Un nou raport al FAO evaluează barierele în calea progresului și oferă soluții pentru a dezvolta lanțuri valorice mai eficiente, mai favorabile incluziunii și mai durabile pentru sectorul agroalimentar din Moldova.
Terenul fragmentat, accesul limitat la finanțare și dezinformarea producătorilor de alimente la scară mică se numără printre principalele bariere în calea progresului evidențiate în raportul FAO „Analiza carențelor lanțului valoric din Republica Moldova”, publicat recent.
Acest studiu prezintă date privind dezvoltarea lanțului valoric la nivel național, cu accent pe prune și fructele de pădure. Este primul dintr-o serie de studii care vizează explorarea carențelor în dezvoltarea lanțului valoric și a mediului de afaceri pentru agricultorii din Europa și Asia Centrală; studii similare pentru Kârgâzstan și Azerbaidjan sunt în curs de pregătire.
Studiul lanțului valoric analizează durata de viață a unui produs, de la procesul de creștere până la transformarea acestuia într-un produs comercializabil, eventuala achiziție, consum și procesare de către consumatorii finali. Dezvoltarea unor lanțuri valorice durabile este una dintre prioritățile centrale ale FAO.
„FAO și alți donatori majori contribuie la dezvoltarea lanțurilor valorice în agricultură. Studiile existente se concentrează, de obicei, asupra lanțurilor valorice individuale și există mai puține surse care dezvăluie statutul de dezvoltare a lanțului valoric la nivel național și care evaluează mediul de afaceri pentru agricultori „, a menționat economistul FAO în domeniul agroalimentar, John O’Connell, care este și co-autor al raportului.
Principalele constatări și recomandări
Una dintre concluziile principale ale studiului este că micii fermieri din Republica Moldova ar putea forma asociații și cooperative pentru servicii pentru a îmbunătăți comercializarea produselor lor și pentru a obține acces la piețele internaționale. Soluția ar putea părea simplă, însă există multe bariere, inclusiv distanța dintre fermele de același tip, insuficientă informație în rândul agricultorilor cu privire la avantajele cooperării și lipsa accesului fermierilor la informația de pe piață. Raportul oferă diferite metode de abordare a acestor limitări.
Studiul oferă, de asemenea, sugestii privind unificarea și simplificarea legilor, în special cele care acoperă cooperativele și fragmentarea terenurilor, și recomandă guvernului să ia în considerare acordarea de subvenții pentru a contribui la scăderea dobânzilor plătite de agricultori pentru împrumuturi.
De asemenea, fermierii ar beneficia de un acces îmbunătățit la creditele pentru investiții pe termen lung, se afirmă în raport.
„Creditele pentru investiții în Republica Moldova se oferă de obicei pe o perioadă de trei până la cinci ani, ceea ce nu este suficient pentru finanțarea plantațiilor perene sau a echipamentelor post-recoltare, cum ar fi instalațiile de depozitare la rece”, a declarat Pavel Kiparisov, co-autor al studiului și ofițer de suport tehnic în cadrul Inițiativei Regionale privind Îmbunătățirea Comerțului cu Produse Agroalimentare și Integrarea Pieței.
Documentul recomandă simplificarea procedurii de solicitare a subvențiilor guvernamentale și sugerează ca aceste subvenții să fie acordate fermierilor înainte ca aceștia să investească banii proprii. Atunci când se acordă subvenții după investiție, se afirmă în raport, numai fermierii bogați tind să le primească, deoarece își pot permite să-și investească propriii bani în producție.
În revizuirea lanțurilor valorice pentru prune și fructele de pădure, studiul evidențiază importanța primordială a existenței în apropiere a facilităților de procesare și necesitatea unor facilități suplimentare pentru a efectua testarea genetică a materialului vegetal pentru a susține îmbunătățirea soiurilor plantate. În plus, unitățile de cercetare universitare ar trebui să fie implicate în serviciile de extensie, sugerează studiul.
Recomandările oferite în raport vor ajuta Reprezentanța FAO în Republica Moldova în ghidarea programelor de dezvoltare a lanțurilor valorice și în informarea altor organizații de dezvoltare care operează în țară cu privire la principalele activitățile de dezvoltare a lanțurilor valorice.
În plus, această analiză va fi utilizată ca punct de referință pentru proiectul de doi ani al FAO „Consolidarea capacității micilor producători în producția de fructe de pădure”, prin intermediul căruia se vor organiza ateliere de lucru pentru micii producători de fructe de pădure, ajutându-i să înțeleagă și să creeze un lanț valoric scurt pentru produsele lor.
Comentarii