‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. O cameră de prerăcire și păstrare a pomușoarelor a fost prezentată la Dolna,...

FOTO. O cameră de prerăcire și păstrare a pomușoarelor a fost prezentată la Dolna, Strășeni

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

O cameră de prerăcire a baciferelor a fost prezentată publicului larg în cadrul Zilei Câmpului cu genericul „Tehnologii și practici postrecoltare și procesare a pomușoarelor”. Evenimentul a avut loc în gospodăria „LollyBerry”, specializată în producerea pomușoarelor, în satul Dolna, raionul Strășeni.

Acest lot demonstrativ a fost realizat atât cu suportul Uniunii Europene prin intermediul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova, cât și prin contribuția producătorului agricol, în valoare de 50 la sută din costul total al echipamentului.

Elena Moraru, coordonator în cadrul proiectului „BerryDev” susține:

„Scopul acestui proiect este de a demonstra tehnologiile avansate din sectorul de producere a pomușoarelor și anume partea componentă a acestui lanț valoric ce ține de faza de postrecoltare, care la momentul actual practic lipsește. Valoarea totală a proiectului dat, susținut de către Uniunea Europeană, constituie 52 mii de euro. Acest proiect prezintă o „Platformă integrată pentru dezvoltarea lanțului valoric de producere a pomușoarelor” și desfășoară activități și în partea stângă a Nistrului. De exemplu în satul Chițcani este creat un lot demonstrativ în care are loc cultivarea pe verticală a căpșunului. La fel în cadrul proiectului fost creat un parteneriat dintre Asociația Producătorilor de Pomușoare din partea dreaptă a Nistrului „Pomușoarele Moldovei” și Asociația de Fermieri din Transnistria „Belâi Most”.

‹ adv ›

Ghenadie Sandu, director executiv Asociaţia Obştească „Pomuşoarele Moldovei”, a relatat pentru Agrobiznes:

„Scopul asociației este reprezentarea intereselor membrilor, care sunt producători de pomușoare și dezvoltarea propriu-zisă a sectorului de producere a baciferelor în Moldova, care este un sector de perspectivă în creștere. Asociația a fost fondată în anul 2012, iar în anul 2016 a început atragerea diverselor proiecte, consolidarea membrilor și creșterea numărului acestora. La fel  asociaţia are drept scop îmbunătăţirea continuă a activităţilor economice ale membrilor săi în domeniul producerii pomuşoarelor şi comercializării acestora, dezvoltarea afacerilor, precum și elaborarea programelor specifice de promovare a producerii ecologice de pomuşoare. La moment asociația numără circa 130 de membri”.

Andrei Cumpanici, reprezentant al Proiectului Agricultură Performantă în Moldova, a prezentat în cadrul evenimentului anumite practici ce țin de procesul de prerăcire a pomușoarelor, pentru a aduce la cunoștință cele mai performante tehnologii în acest aspect.

„Suntem într-un lot demonstrativ în care putem vedea cum are loc prerăcirea fructelor moi direct în câmp, pentru a păstra calitatea acestor produse, imediat după recoltare. Pomușoarele sunt produse ușor alterabile și necesită a fi răcite în timp de o oră după recoltare, fapt ce contribuie la evitarea deprecierii calității produsului până ca acesta să ajungă la consumator. Acest lot demonstrează necesitatea menținerii lanțului frigului din câmp până la consumator, fapt care va contribui la extinderea valabilității produsului, care poate ajunge până la 6-8 săptămâni”.

Tarai Iurie, director „LollyBerry”, gazda lotului demonstrativ, cultivă afine de 4 souiri: Duke, Blue Gold, Blue Crop și Brigita Blue pe o suprafață totală de 10 hectare.

„Proiectul „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” a contribuit în măsură de aproximativ 50 la sută în achiziționarea acestei camere de prerăcire, costul acesteia constituind 24500 euro. Acum avem posibilitate de a prerăci afinele recoltate, direct în câmp, fiind asigurată transportarea și păstrarea calității acestor fructe până când ele ajung la consumatorul final. Sperăm ca în viitorul apropiat să extindem plantația până la 20 de hectare”.

‹ adv ›

Programul „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” contribuie la sporirea gradului de încredere între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, prin implicarea autorităţilor locale, organizaţiilor societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate, precum şi prin asigurarea dezvoltării economice şi sociale a comunităţilor locale.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›