Peste 400 mii de dolari SUA vor fi investiți, până în anul 2020, în producerea materialului săditor viticol certificat orientat la necesitățile pieței. Un acord de înțelegere privind efectuarea acestor investiții a fost semnat astăzi de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Oficiul Viei și Vinului al Republicii Moldova, Fundația HEKS Moldova și Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare.
Investițiile vor fi orientate spre modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea procedurilor de producere a materialului săditor pentru plantarea de vii noi cu material săditor certificat, liber de patogeni restrictivi pentru vița de vie. Ca urmare va crește calitatea strugurilor conform cerințelor obligatorii pentru exportul pe piețele din UE, Orientul Mijlociu și Asia, asigurând competitivitate sectorului vitivinicol din Republica Moldova, menționează Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
„Astfel, vom crește calitatea strugurilor conform cerințelor obligatorii pentru exportul pe piețele din UE și vom asigura competitivitate sectorului vitivinicol din țară”, a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici.
Directoarea misiunii USAID în Moldova, Karen R. Hilliard, a menționat, la rândul ei, că „acest memorandum va pune bazele procesului de producere a plantațiilor mamă libere de viruși pentru strugurii de masă și sectorul vitivinicol din Republica Moldova”.
Memorandumul semnat prevede în particular reabilitarea laboratorului de multiplicare in-vitro, a serei de aclimatizare și conservatorului de clone al Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, fondarea a cel puțin 8 hectare de plantații-mamă altoi, pentru cel puțin 8 soiuri autohtone de struguri pentru vin, precum și pentru cel puțin 8 soiuri de struguri de masă.
Totodată, va fi inițiată procedura de acreditare a Laboratorului de Control Fitosanitar al institutului conform standardului ISO/EIC 17025 și armonizarea legislației moldovenești la normele UE.
Ulterior, materialul produs de instituția de cercetare va fi distribuit pentru multiplicare pepinierelor private care trebuie să dezvolte, la rândul lor, procesul de producere a vițelor altoite de categoria biologică „Certificat” pentru furnizare viticultorilor din țară. Conform estimărilor, investițiile pepinierelor private în fondarea plantațiilor-mamă portaltoi și infrastructura proprie vor depăși valoarea finanțărilor destinate Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare.
„Pentru prima dată sectorul privat s-a angajat să contribuie. Acest lucru va spori competitivitatea sectorului vitivinicol”, a subliniat directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Gheorghe Arpentin.
La rândul său, directoarea Fundației HEKS în Moldova, Veronica Cazacu, a menționat:
„Am văzut interesul pentru strugurii din Republica Moldova și potențialul sectorului, de aceea am decis să contribuim la modernizarea sectorului vitivinicol”.
Actualmente, în Republica Moldova activează 20 de pepiniere care produc anual circa 6-7 milioane de butași altoiți, iar din școala de vițe recoltează cca 3,5 milioane de vițe altoite. De regulă, pepinierele viticole produc numai material săditor de categoria biologică „Obișnuit”, care nu corespunde standardelor internaționale. Recent, Proiectul USAID/APM în parteneriat cu o pepinieră privată a procurat primul echipament în Republica Moldova de tratare termică a materialului săditor viticol, care este o procedură obligatorie în UE.
Comentarii