Până la Purcari Wineries Plc (fosta Bostavan Wineries Ltd din Cipru), care a lansat o ofertă publică iniţială (IPO) pentru cel mult 49% din acţiunile existente, urmând ulterior să se listeze la Bursa de Valori Bucureșt (BVB), au mai fost și alte tentative, notează Mold-Street.
Prima tentativă a unei copmanii vinicole din Moldova a fost încă în anul 2001, când compania Asconi a ajuns să fie listată la o bursă internațională. Și nu l-a una europeană, ci chiar la celebra Nasdaq.
„Trebuie să fii mai îndrăzneț!”
În primăvara anului 2001, proprietarii companiei Asconi, Constantn Jitaru și Anatolie Sârbu, iau o decizie surprinzătoare. Mai ales că de abia își reveniseră după criza din Rusia din 1998 care a lovit în întreaga economie a Moldovei.
Vânzările companiei Asconi au scăzut atunci de circa cinci ori. În 1999, Asconi a reușit să înregistreze o cifră de afaceri de doar un milion de dolari. Iar în anul 2000 cifra a urcat deja la cinci milioane de dolari.
Astfel, din aprilie 2001, Asconi a reușit să fie cotată pe o secțiune a bursei americane Nasdaq, cea mai mare piață de capital extrabursieră din lume. Este adevărat că pe Bulletin Board a Nasdaq, un fel de a doua linie a acestei piețe, unde raportările sunt mai puțin restrictive.
„Trebuie să fii mai îndrăzneț”, spunea în anul 2001, pentru Ziarul Financiar, Constantin Jitaru, pe atunci președinte și unul dintre fondatorii companiei.
„Ideea ne-a venit din contactele pe care le-am avut cu mediile financiare internaționale. O perioada am lucrat cu credite bancare, de la BERD sau alte banci, dar e complicat și nici dobânzile nu sunt așa de convenabile. Bursa însă e un mecanism perfect de atragere a investițiilor în pământul nostru oropsit”, explica Jitaru.
Ca să poată fi cotată pe Nasdaq, Asconi a cumpărat o companie deja cotată dar fără activitate și a fost supusă auditelor ale unor companii precum KPMG, pentru cotare, și PricewaterhouseCoopers, pentru evaluare.
De la vinării în Franța și California la embargou
Compania a emis pe bursă circa 1,6 milioane acțiuni, la un preț mediu de 7,2 dolari pe acțiune, adică 11,8 milioane dolari.
„Cu acești bani vrem să creăm o plantație de 10.000 de hectare în Moldova, o fabrică de alcool și băuturi spirtoase”, explica Jitaru. Dar ambițiile erau mult mai mari.
„Vrem să cumpărăm o fabrică de vinuri în Franța și una în California. Vrem să devenim un mic mastodont international de vinuri”, susținea optimist Jitaru.
Până să-i cucerească pe americani, Asconi s-a procopsit cu un proces cu firma de consultanță americană care a plasat pe bursă compania. În toamna anului 2005, însă din motive nedeclarate compania a cerut să fie scoasă de pe lista bursei.
Constantin Jitaru, fost conducător al Asconi, susține însă că listarea a fost una foarte reușită, iar compania a reușit să ajungă chiar la o cotație de circa 148 de milioane de dolari.
„Embargoul impus de ruşi (martie 2006 n.r.) ne-a ucis!. 10 milioane de sticle de vin au rămas în Rusia”, a precizat Jitaru, care spune că firma a ajuns să fie scoasă de pe lista bursei din SUA din cauza datoriilor.
Anul 2006 cu embargoul rusesc a lovit dur în toate vinăriile și podgoriile din Moldova. Ulterior între proprietari au apărut unele neînțelegeri și chiar și litigii, iar în prezent proprietar al vinăriei este managerul Asconi Anatolie Sârbu.
Constantin Jitaru conduce în prezent o altă vinărie, dar și o companie, specializată în producția bio.
Menționăm că în anul 2015, Vinăria Asconi a fost desemnată drept cea mai bună companie vinicolă a anului.
Comentarii