‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn raionul Cantemir au fost instalate 11 puncte de lansare a rachetelor antigrindină

În raionul Cantemir au fost instalate 11 puncte de lansare a rachetelor antigrindină

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În localitățile Leca, Haragîș, Baimaclia, Cîrpești, Zîrnești, Gotești, Huluboaea, Moscovei, Andrușul de Sus, Larga Nouă și Congazcicul de Sus din raionul Cantemir au fost instalate 11 puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Evenimentul a avut loc ieri, în prezența viceministrului agriculturii, Iurie Ușurelu, a reprezentanților Serviciului Antigrindină și a autorităților publice locale.

 Agricultura prin natura sa este o activitate riscantă. Grupa de riscuri cu cel mai important impact sunt pericolele naturale, din care face parte grindina. Acest tip de precipitație atmosferică prezintă un pericol preponderent pentru culturile agricole anuale şi perene cu o valoare adăugată înaltă şi din această cauză ea poate avea efecte negative asupra venitului agricol, a siguranţei alimentare, a capacităţii de dezvoltare şi de atragere a investiţiilor, dar şi a competitivităţii sectorului agricol. Căderile de grindină în Republica Moldova, deseori, poartă un caracter catastrofal”, a subliniat viceministrul Agriculturii, Iurie Ușurelu.

Totodată, oficialul a menţionat că din anul 1999 şi până în prezent, suprafaţa raionului Cantemir și Cahul, în mare majoritate, nu a fost supusă protecţiei antigrindină, fapt care a provocat anual pierderi considerabile atât în sectorul agrar, cât şi în cel social. În ultimii șapte ani fiind afectată de grindină o suprafață de terenuri de peste 18136,9 ha.

Potrivit specialiștilor, teritoriile protejate de grindină, sunt afectate în proporție de până la 10 la sută. Statistica ultimilor 10 ani demonstrează că, eficacitatea lucrărilor antigrindină anual constituie 85-90% la sută, ceea ce înseamnă că în 90 de situaţii din 100, aplicarea metodei rachetare permite efectiv de a combate fenomenul de grindină.

‹ adv ›

În acest context, MADRM menționează că amplasarea suplimentară a 11 puncte rachetare va permite majorarea suprafeţei de protecţie antigrindină până la 149,0 mii hectare. Costul total pentru deschiderea celor 11 puncte rachetare a constituit circa 7 316,6 mii lei, banii fiind alocați din bugetul de stat.

Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›