active mai mari de 0 grade, perioada in care trebuie sa asimileze aproximativ 40-50 kg de N s.a., ce va permite plantelor sa acumuleze o biomasa de 700-900 g/m2. In cazul in care precipitatiile se lasa asteptate, nu ezitati sa semanati in uscatura, ceea ce este mai benefic decat sa asteptati ploaia in urma careia sa semanati.
4. Densitatea
Densitatea la hibrizi optima pe care ne-o dorim inainte de intrarea in iarna si la recoltat este intre 30 si 50 de plante/m2, astfel, doza de samanat nu ar trebui sa depaseasca intervalul de 40-60 de boabe/m2. Distanta intre randuri poate fi crescuta si la intervalul 40-80 cm, rapita avand o capacitate foarte buna de ramificare laterala, insa este foarte important sa nu se depaseasca numarul de 15 plante/rand indiferent de distanta dintre randuri folosita.
5. Fertilizarea cu N in toamna
La alegerea ingrasamantului NPK pentru fertilizarea de baza trebuie luata in considerare concentratia de N din ingrasamant. Astfel, desi rapita trebuie sa asimileze pana la intrarea in iarna aproximativ 40-50 kg/ha N s.a., in conditii normale aceasta cantitate este pusa la dispozitie de catre sol. Se recomanda folosirea de NPK cu concentratie redusa de N, sau chiar 0, pentru ca depasirea acestei cantitati asimilate poate stimula alungirea tulpinii care scade rezistenta plantei peste iarna, dar si potentialul productiv. In cazul in care se seamana foarte tarziu se poate interveni cu 10-15 kg/ha N s.a. aplicat localizat (ideal este aplicarea unui NPK de tip starter sau Physiostart).
6. Fertilizarea cu P in toamna
Rapita este o cultura foarte sensibila la fertilizarea cu P in toamna. In general, la 7-10 zile de la rasarit, daca rapita nu gaseste in sol P usor disponibil, aceasta are resurele din bob epuizate si va intra in carenta. In cazul in care s-a folosit la baza un NPK mai greu solubil sau avem soluri pe care intervin blocaje de P, se recomanda aplicarea localizata (de tip starter) de P usor solubil.
7. Dezvoltarea radiculara in toamna
Literatura de specialitate ne spune ca pentru rezultate optime in primavara, rapita trebuie sa dezvolte in toamna minim 8 frunze, o radacina de minim 8 cm lungime (de preferat 20 cm) si o grosime a radacinii de minim 8 mm. Practica confirma ca o rapita bine dezvoltata in toamna va da rezultate superioare in primavara, insa ambele situatii mai sus mentionate corespund unei radacini bine dezvoltate, in care rapita trebuie sa acumuleze cat mai multe substante de rezerva, ce ii vor asigura plantei un start si o ramificare mai intensa in primavara.
8. Aplicarea Borului in toamna
Rolul borului, aplicat foliar la preinflorit este deja cunoscut de marea majoritate a fermierilor care il aplica pentru imbunatatirea si uniformizarea infloritului, insa specialistii de la Terresinovia recomanda aplicarea unei fractii de Bor si in toamna (de preferat la semanat). Borul aplicat in toamna are rolul de a stimula sinteza mai intensa de zaharuri ce vor ajuta planta sa reziste mai bine la iernat, dar mai ales vor reprezenta resursele necesare repornirii in vegetatie si a unei ramificari mai puternice.
Pentru mai multe strategii si solutii pentru cultura de rapita nu ezitati sa apelati la consultantii Timac Agro East din teritoriul Republicii Moldova.
Recolte bogate!
Autor: Dr. EFTENE Marius Laurentiu
Product Manager TIMAC AGRO ROMANIA
Contacte
Timac Agro East SRL
str. V. Alecsandri 143, et 5, Chișinău
Tel: + 373 22 997 870
E-mail: [email protected]
www.ro.timacagro.com