‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleInterviu Agrobiznes cu Ion Balan: Asigurarea în agricultură este o măsură favorabilă și necesară

Interviu Agrobiznes cu Ion Balan: Asigurarea în agricultură este o măsură favorabilă și necesară

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Deși anul 2017 a fost unul destul de bun pentru producătorii agricoli de la noi, cu toții ne amintim de intemperiile de la sfârșitul lunii aprilie, care au compromis o parte din roadă în mai multe gospodării agricole. Înghețurile târzii de primăvară, ploile torențiale, grindina și seceta sunt principalele provocări pentru sectorul agricol. Asigurările în agricultură sunt o soluție, însă femierii nu se grăbesc să încheie un contract de asigurare. Despre asigurările în agricultură am discutat cu Ion Balan, președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură.

Câte companii de asigurări din Republica Moldova oferă servicii de asigurare a riscurilor în agricultură?

Ion Balan: „Orice Companie de asigurări de la noi poate să ofere servicii de asigurări a riscurilor în agricultură, dacă dispune de licență. Totodată, Companiile de asigurări evită să ofere asemenea servicii, pentru că urmează să achite sume enorme, în cazul producerii calamităților, în baza contractelor pe care le semnează cu producătorii.

Dar și fermierii nu se grăbesc să apeleze la asigurări, motivul principal fiind prima de asigurare destul de mare, chiar dacă statul plătește o subvenție de circa 50% din valoarea primei de asigurare fermierii sunt sceptici. O altă problemă este și faptul că pagubele care se înregistrează din cauza condițiilor climaterice sunt destul de mari.

Înghețurile târzii de primăvară, ploile torențiale, grindina și seceta intensitatea și frecvența acestora a sporit semnificativ, în diferite zone ale țării. Mai mult ca atât, putem constata că nu există an în care să nu se înregistreze măcar una din ele.

Constat că, procesul de asigurare a riscurilor în agricultură s-a stopat, cu toate că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură, dar și Comisia parlamentară pentru agricultură s-a implicat în procesul de elaborare a Regulamentului de subvenționare, astfel ca să stimulăm beneficiarii de asigurări agricole.

Nici ministerul și nici altă autoritate nu pot impune Companiile de asigurări să ofere astfel de servicii, ele fiind private.”

Câți producători agricoli și-au asigurat plantațiile/afacerile în anul 2017?

Ion Balan: „Nu dispun de asemenea date, dar se pare că numărul lor este destul de mic. Mai multe Companii care au oferit anterior asemenea servicii mi-au comunicat că se află în procese de judecată, din motivul că au avut contracte de asigurare în rezultat despăgubirile pe care trebuiau să le achite i-au nemulțumit pe fermieri. Astfel, au apărut neînțelegeri, cu toate că în cazul în care are loc o calamitate naturală se formează o comisie din reprezentanți de la minister, AIPA și Departamentul situații excepționale care stabilesc prejudiciul.”

Care este experiența țărilor vecine la acest capitol și cum credeți care țară ar putea fi un exemplu pentru noi?

Ion Balan: „Din ceea ce cunosc pot să vă spun că în țările din UE sistemul de asigurări în agricultură funcționează destul de bine, ba mai mult contribuie la stimularea investițiilor în agricultură și la stabilizarea veniturilor producatorilor agricoli.

Subiectul dat va fi discutat în cadrul ședințelor Comisiei, iar în 2018 vom interveni pentru a impulsiona soluționarea acestei chestiuni. Vom veni cu propuneri concrete care ar ajuta la promovarea practicii de asigurări în rândul producătorilor din Republica Moldova.”

Cât de informați sunt producătorii de la noi despre mecanismul de asigurări în agricultură?

Ion Balan: „Sunt sigur că marii producători cunosc acest subiect, dar și cei care au beneficiat de acest serviciu. AIPA este autoritatea responsabilă de informarea agricultorilor despre existența unei astfel de posibilități de protejare a roadei.

Totodată, mulți agricultori consideră că pachetele de asigurări oferite de Companii sunt destul de costisitoare pentru ei și dacă se asigură de o singură calamitate, dar suferă de alta atunci aruncă banii în vânt. Astfel, problemă principală este faptul că producătorii nu înțeleg că prima pe care o achiți îți poate compensa, în caz de calamitate, o parte din banii investiți. Agentul de asigurări plătește 70% din valoarea daunei.”

Considerați că asigurarea este o soluție necesară pentru producătorii de la noi?

Ion Balan: „Asigurarea în agricultură este o măsură favorabilă și necesară, deoarece frecvența producerii calamităților dăunătoare a crescut, respectiv odată la doi ani se înregistrează înghețuri, mai nou zăpadă în aprilie, secetă sau grindină.

Drept exemplu este din experiența proprie, atunci când am înregistrat pierderi în anul 2016 – 200 tone de struguri și în anul 2017 – 600 tone de prune.”

Mulțumim pentru timpul acordat. Vă dorim succes și noi realizări.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›