‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 16 ianuarie, 2025
3.3 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Cine sunt primii viticultori care au implementat sistemul pergola în Moldova

FOTO. Cine sunt primii viticultori care au implementat sistemul pergola în Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vito Manisi, producător, întreprinzător, expert în viticultură din Italia, care s-a aflat într-o vizită de studiu în Republica Moldova, a explicat unui grup de viticultori autohtoni despre tehnologia înființării plantațiilor de tip pergola pentru strugurii de masă.

Evenimentul a fost organizat de Proiectul USAID/APM, care promovează aplicarea sistemului pergola în rândul producătorilor de struguri din țara noastră.

‹ adv ›

Expertul a îndemnat fermierii să planteze treptat. Să înceapă de la un hectar, să testeze solul, dar și cum se comportă soiul în zonă și doar după ce reușește să înregistreze rezultate bune să aplice acest sistem pe mai multe hectare.

„Vă îndemn să vă concentrați pe o suprafață mică, pe care să experimentați, să învățați fiecare lucrare pe care va trebui să o realizați și doar după ce ați învățat totul să vă extindeți pe suprafețe mari. Tehnologia pergola contribuie la sporirea calității și cantității. Am observat că, în Republica Moldova lucrurile s-au oprit și am încercat să testăm la câțiva producători sistemul pergola, care a funcționat, și astfel a început promovarea acestei tehnologii. În Moldova solul este foarte fertil și permite să produceți struguri de calitate. Soiurile de struguri care se cultivă aici sunt destul de buni, astfel reușiți să livrați pe piață un produs inovativ. Agricultorii, care doresc să adapteze sistemul pergola trebuie să se informeze și să studieze terenul, deoarece totul pornește de la starea câmpului. Trebuie să știe când să intervină, iar din ceea ce am observat producătorii din Moldova nu cunosc prea bine cum să identifice o anumită boală, să găsească momentul oportun ca să intervină cu tratările necesare”, a constatat expertul din Italia.

Andrei Botezatu, specialist în producerea strugurilor de masă și apicultură în cadrul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova, a menționat pentru Agrobiznes că adoptarea sistemului pergola va permite Republicii Moldova să poată penetra piețele europene.

‹ adv ›

„Sistemul pergola are mai multe priorități, dar și ceva costuri mai mari. Pentru un hectar pe sistem pergola costul este aproximativ de 3 ori mai mare decât pentru un hectar pe sistem spaleră, în schimb există avantaje care recuperă aceste investiții. Sistemul pergola permite producerea unei cantități mai mare de struguri cu circa 4-5 ori, în dependență de soi. Dacă într-un sistem obișnuit putem recolta struguri de o calitate superioară circa 50-70%, pe sistemul pergola 90-95% sunt struguri de calitate cu bobițe mășcate, cu care putem să fim competitivi pe piețele europene. Consider că, adoptarea sistemului pergola va permite Republicii Moldova să poată penetra piețele europene. Dacă până acum am exportat cele mai mari cantități în Federația Rusă, Belarus și Ucraina, iar aceste țări acceptau produsele noastre pentru că cunoșteau calitățile gustative a stugurilor noștri și reușeam să înregistrăm vânzări destul de bune, acum ne dorim să intrăm pe alte piețe și trebuie să conștintizăm că acolo îi avem concurenți producători din Italia, Spania, Grecia cu o calitate a strugurilor diferită. Unica soluție de a fi competitivi este cultivarea strugurilor de masă pe sisteme intensive, care ne garantează calitatea și cantitatea maximă de circa 40-50 tone de struguri la hectar”, a spus Andrei Botezatu.

La moment, sunt doar câteva tentative de adaptare a sistemul pergola. Prin intermediul Proiectului APM au fost susținut organizarea a trei loturi demonstrative.

Ion Vieru, directorul companiei Daion Service, care deține 12 hectare de vie tip pergola, a fost motivat de calitate roadei, dar și cantitatea care se poate obține.

‹ adv ›

„Motivul pentru care am decis să trec la acest sistem a fost diminuarea brațelor de muncă, dar și mai important a fost calitatea roadei, deoarce consider că pierdem clienții prin lipsa calității. După ce am vizitat Italia și am văzut rezultatele de acolo am revenit acasă și am decis să încerc”, a comentat Ion Vieru.

Strugurii din gospodăria lui Ion Vieru sunt comercializați, în mare parte, pe piața locală prin intermediul rețelelor de supermarkete, dar o parte o exportă în Federația Rusă, Belarus și România.

„În anul trecut, am recoltat circa 27 tone la hectar, pentru că a fost un an mai dificil, dar anterior cea mai mare recoltă a fost de 35 tone de struguri de calitate, care mi-au permis să obțin un contract cu unul dintre cele mai mari rețele de supermarkete din Federația Rusă. Unicul dezavantaj al sistemului pergola sunt investițiile destul de mari. Atât timp cât noi facem așa investiții, cred că statul ar trebui să ne susțină pe măsură, pentru că puțini o să fie cei care vor risca să facă astfel de business. Cu părere de rău, noi producătorii ne confruntăm cu mai multe probleme. Una dintre care este și faptul că experimentele le facem din cont propriu. Producătorii care își doresc să investească în asemenea tehnologii pot veni să vadă ce rezultate avem noi. În Italia, acolo unde o mare parte din vii sunt pe sistem pergola, ei reușesc să recolteze circa 40-60 tone la hectar. Consider că acesta este viitorul pentru producătorii de struguri care își doresc să adune recolte de calitate cu care să mergă pe piețele din UE”, a mai spus producătorul.

Unul dintre primii producători care a implementat sistemul pergola în Republica Moldova este și Mihai Leșan, fermier din satul Vadul lui Isac, raionul Cahul, care  deține 6 hectare de viță de vie pe sistem pergola și 16 hectare de vie tradițională.

„În anul 2014, am efectuat, prin intermediul unui proiect, o vizită de studiu în Italia, acolo am văzut acest sistem și am fost foarte impresionat. Desigur, ajuns acasă am început să mă informez despre aplicarea sistemului pergola. Cel mai important moment a fost să aflu despre cum se comportă vița de vie la ger. În anul curent, vița de vie este în anul trei de la plantare și respectiv așteptăm să recoltăm roada. Studiind, am observat că strugurii sunt foarte calitativi, uniformi, bobițele sunt de aceiași mărime, iar cantitatea pe care o putem recolta este de câteva ori mai mare decât dintr-o vie tradițională. Investiția este de 3 ori mai mare, dar dacă facem niște calcule simple atunci vedem diferența. În plus, calitatea obținută ne permite să comercializăm pe alte piețe. Ne-am dori ca statul să ne susțină pentru că investițiile pe care le facem sunt destul de mari”, a conchis producătorul.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Dl Ion Vieru (tot el si Ion Vieri ) este cel mai iresponsabil si lipsit de „omenie” om de afaceri ( desi in cazul lui – este prea mult spus) pe care am avut ocazia sa-l cunosc…. Procura marfa prin intermediul numeroaselor sale companii ( IDV-Grup, Diamant Fruct etc….) si se face a uita sa plateasca… Atentie mare inainte de a face afaceri cu acest ins precum si cu Dna Silvia (Vieru (i)) !!!!!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›