‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri12 cele mai moderne și performante soiuri de mere, prezentate la Conferința națională „Businessul...

12 cele mai moderne și performante soiuri de mere, prezentate la Conferința națională „Businessul Fructelor 2017”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

12 soiuri de mere, cele mai moderne și performante, care pot fi cultivate de producătorii de fructe din Moldova au fost prezentate în cadrul Conferinței Naționale: Businessul Fructelor în Republica Moldova, organizată  recent de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct în parteneriat cu Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM). Producătorii agricoli au testat cele 12 soiuri de mere, apreciind calitatea, fermitatea și gustul fructelor.

„Din soiurile degustate mi-a plăcut soiul Fuji și Jeromine atât ca aspect, cât și gust. Noi producem Florina și Golden, însă pentru viitor planificăm să plantăm și soiuri noi, mai performante solicitate de cumpărători”, afirmă Dmitri Mihov, producător de fructe din raionul Cahul, membru al Moldova Fruct.

Eugeniu Gudumac, specialist tehnologii în producere în cadrul Proiectului USAID/APM, a menționat că  deși actualmente în Republica Moldova sunt cultivate circa 70 de soiuri de mere, fermierii trebuie să aleagă minuțios soiul fructelor pe care intenționează să-l cultive.

„Soiul ales trebuie să corespundă cerințelor pieții, să fie ușor de cultivat, să intre rapid pe rod și să asigure o recoltă înaltă. Nu trebuie de ignorată nici calitatea fructelor, să fie  ușor de recoltat, să aibă o perioadă lungă de păstrare, precum și să fie  rezistente la  boli pe perioada depozitării”, spune Eugen Gudumac.

‹ adv ›

În acest an, la ediția a treia a conferinței destinată businessului cu fructe, au participat mai mult de 160 de pomicultori din toate regiunile țării, experți internaționali în domeniul producerii fructelor din Olanda, Ungaria, Damenarca, România și specialiștii locali care au făcut schimb de experiență și bune practici cu producătorii de fructe.

Producerea fructelor reprezintă o afacere pentru un număr mare de producători agricoli din Republica Moldova, este un business care aduce profit, dar contribuie și la dezvoltarea comunităților prin asigurarea locurilor de muncă.

‹ adv ›

În prezent în Republica Moldova sunt plantate 56 mii hectare de livezi de meri, de pe care s-au recoltat circa 430 mii tone de fructe. Totodată, sunt plantate  22,5 mii ha de livezi de prun, 7,8 mii ha de piersic, 8,25 mii ha de cireș/vișin, 3,97 mii ha de cais.

Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova este o organizaţie necomercială, nonguvernamentală şi apolitică, membrii căreia sunt mai mult de 170 producători de fructe de pe întreg teritoriul ţării.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Am deschis această pagină aflându-mă în căutare de informație căci vreau să-mi mai sădesc încă 3-4 pomi în gospodăria de lângă casă. Mi-am amintit de momentele când în copilărie lucram cu părinții în brigadă și vedeam eșaloane întregi încărcate cu mere se îndreptau spre celelalte republici a fostei URSS. Anul trecut,2018 ne-a vizitat o persoană din Germania cu scopul de a planta brazi pentru realizare la Anul Nou. S-a exprimat,căci așa pământ fertil nu a văzut încă nicăieri. Mai știu vorba unui rus:- În Moldova dacă ai scăpat jos o sămânță,ea încolțește și dă roadă. E necesar,după părerea mea,ca populația noastră să conștientizeze acest lucru și să nu „caute pe naiba” prin străinătate. Dacă ar fi rău de trăit aici,poate și nivelul intelectual ar fi fost mai ridicat. „Omul numai când se rătăcește,descoperă noi căi”. Mulțumesc.Aveți tot respectul.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›